Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odsouzená Vitásková má jistější židli. Dienstbier: Kvůli zákonu končit nemusí

Autor: ČTK, simao - 
25. února 2016
16:59

Služební zákon se na předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou nevztahuje. Shodla se na tom ve čtvrtek jednomyslně Legislativní rada vlády. Její stanovisko si vyžádal Sobotkův vládní kabinet. Co to pro Vitáskovou znamená? To na tiskovce prozradil ministr Jiří Dienstbier (ČSSD). 

„Co se týče bodu k právnímu postavení předsedy a místopředsedy ERÚ, tady přijala Legislativní rada závěr, v kterém doporučuje vládě vycházet z toho, že se zákon o státní službě ani po 1. lednu 2016 na předsedu a místopředsedu ERÚ nevztahuje. Tento závěr byl přijat jednomyslně všemi členy Legislativní rady vlády,“ uvedl na brífinku ministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

Pokud se s tímto stanoviskem vláda ztotožní, Vitásková podle Dienstbiera nebude muset k 1. březnu funkci opustit.

Důležitá je tato otázka i z pohledu jejího trestního stíhání, kdy byla Vitásková nepravomocně odsouzena v chomutovské solární kauze k 8,5 letům odnětí svobody.

Legislativní rada měla za úkol posoudit rozdílné postoje ministerstva vnitra a ministerstva průmyslu a obchodu k pozici předsedy a místopředsedy ERÚ a doporučit vládě další postup.

„Způsob, jak k tomuto závěru došli jednotliví členové Legislativní rady, byl v některých případech odlišný, nicméně ten závěr byl ve všech případech shodný a mezi ty důvody patřilo mj., že jde o zjevnou chybu v zákoně, kdy si odporují ustanovení služebního zákona na jedné straně a energetického zákona na straně druhé,“ uvedl Dienstbier, podle kterého tak bylo potřeba překonat rozpor jednotlivých ustanovení zmíněných zákonů.

Podle ministerstva vnitra přitom Vitásková patří pod služební zákon a do 1. března by měla složit služební slib. V takovém případě by pak ale ve funkci skončila kvůli obžalobě ze zneužití pravomoci a pondělnímu nepravomocnému odsouzení, kterému se chce bránit a očistit prý i své jméno.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu postavení Vitáskové určuje energetický zákon a její mandát skončí v červenci příštího roku. I Dienstbier tak na vládě očekává další debaty na toto téma.

Spory přitom vyvolal nový organizační model ERÚ, v jehož čele má od srpna 2017 stát rada místo předsedy. Není však jasné, zda předseda a místopředseda ERÚ jsou do konce této doby osobami ve služebním poměru, či nikoli.

Vitásková řídí ERÚ od léta 2011. Stala se přitom aktérkou dvou trestních kauz. Odsouzena byla kvůli podezřelému udělení licencí dvěma solárním elektrárnám v Chomutově a pozdějšímu zastavení přezkumu licenčního řízení. Druhým případem je problematické jmenování někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké místopředsedkyní ERÚ.

Samo ( 25. února 2016 17:48 )

Zemana taky moc nemusí, ale věřím tomu, že pokud Vitáskovou odsoudí naše soudy pravomocně, tak ji Zeman udělí prezidentskou milost a v tom případě před nim smeknu. Ale kdo udělá pořádek s těmi státními zástupci, kteří si počínají jako gubernátoři v nějaké odlehlé ruské gubernii. Ten pták Pelikán asi těžko, ten přinesl do našeho soudníctví ještě zmatek než jeho předchůdce Válková.

Samo ( 25. února 2016 17:41 )

Ať je Dienstbier jaký je, ale v tomto případě má pravdu a potvrdila celá legislativní rada. Evidentně byla odsouzena na objednávku některých lidí ve vládě a solárních baronů. Je s podivem, že byla souzena za podíl na udělení licence v době kdy v ERU ještě vůbec nebyla. Licence byla udělena k 31.12.2010 a Vitásková přišla do ERU v srpnu 2011. To je tak velké pochybení státního zástupce a soudu, který ji odsoudil, že lidé z judikátury, kteří jsou do této kauzy namočení, by měli být odejíti bez jakékoliv náhrady. Nějak nápadně mi to připomíná praktiky prokurátora Vaše v 50. letech.

pepisto ( 25. února 2016 17:39 )

Vitáskovou je potřeba odstranit proto,že nechce podepsat,aby se elektřina platila podle jističe.

andorea ( 25. února 2016 17:36 )

Tak jo. Že se jí zastal zrovna Dientbier mne opravdu uklidnilo...

mirkazam ( 25. února 2016 17:29 )

Co jiného čekat...na pani Vitáskovou se zákon nevztahuje,a basta...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa