Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zůstane Británie v Evropské unii? Cameron: Rozhodne se 23. června

Autor: ČTK, kal - 
20. února 2016
13:27

Premiér David Cameron po schůzce svého kabinetu řekl, že referendum o setrvání Británie v Evropské unii se uskuteční 23. června letošního roku. Cameron slíbil referendum voličům, sám je po summitu EU pro setrvání v osmadvacítce. Vláda doporučí lidem hlasovat, aby ostrovní království v EU zůstalo.

Uzavřenou dohodu z Bruselu o úpravě vztahů své země s Evropskou unií považuje Cameron za dostatečný důvod, aby před referendem prosazoval setrvání Británie v Unii. Řekl to už krátce poté, co se lídři všech 28 unijních zemí shodli na novém nastavení vztahů bloku a ostrovního království.

„Vyjednal jsem dohodu, abych Spojenému království zajistil zvláštní status v rámci Evropské unie,“ uvedl Cameron, kterého pak v Londýně na mimořádném jednání podpořila i vláda.

Dohoda reaguje na všechny požadavky, se kterými do komplikovaných jednání přišel. Neslevuje přitom ze základních hodnot, na nichž je EU postavena, řekl novinářům předseda Evropské rady Donald Tusk.

Tusk také poznamenal, že pro udržení Británie uvnitř osmadvacítky učinili lídři vše, co mohli. Konečné rozhodnutí ale patří britským občanům. Diskuse byly prý i přesto často vzrušené a odehrávaly se hádky o detailech. „Nebylo to nudné divadlo a mělo daleko k oslnivosti,“ připustil šéf unijních summitů.

Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že EU neudělala přespříliš ústupků, nicméně dohoda dává Cameronovi možnost vést úspěšnou kampaň ve své vlasti ve prospěch setrvání Británie v EU. Francouzský prezident François Hollande zdůraznil, že přijatá dohoda posiluje postavení Británie v EU a zároveň „nijak neporušuje pravidla“ Unie.

Hlasy pro vystoupení z EU jsou i mezi ministry

Britské euroskeptiky ale výsledek Cameronova snažení v Bruselu očividně nenadchl. Důrazně ho odmítl předseda protievropské strany UKIP Nigel Farage, který míní, že jde o „skutečně patetickou dohodu“, a vyzval k opuštění EU.

Najevo, že jsou proti setrvání v Unii, už dalo i několik ministrů Cameronova kabinetu, včetně premiérova přítele ministra spravedlnosti Michaela Govea. Pro takzvaný brexit (vystoupení Británie z EU) je také přinejmenším pětina poslanců Cameronovy Konzervativní strany. Například David Davis podle zpravodajské stanice BBC řekl, že nadešel čas, aby Británie konečně „vzala svůj osud do vlastních rukou“.

 

dylina ( 20. února 2016 18:46 )

Proč hergot nemůžeme u nás taky hlasovat?

fantom88 ( 20. února 2016 14:36 )

Není pravda, že žádný - Svobodní to prosazují už několik let

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa