Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zaorálek popřel dohodu se Zemanem o Norsku. A prezident čeká na atomovou ponorku

Autor: vr, kal - 
26. února 2016
19:30

Po samopalu tank, bombardér a také atomová ponorka. Miloš Zeman očekává během krajských návštěv masivní rozšíření zbrojního arzenálu Kanceláře prezidenta republiky. Liberecko, kde mu hejtman Martin Půta věnoval kalašnikov, vidí jako začátek. Zeman na závěr krajské návštěvy zároveň oznámil, že se s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) dohodl na smlouvě mezi Českem a Norskem o vydávání dětí. Jenže ministr v pátek večer jeho slova popřel.

„Chci s radostí konstatovat, že jsem se dohodl s ministrem zahraničí Zaorálkem na doufám konečném znění návrhu prezidentské smlouvy mezi ČR a Norským královstvím ve věci vydávání dětí,“ řekl Zeman a za přípravu textu poděkoval právníkovi Pavlu Hasenkopfovi. Hasenkopf se angažuje hlavně v případu Češky Evy Michalákové a usiluje o vydání jejích dvou synů od norských pěstounů do Česka.

„Věřím, že je to další krok, který odstraňuje některé námitky, které byly vzneseny proti první verzi této smlouvy. Zcela závěrem bych rád připomenul, že k vytvoření této smlouvy Poslanecká sněmovna vyzvala prezidenta a vládu svým usnesením už z roku 2014,“ zrekapituloval Zeman s tím, že vláda na věc nezareagovala – a proto jednal on. Jestli se budou ke smlouvě kladně stavět také Norové, zatím není jasné.

Zaorálek nicméně dohodu se Zemanem popřel. Šéf české diplomacie uvedl, že právníci jeho ministerstva zatím dokument předložený Hradem analyzují. Návrh prý spíše než vydávání dětí řeší spolupráci orgánů sociálně právní ochrany dětí a podle Zaorálka „je tedy otázkou, jaký by taková smlouva měla smysl“.

Zeman komentoval před novináři i dar od hejtmana Půty. „Rád bych konstatoval, že při návštěvě plzeňského kraje jsem obdržel chodský čakan, nyní jsem obdržel samopal. Předpokládám, že v Karlovarském kraji, kam pojedu příště, dostanu tank. Takže zbývá bombardér B52 a v dalším kraji atomová ponorka. No a v takovém případě se budu cítit dostatečně vyzbrojen pro svoji další politickou dráhu,“ pousmál se prezident.

oldedek ( 27. února 2016 13:16 )

Už, už aby mu "zaplácali" lidi, kterým první řekne - "Mám - díky MĚ smlouvu s Norskem" - JÁ, JÁ jsem ty prohnaný Nory dostal díky MÉ hlavě velké jako ten nejgeniálnější hydrocefalus v rámci Waršavské smlouvy ... Jako malej kluk - trapný, trapný, trapný ... Nó a Ovečka to hned svedl na Zaorálka ...

panda82 ( 26. února 2016 20:35 )

Zaorálek se blamuje, on neví že ji má týden na stole, prezident ji před týdnem poslal , ministr o ní neví , přece nějaký papír od prezidenta ho nezajímá, na to má lidi, ale tak tenis s kým má pinkat to jo, to jo

eliska963852 ( 26. února 2016 19:32 )

Akorát, že Zaorálek o žádné smlově neví.

bum-bec-bum ( 26. února 2016 18:47 )

Tak jako v Americe, chtěli jste ji mít tady, tak držte huby a krok.

miro 49 ( 26. února 2016 18:20 )

Ten bombarder E 52 to je nějaká nová elektrická verze?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa