Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pokuta 1,2 milionu pro Včelpo: Za med s antibiotiky, který odhalil Blesk

Autor: ČTK, simao - 
25. února 2016
15:40

Veterináři udělili Včelpu za med s antibiotiky pokutu 1,2 milionu korun. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové se firma proti sankci odvolá. Na antibiotika v medu upozornil Blesk. Kauza stála křeslo předchozího šéfa svazu Karla Brücklera.

Státní veterinární správa (SVS) udělila firmě Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů, za med s antibiotiky pokutu 1,2 milionu korun. „Myslela jsem, že to budou spíš statisíce a méně než 500 000 korun,“ řekla předsedkyně svazu Jarmila Machová.

Státní veterinární správa chce podle ní kromě pokuty ještě 35 000 korun za správní řízení a tisíc korun jako paušální poplatek. Po odvolání se proti pokutě se může sankce pouze snížit.

Vedení včelařů loni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy kvůli přimíchávání ukrajinského medu s nedovolenými antibiotiky do českého medu. Na kauzu pančovaného medu upozornil Blesk.

Co poslednímu vývoji říká šéfredaktor Blesku Radek Lain? Podívejte se:

Video Radek Lain - pokuta Včelpo - Blesk TV
Video se připravuje ...

Předsedkyně Machová ještě čeká na výsledky šetření a výši pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Nyní přitom firma začala znovu med po veterinárním vyšetření posílat do prodeje. „Medy, které máme naskladněné, se už začaly prodávat,“ potvrdila šéfka svazu včelařů Machová, podle níž by peníze z prodeje medů mohly firmě pomoci se zaplacením pokut.

Aby se již podobné problémy neobjevily...

Ředitel firmy Panagiotis Margaritopoulos podle Machové již začal měnit chod podniku, aby se podobné případy nevyskytly. Měl by upravit vstupní kontroly i skladování medu podle technologického auditu, který si nechala firma vypracovat.

O kauze pančovaného medu mluvil v posledním dílu pořadu S prezidentem v Lánech i Miloš Zeman. „V Lánech máme starého pana včelaře, který mi občas nosí poctivý med. Já mam včelaře z řady důvodů rád a vážím si jejich práce. Sám bych to nedokázal dělat, protože bych se bál poštípání. Pokud vím, tak med byl dovezen z Ukrajiny a pak přimíchán k českému medu. Prvním opatřením by byl tedy zákaz dovozu z Ukrajiny. Druhé opatření je daleko poctivější kontrola kvality medu,“ uvedl prezident.

Video Zeman o antibiotických medech: V zájmu včelařů i zákazníků zlepšeme kontroly - Blesk TV
Video se připravuje ...

Systémové změny chce po Včelpu i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), protože používání antibiotik při léčení včel je v EU zakázané. Svaz si v prosinci zvolil nové vedení, skončil předseda Karel Brückler a podle dřívějších vyjádření jeho nástupkyně Machové se chce Včelpo zaměřit spíše na produkty z mateří kašičky než na med samotný.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pepazdepa2 ( 11. srpna 2016 23:25 )

"Kauza stála křeslo předchozího šéfa svazu Karla Brücklera." Blesk zase lže. Prostě mu skončilo volební období a v prvním kole voleb nikdo nedostal nadpoloviční většinu hlasů, tak odstoupil. Jako advokát si vydělává balík. Ve velkých kauzách, takže se občas mihne v televizi, poznám ho, i když se ke kamerám stále točí zadkem. Nějaké pleskácké slepice mu mohou vylízat (_!_)

byvalyvoliccssd4 ( 1. března 2016 23:36 )

 Blbečkové, ta pokuta míří nesprávným směrem. Ve včelpu jen rozlili dovezený med do skleniček s nápisem Český med. Pokud by tam bylo napsáno "med ze zemí EU a mimo EU" jako u jiných výrobců (Medokomerc), tak by ta antibiotika tam byla stále. Odvádí se pozornost od faktu, že se legálně dováží svinstvo s posvěcením státní správy. Teď to bylo nevýznamné množství antibiotik, příště to může být smrtelná dávka nějakého jedu. Jako u chlastu s metanolem. Tak ukazujte fotku nějakého blba s řeckým jménem, aby si lůza nevšímala opravdových problémů.

rumungro ( 25. února 2016 17:56 )

Tak za intoxikovaný zdravotní doplňek, doporučovaný především dětem, by měl jít ten Řeckej čmoud sedět a Jurečka samozřejmě vylítnout. Pokuta odpovídá tomu, jak si ti dva myjou ruce!

pepen ( 25. února 2016 17:32 )

Tento stát je totálně mimo!!!!To byla pokuta nejmíň na 50 mil.!!!!Dostali obálku s tučným obnosem-kontroly!!!!Tento národ je zkorumpovaný-už jsme se vyrovnali Africkým zemím!!!!Česko-jeden z nejhorších státu!!!!!  

Zobrazit celou diskusi