Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Sobotky je mi líto,“ říká Schwarzenberg. Co by jako prezident dělal jinak?

Autor: val - 
22. února 2016
12:58

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, kterého před lety v druhém kole první přímé prezidentské volby porazil Miloš Zeman, se cítí dobře a funkci prezidenta by zvládl „levou zadní“. Přesto už podruhé kandidovat nebude. V rozhovoru pro časopis Týden také řekl, že kdyby se stal prezidentem on, snažil by se mírnit protiuprchlické nálady v Česku.

Kdyby prezidentské volby v roce 2013 dopadly jinak a Karel Schwarzenberg by stanul v čele státu, neměl by prý ani dnes problém zvládnout funkci další dva roky. „To by mi vůbec nevadilo. Poněvadž ty cesty mám jako předseda zahraničního výboru taky. Ne vlastním speciálem, nýbrž normální letkou. Teď jsem byl v Sofii, byl jsem v Německu na bezpečnostní konferenci, příští týden letím do Bruselu. Jsem furt na cestách. To bych zvládnul levou zadní, jak se říká,“ prohlásil.

Více o Karlu Schwarzenbergovi najdete zde. 

Zdravotně je na tom podle svých slov dobře, trápí ho jen špatný sluch a artróza v kolenech. „Pán Bůh rozhodl, že dostanu artrózu, abych se nepovyšoval nad Zemanem. On pajdá kvůli cukrovce, já kvůli artritickým kolenům. Výsledek je stejný. No a také jsem den co den více hluchej. Aby mě Pán Bůh naučil pokoře, tak jsem tyto dvě věci v posledních dvou letech dostal,“ dodal.

Karel Schwarzenberg a poslankyně Markéta Adamová na sněmu topky Karel Schwarzenberg a poslankyně Markéta Adamová na sněmu topky | Foto Blesk - Daniel Černovský

Na rozdíl od stávajícího prezidenta by se prý v současné rozbouřené době snažil víc tlumit hysterii a nestupňovat emoce. „Bavil bych se s různými stranami, abychom stanoviska k vážným problémům propojili. To je úkol prezidenta. Není úkolem prezidenta štvát a vyvolávat strach, emoce a nenávist. Protože k tomu není důvod. Není k tomu nikdy důvod. A obzvláště ne v této situaci,“ řekl Týdnu.

Dodal, že v zahraničí se na Českou republiku dívají s velkým údivem, protože jsme podle něj země, kde sotva jsou nějací uprchlíci, přitom vyvoláváme hysterii, jako by tu byl milion muslimů.

Karel Schwarzenberg a jeho rival z prezidentské volby Miloš Zeman Karel Schwarzenberg a jeho rival z prezidentské volby Miloš Zeman | Archiv Blesku, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se podle něj snaží dělat rozumnou politiku. „Nicméně je ve velmi svízelné situaci. Seshora na něho dupe prezident. Většina členů jeho strany jsou příznivci pana prezidenta. Má tam různé Hašky a podobné, kteří číhají na okamžik, až mu budou moci vrazit kopí do zad. A nakonec, dělat koalici s Babišem taky není čisté potěšení. Je mi ho opravdu líto,“ řekl.

Bývalý ministr zahraničí a expředseda TOP 09 je znám svým vstřícným postojem k uprchlíkům. Nedávno dokonce prohlásil, že i mezi Evropany jsou vrazi a chlípníci, stejně jako jsou součástí uprchlické vlny. Tento fakt podle něj nezmenšuje povinnost pomáhat obětem války, a bude-li to nutné, přijme uprchlíky i u sebe.

Co vzkázal Karel Schwarzenberg Miloši Zemanovi, když ho „předčasně pohřbil”?

Video Zeman pohřbil Schwarzenberga: Co mu kníže odpověděl? - Blesk TV
Video se připravuje ...

geza ( 13. května 2016 10:10 )

Špatně vidíš , to byl sám velký kníže Karl.

geza ( 13. května 2016 10:08 )

Je to od tebe příliš frapantní provokace , na víc nemáš ?

reiner ( 23. února 2016 10:47 )

pepen -bravo

salto ( 23. února 2016 08:48 )

Co by dělal jinak než Zeman? Občas by se zascal, první dámu by mu dělala Ramlice (apropó-co s ní je?), poradci by mu po probuzení řekli kde je...

sensey ( 22. února 2016 20:54 )

 jméno Schwarzenberg má 12 písmen, slovo dementtttttt má taky 12 písmen, je to všechno jenom náhoda???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa