Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec vytáhl na ministry kostlivce letecké záchranky. Vláda pak bod odložila

Autor: val - 
24. února 2016
10:26

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) krátce před důležitým rozhodováním o budoucnosti letecké záchranky udivil své vládní kolegy. Na stole jim totiž zničehonic přistály od Chovance informace o novém průběhu dřívější trestní kauzy Piloti, která se týká minulého tendru na záchranku. Deník Právo informoval, že ministři neměli ponětí, co tím kolega zamýšlel. Chovanec to posléze vysvětlil. Vláda nicméně zkraje svého středečního jednání tento bod odložila. 

Vláda měla na svém středečním jednání rozhodnout o tom, zda budou leteckou záchrannou službu od příštího roku nadále provozovat soukromníci, nebo stát. Krátce po začátku rokování ale tento bod odložila o týden. V současnosti působí ve čtyřech krajích armáda a policie, ve zbytku soukromníci. Na stole je návrh, že by celá letecká záchranka mohla přejít na armádu.

Přitom krátce před tímto klíčovým rozhodováním zaslal ministr Chovanec svým kolegům informaci o vývoji v trestní kauze Piloti. Podle Práva ministr v zaslaném dokumentu upozornil, že státní zástupce v lednu zrušil usnesení policie, která případ odložila pro uplynutí promlčecí lhůty. V kauze se prověřuje možné spáchání trestného činu zneužívání pravomoci úředního činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku právě v souvislosti s minulou zakázkou na leteckou záchranku. Další postup v kauze se prý zvažuje.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) | Foto Blesk - Karel Kopáč

Ministři netušili, proč jim jejich kolega dokument poslal, a sám Chovanec na dotaz Práva nereagoval. „Nikdo nechápe, proč to tam dává,“ ozval se ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Předpokládám, že to má vnést nějaké světlo do reality,“ řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

V současnosti provozují letecké záchranky ve čtyřech krajích armáda s policií, zatímco ve zbývajících jsou to soukromé společnosti. Kontrakt s nimi končí letos v prosinci. Babiš, který dlouhodobě kritizuje podle něj netransparentní toky v resortu zdravotnictví, navrhl, aby místo nového tendru přešel provoz na armádu a policii.

Chovanec: Babiš má krátkou paměť

Ministerstvo vnitra později uvedlo, že Chovanec předložil informace ze zcela zřejmých důvodů. „Pan vicepremiér Andrej Babiš při projednávání bodu Ministerstva zdravotnictví k výběrovému řízení na leteckou záchrannou službu, na vládě 8. února 2016, zapochyboval o kompetentnosti policie, a to v souvislosti s vyhotoveným znaleckým posudkem, který byl součástí šetření policie. Tuto připomínku ke znaleckému posudku již ministr financí uplatnil v meziresortním připomínkovém řízení,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková. 

Ministr financí Andrej Babiš Ministr financí Andrej Babiš | ČTK

Babiš se podle ní také pozastavoval na tím, že přestože bylo trestní řízení policií odloženo, tak dle jeho informací v současnosti toto řízení opět otevírá. Proto prý Chovanec požádal policii, aby uvolnila informace k trestnímu řízení.

„Překvapuje mě, že pan vicepremiér má tak krátkou paměť, a že si nevzpomíná, že se informace o vývoji trestní kauzy Piloti předkládá právě kvůli této jím otevřené debatě,“ uvedl Chovanec.

Hašek: Budou nutné nákup helikoptér i úprava heliportů

Na situaci kolem letecké záchranky přitom reagoval i hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). „Za Asociaci krajů ČR vyzývám vládu, aby vyřešila otázku provozování letecké záchranné služby co nejdříve a aby byly přizvány také kraje, neboť jde o provázanost s pozemními krajskými záchrankami a také součinnost s krajskými nemocnicemi,“ uvedl v SMS pro Blesk.cz.

„V případě rozhodnutí o provozování státem bude nutné přechodné období na nezbytná technická opatření včetně pořízení vhodných lehkých helikoptér státem či stavební úpravy heliportů v krajských nemocnicích a dalšího zázemí pro letecké záchranáře, na které budeme žádat prostředky ze státního rozpočtu. Zásadní je fakt, aby byla od 1.1.2017 zajištěna minimálně ve stejné kvalitě jako nyní letecká záchranná služba celoplošně ve všech regionech ČR," dodal Hašek. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa