Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na Hrad prý už neproklouzne ani myš. Kancléř Mynář: Plánujeme 3D brány

Autor: Vera Renovica - 
15. února 2016
10:45

Hradní kancléř Vratislav Mynář (48) si vzal některé bezpečnostní excesy na Pražském hradě na triko. A už jedná o tom, jak zabránit, aby se opakovala komedie s rudými trenkami, která naštvala prezidenta Miloše Zemana. Plán nastínil v rozhovoru pro Blesk.

Jak se změnila bezpečnost Hradu od chvíle, kdy recesisté ze skupiny Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu za rudé trenky?

Vratislav Mynář: Vy říkáte recesisté, já říkám parta darebáčků, co zaslouží potrestat. Ale všechno zlé je k něčemu dobré, protože se i díky tomu ukázalo, že ten systém, který fungoval před deseti lety, je dnes nedostatečný. Celou dobu jsme se snažili propojit maximální možné bezpečí pana prezidenta a lidí na Pražském hradě s tím, abychom v kontrastu občanům a turistům Hrad co nejméně uzavřeli.

Jaká jsou opatření v detailech?

Už nyní máme z obou stran na přístupových cestách na Hrad bezpečnostní ježky, je tam daleko přísnější přístup. Zároveň chceme mít bezpečnostní rámy v katedrále, detekční 3D přejezdové brány na obou místech, které jsem jmenoval, nejmodernější kamerový systém posílený o technické zázemí, velín, jak pro policii, tak pro Hradní stráž. Chceme také mít vnitřní systém posuzování smluv a možnosti působení externích firem na Hradě. A to je to nezbytné minimum.

Co jsou ty detekční 3D brány?

Jsou to brány, kdy při projetí jakýmkoliv vozidlem se v 3D obrazu objeví, jestli v něm je výbušnina, co obsahuje, co je v kufru. Je to jedna z nejmodernějších technologií a vyrábí je česká firma.

Bezpečnostní rámy při vstupu na nádvoří tedy nebudou.

To bylo v nejpřísnější variantě, ke které se zatím nepřikláníme. Místo toho jsme se rozhodli takto zabezpečit nejcennější a nejnavštěvovanější objekt, kterým je katedrála.

Kolik to bude stát?

Půjde o desítky milionů. Dnes jednáme s relevantními ministerstvy, tedy s ministerstvem vnitra a obrany o tom, jakým způsobem se budou spolupodílet na financování těchto kroků.

A jsou resorty ochotny se finančně podílet?

Můžu s velkou radostí říci, že jsou tomu nakloněny a otevřeny, protože cítí bezpečnostní riziko, které se Pražského hradu týká.

Obáváte se, že Ztohoven mají nějaký další plán? Jestli před velkými akcemi kvůli tomu posilujete ostrahu?

Ano. Konkrétně při reprezentačním plese jsme všechny účastníky kontrolovali pomocí brán detekčních.

Ty brány detekují červené trenky?

Ty ne, ale já bych nepředpokládal, že by se člen takové skupiny dostal na Pražský hrad na takovou příležitost, jako je 28. říjen či ples prezidenta republiky.

Mluvíte o nutnosti důsledné kontroly. Právě autobus lidí z Osvětiman loni 17. listopadu přijel na Hrad a pasažéři se dostali dovnitř bez jakékoliv kontroly. Řešil jste tuto skutečnost?

Nešlo jen o občany Osvětiman, ale i celého Zlínského kraje, včetně toho nastrčeného agenta Československé televize. Do doby 17. listopadu loňského roku jsem takovýchto výjimek zaznamenal 150 výjimek, týkalo se více než dvou tisíc osob.

Říkáte to jako by to bylo dobře.

Je to dobře, protože ukazujeme, že Pražský hrad není uzavřený a otvíráme ho lidem nejen z Osvětiman, ale školám, institucím, vládním orgánům, obcím. A budeme v tom pokračovat. Samozřejmě za vyšší kontroly nastrčených agentů Československé televize. A za lepších bezpečnostních opatření.

Takže návštěvy odsud musí všechny projít rámem?

Od sedmnáctého listopadu ano.

Řekl jste dvakrát Československá televize. Proč?

To je taková chybka, říkejme Česká televize.

Pane kancléři, co vás napadne, když se řekne bezpečnostní prověrka? První asociace?

Spousta peripetií a cítím takovou nespravedlnost a zatrpklost.

V jakém stádiu je nyní vaše prověrka?

Ve stádiu, kdy se to z Národního bezpečnostního úřadu, který podle mě sám sebe zpochybňuje tím, jak z něho unikají informace, přesouvá do řad pro mě přijatelnějších a doufám spravedlivějších, což je justice.

Tedy do rukou soudu. Co myslíte tou nedůvěrou v NBÚ? Třeba fakt, že se informace o neudělení vaší prověrky dostaly do médií dříve, než jste byl vyrozuměn?

V obou případech s několikatýdenním předstihem. Moje správní řízení bylo neveřejné, všichni, kdo s tím přicházeli do styku, měli bezpečnostní prověrky.

Jaký chystáte krok vůči úřadu?

Požádal jsem v prosinci svého advokáta o prošetření možného úniku informací na NBÚ. Dovedu si představit, jaký bude výsledek, nicméně jsem považoval za důležité, aby se tímto úřad zabýval.

Dosud jste uváděl jako důvod neudělení prověrky třeba autonehodu starého data či fakt, že si nepamatujete všechny detaily svého podnikání. Jaké byly další?

Zrovna na autonehodě z roku 1988 je vidět zoufalství toho úřadu, protože zákon říká, že prověrka na stupeň přísně tajné se posuzuje dvacet let nazpátek. A jestli úředník neví, že se nemá zabývat 28 let starou informací, anebo se jí zabývá schválně, nechám na posouzení čtenářů. Já jsem se při rozhovoru s úředníky ptal, zda když se mě ptají na moje podnikání z roku 2005, 2006, mám lhát, protože si na detaily nevzpomínám – rozhovorů bylo osm a odpovídal jsem na 700 otázek a neumím si představit člověka, který by všechny uměl zodpovědět…

Jaké byly ty konkrétní otázky, na které jste neuměl odpovědět?

Kdy jsem koupil akcie, jakým způsobem, kdy jsem prodal, od koho jsem nabyl, kdy jsem dělal tu a tu zakázku, proč mi přišlo na účet 8 tisíc korun. Ten pelmel byl tak obrovský, že na to nešlo odpovědět. Po prvním jednání jsem řekl: „Buď budu předstírat, že si vzpomínám a budu vám tady lhát, anebo bude lepší, když si ty otázky sebou odnesu, dohledám společně s právníky, daňovými úředníky, svojí účetní a odpovědi vám doložím písemně.“ Úředníci samozřejmě na první dobrou řekli: „Kdybyste lhal, je to špatně. Ale v obou rozhodnutích NBÚ mi přišlo, že jsem vlastně udělal špatně. To mi přijde nefér. Z těch drobných věcí: vyčítají mi, že jsem bezpečnostním rizikem, protože jsem byl vlastníkem akcií na doručitele. Zákon to ale nezakazuje.“

Vlastníte pořád tento kontroverzní druh akcií?

Nevlastním, prodal jsem je. Ale pokud neporušuji zákon…

Ptali se vás na konkrétní akcie?

Ano, úplně na všechno. Nechtěl jsem lhát, dohledal jsem a v čase určeném úředníky jsem dodal odpovědi. Mnoho stran.

Co další důvody?

Finanční toky. Během jednoho pohovoru jsem byl dotazován na 63 finančních operací počínaje rokem 2005 až 2015. Ukažte mi člověka, který si z podnikání vzpomene na 63 operací.

Srovnával jste svoje zkušenosti s jinými lidmi, kteří si o stejnou prověrku zažádali?

NBÚ mi píše, že je čestný, rovný a spravedlivý v posuzování vyhodnocení a já se velmi těším, pokud budu soudem osloven a budu moci prokázat, že minimálně ve dvou případech tomu tak nebylo. Vím o dvou lidech z podnikatelského prostředí, kteří žádali o stupeň buď tajné nebo přísně tajné, odeslali dotazník včetně žádosti a v řádech týdnů, maximálně měsíců, jim přišlo oznámení, že prověrku obdrželi. Bez doplňkových dotazů, pohovorů. Takhle já si to měření všem stejně nepředstavuji.

Směřujete k nějakému skrytému motivu NBÚ. Co to podle vás je? Kromě toho, že jste, aniž byste to chtěl připustit, skutečně bezpečnostním rizikem.

Jestli já jsem bezpečnostní riziko, tak říkám, že kterýkoliv podnikatel nemá šanci obdržet bezpečnostní prověrku. Jedná se o politické zadání.

Politické zadání koho?

Netroufnu si na to veřejně takto odpovědět, ale jinak to nevidím.

Jistě směřujete k prezidentově opozici, těch je tady několik.

To jste popsala naprosto správně.

Tedy pokyn z vládních kruhů? I když je NBÚ nezávislý úřad?

Může jít o všemožné pokyny.

Video S prezidentem v Lánech - Mynář prověrka - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle zákona prý prověrku nepotřebujete, když už jste se o ni pokusil, prezident říká, že ji mít musíte. Vypadá to, že jste se dostal do takové šlamastyky. Čí vinou? Kdo vám špatně poradil?

Nejdříve bych rád uvedl, že já prověrku mám na stupeň vyhrazené.

Ale ta je nepostačující.

Pro někoho postačující, pro někoho ne.

Pro koho je nepostačující?

Pro novináře. Mně by stačila. A na vaši otázku: jestli mi někdo špatně poradil, mohu říci, že jsem si nechal poradit, jakým způsobem mám zažádat a na jaký stupeň.

Poradil vám exšéf Bezpečnostního odboru Jan Fulík?

Nechtěl bych konkretizovat osoby. Beru, že tato věc už byla a už se to nedá vzít zpátky. Byla to moje chyba, že jsem si nechal poradit.

Takže to vypadalo tak, že nezkušený Vratislav Mynář přichází na Hrad a nechá si radit od lidí, kteří už tam jsou. Na základě jakých argumentů vám poradili vyřídit si prověrku o stupeň nebo dva vyšší než jste měl?

Bylo mi vysvětleno, že stupeň tajné a přísně tajné v podstatě obsahuje stejnou anabázi, stejné dokládání téměř identických materiálů. S tím, že když jsem popsal svoji situaci, konstatovali, že nevidí důvod, abych prověrku na přísně tajné nedostal. Naopak, že to opticky bude vypadat lépe.

Takže za stejné dokazování v uvozovkách lepší druh prověrky. Pan prezident říká, že kdyby anabáze s prověrkou nedopadla dobře, nechal by si vás na Hradě v jiné pozici. Co byste si představoval?

Představoval bych si pozici kancléře i nadále, protože věřím ve spravedlnost. A teď už je to pro mě i prestižní záležitost. Chci očistit své jméno. I kdybych nebyl kancléřem a po prvním mandátu skončíme na Hradě s panem prezidentem, tak já nechci žít s nálepkou od NBÚ, že jsem udělal něco špatně, když jsem nic neudělal.

Vy připouštíte ty počty, že odvolací proces by vám mohl umožnit v pohodě vydržet ve funkci kancléře do konce současného prezidentova mandátu.

Já prověrku mám. To je první věc. Druhá, já takhle vůbec nespekuluji. Jen jsem řekl, že si nepředstavuji jiné místo než post kancléře, protože věřím ve spravedlnost. Jestli rozhodnou za měsíc, za půl roku, za rok, to není na mně.

Jste podnikatel a jste stratég. Neříkejte mi, že nemáte nějakou záložní variantu.

Přiznám se, že nemám.

A co třeba konstelace, že vy byste se stal ekonomickým poradcem a Martin Nejedlý kancléřem?

Jejda, to je novinka. Můžeme o ní přemýšlet. Přiznám se, že to je naprostá prvotina.

Kancléř je funkce, která je do jisté míry i politická. Co říkáte na rozkol mezi Pražským hradem a Strakovkou?

Nemyslím si, že to je politická funkce, myslím, že jsem úředník. K tomu rozkolu: mrzí mě. Podle mě si země zaslouží, aby nejvyšší činitelé, jak pan prezident, tak pan premiér, měli společnou řeč. Ve své roli kancléře jsem se o to vždycky snažil. Minimálně dvakrát došlo řekněme ke smíření či usmíření pana prezidenta a pana premiéra.

A vy jste ten narovnávač vztahů, když jde do tuhého?

To bych neřekl. Ale vždy jsem věřil, že existuje ta komunikace, kterou stát potřebuje.

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve studiu Blesk TV Hradní kancléř Vratislav Mynář ve studiu Blesk TV | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Apelujete na pana prezidenta anebo rovnou na druhou stranu?

V tomto je prezident výjimečný a netrpí špatné poradce a našeptávače. Pokud se mnou má tendenci konzultovat, názor mu řeknu, ale já nejsem ten, kdo někam pana prezidenta tlačí.

Kdo je viníkem toho, že prezident a premiér nemají přátelské vztahy? Co vám říká taková Lánská schůzka?

Musíte pochopit Lánskou schůzku tak, jaká doopravdy byla. Pan prezident byl osloven lidmi z ČSSD, aby okomentoval výsledky voleb. Tyto schůzky pan prezident neodmítá, ať si o ně řekne kdokoliv. Každopádně bylo oteplení, pak ochlazení, pak oteplení a z mého pohledu nepochopitelně 17. listopadu opět ochlazení. Já si myslím, že to není výsledkem uvažování pana premiéra. Úniky v e-mailech ukazují, že kolem sebe nemá ty správné lidi. Nelze bojovat na všech frontách. Jestli premiér zcela přirozeně soupeří s panem Babišem jako s vicepremiérem, tak bojovat s panem prezidentem, ke kterému má stranicky nejblíž, je od jeho poradců opravdu hloupé.

Expremiér Jiří Paroubek tvrdí, že si Zeman hraje s ČSSD jako kočka s myší. Co si o tom myslíte?

Troufl bych si říci, že chyba není na našem přijímači. Prezident dvakrát udělal vstřícný krok k panu premiérovi a dvakrát se to podařilo zase zbořit.

radka.seznam ( 18. března 2016 22:33 )

A to je dobře! Nechci, aby nám tu primitivové zničili památky jako v Palmíře!!!

havran2 ( 15. února 2016 13:59 )

BAKALA=MYNÁŘ ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa