Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Úplatek pro ostravského primátora? Politická hra, tvrdí obžalovaný

Autor: ČTK, kle - 
26. února 2016
13:29

Ostravský okresní soud začal projednávat případ podezření z pokusu o podplacení ostravského primátora Tomáše Macury (ANO). Bývalý zaměstnanec společnosti Veolia a zároveň člen odborné komise řešící spolupráci mezi městem a firmou Jiří Lukeš mu podle obžaloby nabídl více než 100 000 korun. Lukeš to ale popírá. Tvrdí, že se stal obětí politické hry. Macura, který byl také členem komise, k soudu nepřišel, je na dovolené. Soudkyně proto jednání odročila. Pokračovat bude výslechem primátora v dubnu.

„V tomto směru mám absolutně čisté svědomí. Primátorovi jsem žádný úplatek nenabídl. Ani jsem od něho nic nepožadoval. Kauza je politická,“ tvrdil v pátek u soudu obžalovaný muž, který je již v důchodu. Před tím působil jako poradce generálního ředitele společnosti Veolia, dříve Dalkia. Ještě dříve byl jeho náměstkem.

Video Muž, kterého primátor obvinil z uplácení - Karel Janeček, Blesk
Video se připravuje ...

Domnívá se, že v pozadí mohou být špatné vztahy mezi ANO a ČSSD v Ostravě. Ze sociální demokracie v komisi zasedal hejtman Miroslav Novák a Macurův náměstek Lumír Palyza. „Možná chtěli něco najít na ČSSD. Nic ale nenašli,“ řekl obžalovaný muž.

Lukeš a Macura se jako členové komise, která například kontroluje správnost výpočtu ceny tepla pro Ostravany, poprvé potkali loni 24. února. Macura byl v té době čerstvě zvoleným primátorem. Z této pozice se stal i členem pracovní komise, společně s ním také jeho náměstkyně Kateřina Šebestová.

Podle obžaloby úplatek prostřednictvím primátora Lukeš nabídl i jí. Ani náměstkyně ale k jednání nepřišla. Soudu se nepodařilo doručit jí předvolání. Za město se loňského jednání účastnil i Palyza a moravskoslezský hejtman Novák.

O penězích mluvili

Právě na zasedání komise podle Macury korupční nabídka padla. Souvisela údajně s neoficiálním vyplácením odměn pro členy komise. V minulosti firma vyplácela odměny oficiálně, v roce 2010 to zastupitelstvo ukončilo. Lukeš podle obžaloby Macurovi řekl, že společnost zástupcům města odměny neformálně vyplácí nadále.

„Do obálky dostanou částku přes 100 000 korun. Je to možno chápat jako přilepšení na dovolenou,“ uvedl státní zástupce v obžalobě. Slíbená odměna měla být podle něj na dalším zasedání komise v dubnu.

Lukeš to popírá. Uvedl, že primátora skutečně po jednání o rozhovor požádal. Důvodem ale byla snaha získat záštitu primátora a podporu města při pořádání jízdy veteránů Moravia Rallye. Podporu od města na tento projekt nakonec získal. Na odměňování členů komise se zeptal sám primátor. „Odpověděl jsem mu, že v minulosti firma oficiálně vyplácela odměny na základě uzavřených smluv,“ uvedl Lukeš při výslechu na policii. Dodal, že se primátora jen zeptal, zda by se v tomto mělo pokračovat.

Lukešův advokát Matej Zachveja řekl, že skutek kladený Lukešovi za vinu se nestal a ani stát nemohl. „Klient měl od 13. ledna zaplacenou dovolenou na Kubě. Právě z tohoto důvodu se už 24. února omluvil předsedovi komise z dubnového zasedání komise. Tedy z jednání, kde měl podle obžaloby úplatek předat,“ řekl Zachveja. To, že na Kubě pobýval, potvrzuje vízum v jeho pase.

Macura už dříve řekl, že Lukešova slova i s odstupem času vnímá jako korupční nabídku. „Chápu, že to je v rovině tvrzení proti tvrzení. Ta nabídka mi ale učiněna byla, byl jsem povinen ji oznámit,“ řekl primátor.

Páteční stání u soudu:


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

borjar ( 26. února 2016 19:20 )

Baník pí. o !!! K.... a , to můžu odpřisahnout , že v okolí Ostravy se už neklade . Bo už není co ukrást . Zdař Bůh ...

milosuvadvokat ( 26. února 2016 16:10 )

tam je potrefeny vsechno ,uz me kdejaka obzaloba nudi zase to uplati

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa