Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V4 v Praze o migraci: Politici EU nemají smysl pro realitu, bouřil Fico

Autor: ČTK, val - 
15. února 2016
16:54

Premiéři České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska se v pondělí sešli na mimořádném summitu visegrádské čtyřky, která právě oslavila 25 let od svého založení. Hlavním tématem byla migrace. Lídři zemí se shodli na nutnosti společného postup. Nejostřeji se vyjádřil slovenský premiér Robert Fico, který kritizoval politiky EU. Představitelé zároveň ocenili přístup Makedonie a Bulharska při střežení hranic a podpořili jejich začlenění do Schengenu.

 

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) informoval na tiskové konferenci po skončení jednání, že se lídři shodli na podpoře společného evropského postupu v řešení migrační krize. Důležité je podle něj, aby se realizovala dohoda mezi EU a Tureckem. Vyzdvihl také nutnost urychlit vznik společné pohraniční a pobřežní stráže.

Více o migrační krizi čtěte zde. 

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (vpravo) a prezident Makedonie Ďorge Ivanov v Praze Předseda vlády Bohuslav Sobotka (vpravo) a prezident Makedonie Ďorge Ivanov v Praze | ČTK/Michal Doležal

Spolu s ostatními premiéry prý deklarovali zájem na udržení schengenského prostoru, apelovali ale na důslednější ochranu vnějších hranic. Vyjádřil podporu zemím na Balkáně, které se chtějí aktivně zúčastnit ochrany svých hranic. Vyzdvihnul především přístup Bulharska a Makedonie, jejichž představitelé byli na jednání rovněž přizváni. Makedonský prezident Ďorge Ivanov i Bulhraský premiér Bojko Borisov potvrdili svůj zájem pokračovat v ochraně svých hranic. Podle Borisova dokonce chrání hranice lépe než některé země Schengenu. „Chráníme hranice evropské unie,“ řekl.

Polská premiéra Beata Szydlová uvedla, že vyřešení krize je možné jen efektivním zásahem vůči jejím kořenům, do té doby se ale musí zmírňovat její dopady. „Je to největší krize, která se týká nás všech,“ řekla.

Mimořádný summit zemí visegrádské skupiny, Makedonie a Bulharska 15. února v Praze. Zleva bulharský premiér Bojko Borisov a maďarský premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci. Mimořádný summit zemí visegrádské skupiny, Makedonie a Bulharska 15. února v Praze. Zleva bulharský premiér Bojko Borisov a maďarský premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci. | ČTK/Kateřina Šulová

Slovenský předseda vlády Robert Fico zkritizoval, že některým evropským politikům chybí smysl pro realitu. Odmítl také obviňování zemí V4 z toho, že nejsou dostatečně solidární nebo evropští. Slovensko se prý jasně hlásí k členství Bulharska a Makedonie v schengenském prostoru. Bude také trvat na žalobě, kterou jeho země podala kvůli přerozdělovacím kvótám. „Bezpečnost v Evropě v souvislosti s migrační krizí je ohrožena,“ podotknul.

Maďarský premiér Viktor Orbán v souvislosti s 25. výročím od založení visegrádské skupiny, že si po vstupu středoevropských zemí do EU myslel, že byl její úkol splněn. „Ale dnes vám mohu říci, že nikdy předtím nebyla větší potřeba spolupráce zemí V4.“

Lídři šestice zemí se sešli těsně před summitem Evropské unie, který se má rovněž zabývat migrační krizí. Jednání V4 s Bulharskem a Makedonií pozorně sleduje Německo, které minulý týden projevilo nelibost nad snahou Visegrádu jednat o záložní hranici schengenského prostoru, která by prakticky znamenala vyčlenění Řecka ze Schengenu. Podle magazínu Der Spiegel tím V4 postupuje proti plánu kancléřky Angely Merkelové, která počítá s tím, že migrační krize se vyřeší především spoluprací s Tureckem.

Přípravy na mimořádný summit zemí visegrádské skupiny 15. února v Praze Přípravy na mimořádný summit zemí visegrádské skupiny 15. února v Praze | ČTK/Kateřina Šulová

Sobotka před konáním summitu v pondělí telefonicky jednal o migraci s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem. Hovořili například o posílení ochrany schengenských hranic nebo koordinaci pomoci Makedonii. Bilaterálně Sobotka jednal také s makedonským prezidentem Ďorgem Ivanovem, který mu řekl, že pomoc jeho zemi ze strany Evropské komise je nulová.

Oba předsedové vlád se shodli na naléhavé potřebě regulace migračního tlaku, zapojení zemí západního Balkánu do řešení migrační krize a nutnosti společného evropského koordinovaného postupu,“ popsal Úřad vlády obsah telefonického rozhovoru Sobotky s Faymannem. Oba politici podle něj diskutovali také o plánovaných závěrech pondělního summitu V4 nebo o přípravě Evropské rady.

Pohled Vídně na migraci se v posledních měsících v některých ohledech přiblížil pohledu zemí V4. Rakouská vláda například v lednu rozhodla, že letos země přijme už jen 37 500 žadatelů o azyl a do roku 2019 jich má být celkem nejvýše 127 500. Podle médií nyní navíc nabízí Makedonii své vojáky k ochraně tamních hranic. V zemi už jsou policisté například z Česka. Vídeň podle médií také tlačí na Skopje, aby co nejvíce omezilo příliv běženců.

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě makedonského prezidenta Ďorga Ivanova. Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě makedonského prezidenta Ďorga Ivanova. | ČTK/Vít Šimánek
Právě o omezení migrace v pondělí s makedonským prezidentem v Praze jednal Sobotka. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy přitom Ivanov hovořil o nulové pomoci ze strany EU. Přímou pomoc Makedonii i proto nabízí V4 nebo také Rakousko a Slovinsko, napsal na Twitteru Prouza.

S makedonským prezidentem v pondělí jednala i česká hlava státu Miloš Zeman. Ten prý na počátku června Makedonii navštíví. Během asi dvouhodinové schůzky s Ivanovem jednal především o řešení migrační krize.

gabreta ( 16. února 2016 00:20 )

"V4 postupuje proti plánu kancléřky Angely Merkelové, která počítá s tím, že migrační krize se vyřeší především spoluprací s Tureckem". A to je dobře! Turci akorát EU vydírají a nic jinýho a uprchlíky neřeší! Naopak je vytvářejí, aby zas*rali Evropu!

villi ( 15. února 2016 17:14 )

VÝSLEDEK = 0 !!! JAKO CELÝ ROK !!!! KDYŽ NĚCO NEVÍTE,ZEPTEJTE SE KOMUNISTŮ !!!! JSOU CHYTŘEJŠÍ NEŽ VY !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa