Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Konec kuřáků v hospodách se blíží. Ve sněmovně pro ně hlasoval jen Benda

Autor: ČTK, simao - 
17. února 2016
14:50

Sněmovna by měla schválit protikuřácký zákon, jednoznačně o tom rozhodl její zdravotnický výbor. Z celkem 21 jeho přítomných členů bylo 18 pro, dva se zdrželi hlasování a pouze jeden poslanec byl proti. Šlo o Marka Bendu z ODS. „Pokládám za nesmysl vytlačit kuřáky za každou cenu ven,“ vysvětloval.  

Sněmovna by měla schválit zákaz kouření v restauracích, barech, kavárnách, vinárnách a dalších podobných zařízeních. Poslancům to ve středu doporučil značnou většinou hlasů zdravotnický výbor.

Výbor nepodpořil navrhované úpravy, jež by vládní normu ohledně omezení kouření zmírnily. Úlevy se ale možná nakonec dočkají elektronické cigarety, na něž by se podle návrhu zákona vztahovaly stejné restrikce jako na standardní tabákové výrobky.

Předlohu podpořilo 18 z 21 přítomných členů výboru, proti hlasoval jen Marek Benda z ODS. Jiří Běhounek (za ČSSD) a exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) se hlasování zdrželi.

Výbor nepodpořil Běhounkův návrh, podle kterého by si hostinští mohli stejně jako nyní vybrat, zda bude jejich zařízení nekuřácké, nebo kuřácké. Neuspěl ani Benda s požadavkem, jenž by dal provozovatelům možnost zřídit v podniku zcela oddělenou kuřárnu.

Náměstkyně Lenka Teska byla proti

Patrně nejrozsáhlejší debata se rozpoutala u elektronických cigaret. Běhounek, Jiří Koskuba a Igor Jakubčík (všichni ČSSD) je navrhovali povolit ve vnitřních prostorách sportovišť, kulturních zařízení a v restauracích.

Určitou úlevu podpořili i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a lidovec Vít Kaňkovský, jenž poukazoval na to, že cílem zákona je hlavně chránit nekuřáky. „Elektronické cigarety jsou menší zlo,“ podotkl.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová ale s návrhem nesouhlasila a výbor její stanovisko podpořil. Poslanecká úleva je podle ní příliš široká.

Protikuřácký zákon však nejsou jen samotné cigarety a e-cigarety. Obsahuje také omezení pro prodej a podávání alkoholu. Marek Benda však ve zdravotnickém výboru stejně jako už dřív ve výboru ústavně-právním neuspěl s návrhem na zrušení povinnosti restauratérů nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo, byť by to byla kohoutková voda.

Benda neuspěl ani s požadavkem na vypuštění odpovědnosti hostinských za to, že se v jejich podniku bude nacházet nezletilý člověk ve „zjevně“ podnapilém stavu. Podle Bendy jde o přenášení povinnosti státu na soukromé osoby, navíc s hrozbou sankce.

Kuřák Zeman veto nechystá

O protikuřáckém zákonu přitom mluvil v posledním dílu pořadu S prezidentem v Lánech i Miloš Zeman. „Já jsem sám kuřák a pokládám ten zákon za nesmyslný, protože prakticky v každé restauraci máte minimálně dvě místnosti, z nichž jedna může být kuřácká a druhá může být nekuřácká,“ míní Zeman. „Já sám jsem řekl, že ten zákon nemohu vetovat. Protože jsem kuřák. A protože bych byl právem obviněn z konfliktu zájmů,“ dodal prezident.

Video S prezidentem v Lánech - zákaz kouření v restauracích - Blesk TV
Video se připravuje ...

O protikuřáckém zákonu se ve studiu Blesk TV dohadoval i další kuřák, senátor Jaroslav Kubera (ODS). A kouřil u toho právě z elektronické cigarety, „kuřáckého robertku“, jak říkal.

Video „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou. - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 18. února 2016 08:35 )

benda - alias vecny nemakacenko a podvodny student by se uz konecne nemel k nicemu vyjadrovat. dnesni mladezi, vcetne jeho dcerenek, dava spatny priklad, ze bez prace jsou nadivane kolace, kdy mu k poslaneckemu kreslu staci 300.tis. na uplaceni par volicu, aby se dostal do snemovny. za 25.let se mu mozol na riti, jiz davno, rozsiril i na mozek. co se tyka koureni, to bych nechal v dikci hospodskym, kavarnikum i hotelierum a zakaznik si sam vybere, ktere zarizeni navstivi. za komance to bylo jednoduche, zakaz koureni byl v dobe obeda. mne vice obtezuji pachnouci cestujici v mhd, ale ti, pro zapach nikdo nevypoklonkuje a tak to musim pretrpet, vcetne ruskych prevonenych barysen. ze bych se se stiznosti obratil na sabatovou a stejne diskriminovane vyzval k zalozeni spolku ci nadace? pak budu ze statu a eu cerpat dotace. zalozim chovnou stanici pro psi cichace, nakoupim mobilni sprchy, hygienicke potreby, umirnene deodoranty, nahradni obleceni a najmu lazebniky i lazebnice. vyzva: hledam spolupracovniky, bude to kseft stoleti! vzkaz pro bohuz: nezdravych hnusu je mnoho a tez by se mely regulovat. korporatni amerikanismus propagujici boj za svobodu, vecne mladi a nezdrave ego se nikomu nevyplaci, pouze plni mesce par vyvolenym a z lidi dela zvirata.

bohuz ( 17. února 2016 16:34 )

 Koureni je nezdravy hnus a je potreba bojovat proti tomuto dementnimu zlozvyku!!!

milan1959 ( 17. února 2016 16:01 )

Konec kuřáků a demokracie nejenom v hospodách se blíží jelimani

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa