Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

EU se dohodla s Cameronem. A dávky na děti pro Čechy v Británii zatím zůstanou

Autor: ČTK, tmp, zst - 
20. února 2016
03:00

Dohoda o reformě vztahů Británie se zbytkem Evropské unie je na světě. Na Twitteru to v noci na sobotu oznámil český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Je to podle něj kompromis, který pomůže udržet Londýn v unii. Předseda Evropské rady Donald Tusk vzápětí na Twitteru uvedl, že návrh dohody má jednomyslnou podporu. Podle britského premiéra Davida Camerona dává nová dohoda jeho zemi zvláštní postavení.

„Máme dohodu! Je to slušný kompromis, který, jak doufám, pomůže udržet Británii v EU,“ napsal Sobotka. Visegrádská čtyřka (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) podle premiéra k dosažení dohody hodně pomohla.

„Je to důležitá chvíle. Evropa projevila obrovskou vůli pokračovat jako silné společenství. Snad to vydrží při řešení dalších problémů,“ napsal rovněž český premiér.

Už před Sobotkou o dohodě informovala litevská prezidentka Grybauskaiteová. „Dohoda je hotová. Je po dramatu,“ oznámila na Twitteru. Dohodu později potvrdil i dánský premiér Lars Lökke Rasmussen.

Zmatek do informací o jednání summitu EU na okamžik vnesl Tuskův mluvčí Preben Aamann, který vzápětí po Sobotkově tweetu rovněž na Twitteru uvedl, že na „britské večeři“ ještě k dohodě nedošlo. Samotný Tusk ovšem pár minut poté napsal, že návrh dohody má jednomyslnou podporu prezidentů a premiérů zemí osmadvacítky.

Český premiér Bohuslav Sobotka, který během summitu vyjednával jménem zemí takzvané visegrádské skupiny, odmítal britskou snahu o co největší omezení některých sociálních dávek vyplácených Británií zaměstnancům z jiných zemí EU. Například zaměstnaneckých benefitů či přídavků na děti vyplácených lidem z jiného státu osmadvacítky, jejichž děti ovšem žijí v jejich původní zemi.

Přídavky na děti pro Čechy beze změn do roku 2020

Omezení zaměstnaneckých výhod má nakonec vyřešit „záchranná brzda“, která v případě zátěže systému umožní Britům omezit jejich vyplácení nově příchozím na pracovní trh nejvýše na čtyři roky. Dlouhá diskuse se od pátečního rána vedla o době, po kterou bude moci tato brzda platit. Cameron žádal 13 let, výsledný kompromis podle diplomatů počítá se sedmi lety.

Spor o příspěvky na děti, kdy Cameron trval na indexaci jejich výše podle životní úrovně v zemi původu pro všechny, zatímco státy V4 chtěly indexaci jen pro nově příchozí na pracovní trh, byl nakonec vyřešen zavedením přechodného období, uvádí diplomatické zdroje. Do roku 2020 bude pravidlo - poté co bude podle unijních zásad přijato - platit jen pro děti, jejichž rodiče na pracovní trh v jiné zemi EU nově vstoupí. Od roku 2020 už se bude indexace týkat všech těchto případů.

Dalším bodem, u kterého byl Londýn ve sporu s Francií, byly spory o míře, ve které může Británie jako země mimo eurozónu zasahovat do jejího řízení. Paříž odmítala „právo veta“ pro Londýn a jeho finanční centrum. Výsledná dohoda podle diplomatických zdrojů umožňuje každému státu, aby spornou otázku dostal na program summitu EU, tedy, aby se jí zabývali vrcholní představitelé všech členských zemí unie. Podmínkou je, aby takový postup „zbytečně neohrožoval“ rozhodování eurozóny.

Vyřešen je podle všeho také spor o interpretaci formulace o „stále těsnější unii“ ze základních unijních smluv. Podle německé kancléřky Angely Merkel Unie neustoupila Británii příliš. „Je to spravedlivý kompromis,“ prohlásila.

Summit EU se má kromě britské otázky zabývat ještě také situací v Sýrii a Libyi.

Cameron: Jsem pro setrvání Británie v EU

Britský premiér David Cameron uzavřenou dohodu o úpravě vztahů své země s Evropskou unií považuje za dostatečný důvod, aby před referendem prosazoval setrvání Británie v unii. Řekl to novinářům krátce poté, co se lídři všech 28 unijních zemí shodli na novém nastavení vztahů bloku a ostrovního království.

„Vyjednal jsem dohodu, abych Spojenému království zajistil zvláštní status v rámci Evropské unie,“ uvedl Cameron s tím, že o nových podmínkách podrobně informuje svou vládu v sobotu ráno.

I believe Britain is stronger, safer and better off within a reformed European Union. My statement on tonight's deal:

Zveřejnil(a) David Cameron dne 19. únor 2016

Mimo jiné zdůraznil, že dnešní dohoda bude právně závazná a že její změna či zrušení budou podléhat souhlasu všech zemí Evropské unie, tedy i Británie.

Tusk: Miluji Londýn, ale také Brusel

Dohoda reaguje na všechny požadavky, se kterými do komplikovaných jednání přišel britský premiér David Cameron. Neslevuje přitom ze základních hodnot, na nichž je EU postavena, řekl novinářům předseda Evropské rady Donald Tusk.

Tusk také poznamenal, že pro udržení Británie uvnitř osmadvacítky učinili lídři vše, co mohli. Konečné rozhodnutí ale patří britským občanům. Diskuse byly prý i přesto často vzrušené a odehrávaly se hádky o detailech. „Nebylo to nudné divadlo a mělo daleko k oslnivosti,“ připustil šéf unijních summitů. 

„Všichni jsme dali najevo ochotu obětovat část vlastního zájmu pro společné dobro a ukázat naši jednotu,“ dodal polský předseda Evropské rady a brífink po jednání zakončil slovy „miluji Londýn, ale také miluji Brusel.

Video Předseda Evropské rady Donald Tusk a britský premiér David Cameron na tiskových konferencích po dosažení dohody mezi EU a Velkou Británií. - Evropská rada
Video se připravuje ...

co-teda ( 20. února 2016 12:51 )

Militarističtí exponenti korporátního systému v USA již hlásají teorii jedné světové velmoci. Začněme zajímavým citátem, který názorně ukazuje směr dnešního korporátního fašismu, zatím fungujícího hlavně v ekonomice a militaristicky, válkami a uprchlíky na Blízkém východě. V okruhu lidí kolem Bushova bývalého ministra obrany Rumsfelda fungují lidé, kteří veřejně hlásají tyto názory: Barnett napsal: „Konečným cílem je homogenizace všech států na zeměkouli. Toho musí být dosaženo smíšením ras s cílem vznikem světlé hnědé rasy v Evropě. Proto musí Evropa přijmout ročně 1,5 milionu přistěhovalců z třetího světa. Výsledkem tak bude vznik populace s průměrným IQ 90, lidí, kteří budou příliš hloupí na to, aby chápali, ale dost inteligentní, aby pracovali.“ Kdo je Thomas P. M. Barnett? Podívejte se na jeho heslo na Wikipedii. Narozen 1962 v Chiltonu v USA, badatel na poli vojenských strategií a globalizační fanatik pod nadvládou USA elit nad národy světa. Proces globalizace navrhuje završit vytvořením jednoho světového náboženství, jedné kultury a smícháním ras na zeměkouli. Ještě před pádem dvojčat v září roku 2001 v New Yorku představoval Barnett radikální islám jako možného nepřítele USA. Nejdříve touto teorií neprorazil, po událostech 11. září 2001 se však ocitl v záři reflektorů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa