Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišův e-mail nabourali hackeři? Policie to šetří, vicepremiér se směje

Vicepremiér Andrej Babiš
Vicepremiér Andrej Babiš  (Autor: ČTK)
Autor: zst, ČTK - 
15. února 2016
11:10

Policie vyšetřuje, zda se někdo neoprávněně nedostal do e-mailové schránky vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Jako první to zveřejnil web Neovlivní.cz s tím, že začaly kolovat zprávy, že je k mání za peníze Babišova pošta za posledních několik let. Jestli ale někdo skutečně poštu ministra financí a podnikatele prolomil, zatím není jasné.

„Blesk informaci o údajně hacknutých e-mailech vicepremiéra Andereje Babiše získal už začátkem února. S ohledem na probíhající policejní vyšetřování se ji ale rozhodl nezveřejňovat,“ uvedl šéfredaktor deníků Blesk a Aha! Radek Lain.

Stejně jako případ „ukradených“ mailů premiéra Sobotky má i tento na starosti Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). „Vedeme to v rámci prověřování. Víc k tomu v tuto chvíli nebudeme říkat,“ uvedl ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta k možnému prolomení Babišovy pošty. „Dozvěděl jsem se to od policie,“ řekl serveru Babiš. Pro Blesk.cz upřesnil, že ho policie informovala už 5. února.

Babiš: Podle mě ten člověk blufuje

„Já si myslím, že ten člověk blufuje a že žádné moje maily nemá,“ komentoval situaci dále smějící se vicepremiér. I kdyby mu maily zmizely, žádné citlivé informace podle něj neobsahují.

Ministr financí a šéf hnutí ANO se už v říjnu 2014 chlubil, že místo počítače používá stolní kalendář. „To je můj notebook. Má obrovskou hodnotu. To nikdo nemá. Žádný hacker se do toho nenabourá,“ předváděl tehdy svůj poklad na televizi Óčko, kterou vlastní.

Do smíchu na rozdíl od vicepremiéra ale není jeho IT specialistům. Podle internetového deníku znejistili a začali vyšetřovat, zda schránku někdo skutečně prolomil, případně zda šlo o útok zvenčí nebo zevnitř.

Sobotka přišel o maily i twitter

Část Sobotkovy údajné korespondence zveřejnil začátkem roku extremistický web White Media. Vyšetřování se týká mimo jiné trestného činu vydírání kvůli výhrůžce, která se objevila na internetu společně se zveřejněnými e-maily.

Sobotka kvůli kauze zadal okamžitý audit bezpečnostních směrnic a postupů na úřadu vlády. Požádal také ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) o spolupráci v oblasti zabezpečení komunikace členů vlády.

eliska963852 ( 15. února 2016 16:14 )

Tohnle je stejný trik jako když někdo neustále krade a občas vykrade sám sebe, aby nebyl podezřelý.

e.44 ( 15. února 2016 13:33 )

Hustý to zaručeně je ale řádně vycvičenej StBák takové věci přes email neřeší.

rumrum ( 15. února 2016 13:12 )

myslíš válka stbáků ?

minehava ( 15. února 2016 11:55 )

Tak to by bylo jiné počteníčko, než ten Sobotkův čajíček. Zajímalo by mne, jak probíhá zákulisní jednání vyděračů s Babišem. To musí být hustý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa