Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jestli Británie opustí EU, unie se rozpadne, varuje exministr Vondra

Autor: val - 
18. února 2016
20:25

Bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra (ODS) varuje před závažnými problémy, které by dopadly na Evropskou unii, pokud by z ní vystoupila Velká Británie. Podle něj by to znamenalo postupný rozpad EU.

Anglie by to možná přežila, ale Evropa by měla obrovský problém. V tomto duchu se vyjádřil Alexandr Vondra ve čtvrtečním Interview České televize. „Pokud by to skončilo tak, jak já si nepřeji, tím brexitem (vystoupení Velké Británie z EU – pozn. red.), tak si myslím, že je to postupně rozpad a konec Evropské unie,“ uvedl.

O vystoupení z EU mají Britové letos rozhodnout v referendu. Zatím se mírná většina kloní pro upuštění Unie. Vondra očekává těsný výsledek.
Alexandr Vondra v Interview ČT Alexandr Vondra v Interview ČT | Repro ČT

Případné vystoupení Velké Británie z EU by ale podle něj těžce dopadlo i na NATO, neboť ostrovní země tvoří jakousi spojnici mezi Evropou a Spojenými státy. Vondra dokonce mluví o „hřebíku do rakve“ NATO. „Je to jakýsi most, tak si představte, že ten pilíř najednou spadne. Tak ten most přestane fungovat,“ prohlásil.

Uvedl také, že v případě brexitu už by angličtina mohla přestat plnit roli tzv. lingua franca, tedy jazyka užívaného i jinými než rodilými mluvčími, a o toto výsadní postavení by se hádalo Německo s Francií. „Já se na stará kolena nechci učit francouzsky,“ řekl.

Alexandr Vondra hovořil ve Studiu Blesk o migrační krizi:

Video Alexandr Vondra hovořil ve Studiu Blesk o migrační krizi - Blesk TV
Video se připravuje ...

nikal ( 18. února 2016 21:18 )

ty jsi hlava vypatlaná a nablblá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa