Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ředitel školy, ve které šikanovali učitelku, byl na koberečku: Překvapil mě, řekla ministryně

Autor: ljš, idh, ČTK - 
19. února 2016
17:04

Ředitel průmyslovky v pražských Malešicích nepřekvapil svým odmítnutím rezignace jen veřejnost, ale i ministryni školství Kateřinu Valachovou. Ta prohlásila, že pokud se prokáže, že vedení o šikaně učitelky vědělo nebo nedodrželo postupy, bude muset skončit.

Ředitel Bártl tento týden uvedl, že rezignovat nehodlá, a odmítl dokonce jakékoliv pochybení. „Můžu říct, že mě toto vyjádření v průběhu tohoto týdne překvapilo,“ poznamenala Valachová. Tento případ je podle ní jiný v tom, že existují nahrávky, takže se ví, co se ve škole dělo. „Domnívám se, že pokud se prokáže, že vedení školy vědělo o té situaci nebo že nedodrželo preventivní postupy, že je jediné možné řešení – budou vyvozeny personální důsledky vůči vedení školy,“ prohlásila ministryně.

Pětapadesátiletou učitelku na Střední průmyslové škole v Praze 10 zřejmě delší dobu šikanovala trojice studentů. Trojice za to v lednu byla potrestána podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka krátce poté zemřela, vedení školy odmítá příčinnou souvislost mezi šikanou a jejím úmrtím. Roli prý hrály dlouhodobější zdravotní problémy.

Podle ministryně vyvození personálních důsledků pro vedení školy nijak nesouvisí s tím, jestli konkrétní osoba jakkoli pochybila. „Souvisí to s tím, jak vážně přistoupíme k tomu, co se stalo, včetně toho, že všichni zúčastnění převezmou objektivní odpovědnost za to, že k tomu mohlo dojít,“ řekla.

V úterý se chystá školu navštívit společně s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). „Cílem je podpořit žáky a učitele, setkat se s nimi se všemi, komunikovat s nimi o závažnosti případu a říci jim, že je potřeba pracovat na nápravě klimatu. Musíme vidět, že na té škole nejsou jenom agresoři. Domnívám se, že ta škola je pod velkým tlakem,“ dodala.

Video Žáci utýrali učitelku: Vedení školy tutlá šikanu a zastrašuje studenty! - Blesk TV
Video se připravuje ...

daity ( 21. února 2016 11:41 )

Hlavně tito žáci nemají co dělat na střední škole.Ředitel a jeho zástupkyně taky.Kolektiv kantorů na této škole je špatný.Všichni to museli vědět,protože ti žáci nebyli žádné tiché puťky. Dovádění těch tří debilů museli slyšet všichni žáci i kantoři na škole.Pokud to ovšem v každé třídě s tím řevem nebylo stejné.Hra mrtvých brouků.

marais ( 21. února 2016 11:03 )

STATUS, status...pokud ředitel šikanu neřeší, tak může pokračovat dál..tam je chyba

marais ( 21. února 2016 11:01 )

 Stačilo by mu srazit plat za neplnění povinností a pak vypsat konkurz na funkci nového ředitele...

daity ( 21. února 2016 10:59 )

Myslím si, že všichni kantoři věděli, že něco není v pořádku a přesto nereagovali. Kolektiv jak vidět tam naprosto selhal.Řev těch parchantů se musel rozléhat celou školou.Ředitel i s paní zástupkyní jsou naprosto neschopní idioti.Okamžitě bych je vyrazila a dala jim zákaz výkonu povolání.Tito lidé nemají ve školství co dělat!Spratky bych poslala do diagnosťáku a rodiče na pohovor.Mám pocit,že se doma těm parchantům moc nevěnovali.

stanislavpolacek ( 21. února 2016 07:33 )

Vážená paní ministryně školství, jak to tak sleduji tak je mě čím dál tím více na zvracení, tak 1) nejste schopna vyrazit jednoho ředitele školy od koryta pro neschopnost, a za 2) to Vaše slučování škol, tak to mohl vymyslet jenom člověk z IQ houpacího koně. Velká gratulace a přeji hodně úspěchů ve vašich započatých nesmyslech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa