Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanec má bič na mladé vrahy: Odpovědnost v nižším věku a žádné skrývání

Autor: val - 
18. února 2016
05:28

Brutalita roste a někteří mladiství pachatelé spoléhají na to, že jsou beztrestní, myslí si šéf ústavněprávního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD). I proto chce v blízké době podat návrh, který by snížil u nejzávažnějších trestných činů hranici trestní odpovědnosti ze současných 15 let. Mladé vrahy by chtěl také zbavit ochrany v podobě nároku na anonymitu. Otázka snížení věku pro trestní odpovědnost se znovu objevila po „valentýnské“ vraždě Elišky.

„Myslím si, že ve 12 nebo 13 letech každý ví, že se nemá krást, ale především ví, že se nemá vraždit. A nemyslím si, že je možné tolerovat případy, které se dějí,“ uvedl pro Blesk.cz Tejc, který se o snížení hranice trestní odpovědnosti snažil neúspěšně už před lety.

„Dlouhodobě preferuji to, aby hranice trestní odpovědnosti byla pro ty nejzávažnější trestné činy, jako jsou vraždy a loupež s následkem smrti, snížená,“ uvedl. V praxi by tak záleželo zejména na tom, jakého činu se pachatel dopustil. Poslanec zatím nechtěl sdělit, kam až by se měla hranice trestní odpovědnosti snižovat. „Myslím, že není podstatné, jestli to bude 13, nebo 14 let, důležité spíš je, na jaké trestné činy by se vztahovala,“ uvedl.

Jeroným Tejc Jeroným Tejc | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Takový nápad ostatně není žádnou novinkou. ČSSD s podobným návrhem vytáhla do voleb před šesti lety, ale po různých peripetiích se jej nepodařilo prosadit. Neprošly ani mnohé dřívější pokusy o snížení hranice z 15 na 14 let.

Tejc nicméně trvá na tom, že je potřeba zakročit proti vzrůstající brutalitě mladistvých pachatelů. „Oni bohužel považují snahu společnosti dát jim druhou šanci nikoli za slušnost, ale za slabost společnosti,“ prohlásil s tím, že u mladistvých dokonce narůstá recidiva. „Obávám se, že řada mladistvých pachatelů prostě počítá s tím, že jsou beztrestní a že si mohou dělat, co chtějí,“ dodal.

Uvažuje také o další změně, která by mladistvé pachatele tentokrát zbavila nároku na anonymitu. „U zvlášť závažných zločinů by automaticky došlo ke zveřejnění u pachatelů mezi 15. a 18. rokem věku. Myslím si, že to není nic, co by mělo zhoršovat nějaký standard,“ řekl. Podle stávající úpravy se totožnost mladistvých zločinců zveřejňovat nesmí. Jak už dříve informovala MF Dnes, proti takovému návrhu se staví ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), podle kterého by taková úprava byla proti smyslu stávajícího zákona. Tejc uznává, že přesvědčit své kolegy nebude jednoduché. Ve společnosti i mezi politiky přetrvávají silně rozdílné názory. Naposledy se to ukázalo v souvislosti s nedávnou tragickou událostí v Teplicích, kde 14letý hoch údajně ubodal o rok mladší dívku. Blesk.cz v úterý oslovil vrcholné politiky s anketou, co si myslí o případném snížení hranice trestní odpovědnosti. Výrazně pro se vyslovil šéf ANO Andrej Babiš, naopak zdrženlivý postoj zastává předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Anketa
Jste pro snížení věkové hranice trestní odpovědnosti?
8 938 hlasů
212 hlasů

zadnice ( 18. února 2016 12:33 )

Blíží se volby? Změna samozřejmě nebude!!!

1pepan ( 18. února 2016 12:02 )

To, že o těchto případech teď víme víc než za komunismu je jen dobře. Reakci Tejce nepovažuji za populizmus, ale za reakci na komentáře občanů zveřejněných trestných činů nezletilců. Zákon o snížení trestní odpovědnosti na 13 let by mohl projít, jsem pro.

ellenic ( 18. února 2016 11:23 )

U článku o romské rodině, kterou štědře dotuje stát 38 500 Kč každý měsíc opět není diskuze . Nevadí, napíšu to do politiky . Teď by jim měli dávky odebrat, protože za herecké výkony dostali z TV honorář 50 000 Kč. To jim věřím, že nepracovat a žít si jako páni díky štědrosti státu je příjemné. Tolik nemám ani já s manželem a to jsme celý život poctivě pracovali. Já bych jim dala dávky, koště, lopatu a marš uklízet. Co vyroste z jejich dětí, ta jedna holka už dává najevo, co je zač a těm dalším jsou rodiče "dobrým" příkladem .

majojo ( 18. února 2016 11:02 )

Vypadá jak Tonda Blaník. A cíl: Zviditelnit se tou nejkratší cestou.

Jarabak ( 18. února 2016 10:40 )

 Přesně tak, tejci. Já tě sice úplně nesnáším, ale v tomhle jsem s tebou za jedno. Díky. Makej na tom.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa