Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Inkluze v českých školách? Nezdařený experiment a neštěstí, předpovídá Zeman

Autor: ČTK, sou - 
14. února 2016
20:30

Společné vzdělávání, které má být od září spuštěno na základních školách, bude podle Miloše Zemana jedním z mnoha nezdařených experimentů a dětem uškodí. Zeman to v neděli uvedl v Prezidentském Pressklubu rozhlasové stanice Frekvence 1.

„Pokud inkluze skutečně začne, tak to bude jeden z mnoha nezdařených experimentů v našem školství, který dětem i učitelům uškodí,“ prohlásil Zeman. Společné vzdělávání zdravých a postižených dětí je podle něj módní vlnou. Někdejší premiér a člen prezidentova poradního týmu Jiří Rusnok to podle Zemana označil za „lidskoprávní šílenství“. 

Kriticky se k začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol vyjádřil Zeman už před rokem. Prohlásil, že společné vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí je „neštěstím pro obě strany“. 

Kritici inkluze se obávají, že její zavedení bude znamenat nárazový příchod velkého počtu dětí s různými speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol, které na to nejsou připraveny. V souvislosti s novelou školského zákona i někteří poslanci včetně vládních požadují odklad v zavedení této novinky. 

Ministerstvo školství ale inkluzivní změny hájí s tím, že především garantují podporu všem potřebným žákům bez ohledu na region a konkrétní školu, kde se vzdělávají. Většina nějakým způsobem znevýhodněných dětí se prý už v současné době vzdělává v běžných školách. U drtivé většiny druhů zdravotního handicapu převládá integrace do běžných škol. Výjimkou jsou jen neslyšící a děti s lehkým mentálním postižením, z nichž se většina vzdělává ve speciálních třídách.

Proti inkluzi se postavili odborníci i rodiče:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lesnismes ( 16. února 2016 15:37 )

Jiz tydny se v Ceskych mediich debatuje zda bude slouceni postizenych a normalnich deti fungovat ,ci nebude. Pojdme si ujasnit zakladni facta. Po revoluci v 1989 se zacalo s aplikovanim "zapadnich praxi" do ceske reality a to casto nefungovalo dobre protoze cesi a jejich spolecnost je jina nez otevrena zapadni .Je vice uzavrena,mene tolerantni a velice kriticka a casto zla k tomu co se proste lisi z jijiho "normalu",nekdo by to mohl nazvat az zloba,bezcitnost a uplne chybejici sebereflexe mysleni k deni okolo.A toto kdyz spojime s lehkou ovlivnitelnosti a snadnou politickou zmanipulovatelnosti obycejneho cecha jsme razem zcela jinde nez "zapad" . A proto veci kde je potreba spolehat na toleranci,lidskost a pochopeni s nadhledem nelze v ceskych podminkach aplikovat. Je to az tak tezke pochopit ,pani Valkova?

hejhej ( 16. února 2016 14:51 )

ambree: Ona je ministryní školství. Pokud poslouchá bezduché rozkazy jenom pro peníze, pak je obyčejná mrcha.

otrok ( 16. února 2016 14:32 )

 Náhodou retardovaný smažky mezi studenty pavěd pod vedením kohouta na Karlovu univerzitu se podařilo

ambree ( 15. února 2016 17:18 )

tak tak

ambree ( 15. února 2016 17:05 )

Možná to ani není z její hlavy, jen plní něčí rozkazy. zadara to asi nebude!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa