Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sobotka pomůže opozici v boji proti Babišovi: Zákon mu má vzít Agrofert

Sobotka podpoří opoziční zákon „Antibabiš“. Ministři podle něj nesmí vlastnit ani 40% podíl ve firmě.
Sobotka podpoří opoziční zákon „Antibabiš“. Ministři podle něj nesmí vlastnit ani 40% podíl ve firmě.  (Autor: Blesk, ČTK, Profimedia)
Autor: zst - 
26. února 2016
10:29

Člen vlády nesmí ovládat žádnou firmu – to je návrh, se kterým už před časem přišel poslanec za TOP 09 Martin Plíšek. A i když se zdála jeho idea politicky neprůchozí, vše změnil postoj nejsilnější parlamentní strany. ČSSD je podle premiéra Bohuslava Sobotky připravena opoziční návrh podpořit. Strany se ale neshodnou na datu, od kterého by zákon měl začít platit. Píše to páteční deník Právo.

Stop vládním miliardářům s prosperujícími podniky. Zpočátku utopický návrh poslance a právníka Martina Plíška (TOP 09) zaznamenal neočekávaný úspěch ve vládní ČSSD. Zákon o střetu zájmů podpoří také ODS, KSČM a možná i lidovci.

Návrh by připravil ministra financí Andreje Babiše (ANO) o jeho zemědělský koncern Agrofert, otázkou zůstává, kdy by se tak mělo stát. Zatímco TOP 09 chce účinnost zákona co nejdříve, ideálně už od příštího roku, Sobotka prosazuje termín až od příštího funkčního období, tedy od podzimu 2017.

Platit by měl pro 40 % a více

Návrh počítá s tím, že pokud ministr vlastní v soukromé firmě podíl ve výši 40 a více procent, musel by se ho na dobu výkonu své funkce vzdát. Jakým způsobem není specifikováno.

„Návrh předložený k zákonu o střetu zájmů, který by nově ukládal členům vlády převést firmy, aby je nemohli ovládat, považujeme za legislativně nesporný. Řešil by otázku střetu zájmů miliardářů systémově a jednou provždy,“ komentoval návrh premiér.

„Jsem rád, že i vládní ČSSD chce řešit problém střetu zájmů u ministrů, kteří podnikají. Napraví se tím hlavní nedostatek vládní novely zákona o střetu zájmů, která střet zájmu u členů vlády neřeší,“ napsal v reakci na Sobotkova slova v prohlášení Plíšek.

Stopka veřejným zakázkám

Podle dalšího z návrhů, které budou řešit poslanci, by navíc firmy, kde má některý z ministrů alespoň desetiprocentní podíl, nesměly zasahovat do veřejných zakázek. Podle Sobotky je potřeba zjistit, zda je ale navrhovaná legislativa v souladu s evropskými nařízeními. „Věcně s tím nemá ČSSD problém,“ prohlásil premiér.

„Novela o střetu zájmů mi připadá jako systémovější a legislativně naprosto nesporné řešení,“ dodal Sobotka s tím, že mezi koaličními stranami prý návrh rozbroje nevyvolá. To ale není směrem k blížícím se krajským volbám tak jisté.

„Mohu zvážit převedení svého majetku do svěřenského fondu. Ne ale pod tlakem či diktátem,“ míní Babiš. Lidovci prý návrh teprve analyzují, podle jejich předsedy Pavla Bělobrádka ale zřejmě bude vůle novinku podpořit.

„Je potřeba zákonem vyloučit jakoukoliv i minimální možnost, aby členové vlády preferovali soukromé zájmy na úkor zájmů veřejných,“ řekl ke svému návrhu Plíšek. V Evropě se přitom ke střetu zájmů stavějí mnohdy ještě přísněji.

„Nechci být tak přísný, jako v Babišově oblíbeném Chorvatsku. Tam platí, že když ministr vlastní nad pět procent ve firmě, musí svůj podíl převést na jinou osobu, která s ním nesmí být v příbuzenském vztahu,“ rýpl si ještě Plíšek, který využil Babišovy balkánské inspirace pro elektronickou evidenci tržeb.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abzk ( 28. února 2016 12:18 )

Kdybys nebyl blbej, měl bys z Babišova premiérování větší strach než Sobotka .....

dsmann ( 27. února 2016 19:36 )

Tak přesně takhle se nám Slováci chechtají, že jsme tak blbí a nasadili jsme si do kožichu Babiše, tu veš, který se oni zbavili.

pierot ( 27. února 2016 14:17 )

kdyz je nekdo uspesny pro nasi zem, hned se po nem jde.lezi jim v zaludku a hned vyniknou hajzlove co po nem jdou.nejtrapnejsi jsou co ho svadeji do hadek popichovanim. Babise na to nebyl.ta smecka nahore vladne vyrypovanim.

pierot ( 27. února 2016 14:13 )

Budme radi ze mame Babise my. Slovaci lituji ze takove ""babise"" nemaji.

aluman ( 27. února 2016 12:47 )

Ano, tolik jako Babiš za krátkou dobu stačil zemi uškodit a o kolik jí okrást, to nestihli ani dohromady ti všichni, co tam sedí od organizované frašky - zvonění klíčema.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa