Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bez stresu a šikany. Domácí výuku starších dětí podporují experti i politici

Autor: Veronika Šmídová - 
26. února 2016
06:10

Povinná školní docházka nemusí vždy znamenat sezení v lavici. Na prvním stupni je za určitých podmínek možné děti učit i doma. Pro starší žáky ale ministerstvo zatím podobnou možnost povolit nechce. Obává se, že složitější látku nebudou rodiče zvládat a studenti budou ve znalostech zaostávat. Většina parlamentních stran přitom myšlenku podporuje. I z důvodu většího bezpečí dětí. Pro je po svých zkušenostech i základní škola na Praze 7, kde probíhá pokusné ověřování.

Domácí vzdělávání na 2. stupni u nás využívají děti, které buď mají nějaký handicap, nebo děti mimořádně nadané. Pro obě tyhle skupiny je dle mého názoru tento způsob vzdělávání dobrý. V určitých případech mají žáci třeba Aspergerův syndrom, nesnesou kolektiv, ale jsou velmi chytré a nadané,“ popsala pro Blesk.cz Božena Palusgová, zástupkyně ředitele na základní škole Praha 7. Ta patří mezi pár škol v České republice, kde se domácí vzdělávání starších žáků testuje.  

Mimořádně nadané děti zase podle ní nemají na běžnou výuku prakticky čas. „Máme jednoho hokejistu, který hraje v Kanadě. Druhý je muzikant, který vystupuje po celém světě. Pro ně je to ideální, že mohou kdykoliv odjet a učit se doma,“ uvedla Palusgová. 

Uznává samozřejmě, že pokud to není vyloženě nutné, dítě by mělo do školy běžně chodit. Jednak se ochudí o zážitky a jednak se „neotrká“ v kolektivu. I z toho důvodu tak třeba handicapovaní žáci, kteří mají domácí výuku, na některé hodiny v 9. třídě dochází. Na střední totiž vrstevníkům neuniknou.

„Tlačíme na to, aby děti v domácím vzdělávání chodily na nějaké kolektivní sporty nebo někam na kroužky. Pokud budou do 15 let vyrůstat jako chráněné květinky, budou pak kolektiv zvládat obtížně,“ dodala zástupkyně. 

Příliš náročné na rodiče, školu i žáka

I když Národní vzdělávací ústav doporučil ministerstvu školství, aby domácí vzdělávání povolilo také na druhém stupni základních škol, rezort to zatím odmítá. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) chce počkat alespoň do roku 2019 na vyhodnocení pokusného ověřování. To probíhá od roku 2007. 

„Dosavadní průběh pokusného ověřování individuálního vzdělávání potvrzuje možnost vzdělávat žáky na 2. stupni ZŠ formou individuálního vzdělávání. Zároveň však ukazuje na některá negativa,“ uvedlo pro Blesk.cz ministerstvo.

Problémem je prý velký rozsah učiva, které žáci musí zvládat. Zejména s ohledem na jedno velké přezkoušení za pololetí. Chybí i srovnání žáků s vrstevníky. Vzdělavatelé zároveň někdy učivu na druhém stupni nerozumí, složitá témata tak mají tendenci „jen projít nebo obejít“. Větší nároky jsou kladeny i na školy, protože přezkušování žáků z celé látky během jednoho dne je značně náročné. 

V Česku za individuální výuku bojuje především Asociace domácího vzdělávání. Ta obavy odmítá. „Úroveň žáků vzdělávaných doma není nižší než u žáků při standardní výuce na základní škole. Lze spíše usuzovat na opačnou skutečnost. Na některých školách se žáci zapojení do pokusného ověřování zúčastnili i plošného testování v 9. ročnících a uspěli velmi dobře,“ uvedl prezident asociace Martin Klusoň.

Šikana i lepší využití času

Politici se spíše přiklánějí na stranu Asociace. Návrh chce podpořit například koaliční KDU-ČSL. „S individuálním vzděláváním jsou pozitivní zkušenosti v Evropě i ve světě. Riziko menší socializace se podle názorů odborníků a dostupných výzkumů nepotvrzuje, několikaleté pilotní ověřování nepotvrdilo ani žádné další problémy,“ okomentoval pro Blesk.cz poslanec Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Z hlediska opoziční TOP 09 může být výhodou i to, že dětem nehrozí šikana. „Výhodou je domácí prostředí, méně stresu, možnost přizpůsobit výuku časovým možnostem rodiny či tréninkovému plánu dítěte. Podporuje to vztahy v rodině, nepravděpodobná je i šikana či jiné formy asociálního chování,“ popsala pro Blesk.cz Anna Putnové, expertka TOP 09 na vzdělávání.

Problémy s domácím vzděláváním nevidí ani ANO, ODS či Úsvit. Naopak proti se staví komunisté spolu s ČSSD.

Ve školách není šikana nic výjimečného:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pravda1 ( 26. února 2016 11:38 )

A ta vysokoškolačka kvůli tomu bude doma? Pokud ne, tak dítě bude samo doma, když kvůli domácímu vzdělávání nechodí do školy.

1pravda1 ( 26. února 2016 11:13 )

Prý uchrání děcka před šikanou ale postižené, které tam nažene povinně inkluze, tak ti před šikanou budou chráněny jak? Valachová neví, ona jen ví, že je to příkaz z Bruselu a pokud neposlechneme tak nedostaneme hodně peněz na vzdělávání.

1pravda1 ( 26. února 2016 11:10 )

Individuální učební plán mají třeba sportovci už nyní. Nechápu jinak vzdělávání na druhém stupni doma - to bude třeba 13cti leté dítě čekat samo doma na rodiče až se vrátí z práce a budou se s ním učit? Nebo je to pro nezaměstnané rodiče, kteří zvládnou naučit učivo druhého stupně? Nebo pro matku v domácnosti, to ovšem její manžel musí pořádně vydělávat. V normální rodině jsou rodiče v práci a žák ve škole.

teodor800 ( 26. února 2016 08:06 )

Presne tak, zdravé decká budú doma a choré s asistentami budú v škole. Tak ako invalidi všetci sú zamestnaní, ale ľudia od 40 - nezamestnaní lebo ich už nikto nechce ako starých zamestnať.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa