Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Držel jsem pusu, ale teď chci vysvětlení.“ Zaorálka dopálila libanonská kauza

Autor: mts, ČTK - 
14. února 2016
13:01

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) požaduje vyšetření libanonské kauzy včetně role Vojenského zpravodajství, tedy armádní tajné služby. Vyslání jejího člena Martina Psíka do Libanonu, kde byl spolu s dalšími čtyřmi Čechy unesen, označil za nepochopitelné hazardování. Uvedl to v Partii na Primě.

„Já držel pusu. Ale teď jsou tu pro mě otázky, které chci, aby byly zodpovězeny a vysvětleny. Pro mě není jasné, proč tajná služba poslala člověka do Libanonu. Určitě ho běžně neposílá se skupinou civilistů. Pro mě je nepochopitelné, proč se takto hazardovalo,“ rozčílil se ministr Zaorálek.

Ten rovněž pokládá za nutné vyšetřit únik informací o údajném výkupném za Češky unesené v Pákistánu či o výměně unesených Čechů v Libanonu za Alího Fajáda. „Kdo tady selhal, jestli někdo selhal, to je věc vyšetřování policie,“ uvedl ministr zahraničí.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v pořadu zopakoval, že v kauze selhala vláda tím, že přistupuje na požadavky teroristů - únikem informace o výši výkupného a propuštěním člověka obžalovaného z těžkých mezinárodních zločinů.

V souvislost s kauzou čelí tlaku na odstoupení ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů zadržovaných v Libanonu bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do Spojených států, kde je podezřelý z napojení na teroristickou organizaci. Fajád byl z pražského vězení propuštěn ve stejný den, kdy se pět Čechů vrátilo do vlasti. Tento krok tvrdě kritizovaly Spojené státy.

„Z uprchlíků je byznys“

Zaorálek se vyjádřil také k uprchlické krizi. Během zahraniční cesty se od Turků dozvěděl, že Řecko vrací Turecku v rámci readmisní dohody minimální počet uprchlíků, kteří nemají nárok žádat v Evropě o azyl. Na věc se hodlá v pondělí zeptat řeckého ministra zahraničí Nikose Kotziase.

„Mám pocit z Lesbosu, že Řecko působí jako průtokový ohřívač. Přijeli jsme tam, když foukal vítr, a díky tomu tam bylo uprchlíků minimálně a díky tomu člověk viděl, že uprchlíci představují docela velký podnikatelský průmysl, jsou v hotelích a restauracích. Je to další část turistického trhu v Řecku. Musíme se dohodnout, že to nebude byznys, ale že to bude něco, co si dále v Evropě nebudeme moci dovolit,“ prohlásil Zaorálek.

V4 nejde proti Německu

Současně si nemyslí, že by pondělní schůzka zemí visegrádské skupiny (V4) s Bulharskem a Makedonií byla namířena proti plánům Německa ohledně řešení migrační krize v Evropě, jak na to poukazují některá média.

Německý magazín Der Spiegel v sobotu napsal, že země V4 se svým záměrem ochrany schengenských hranic a uzavření balkánské trasy pro uprchlíky staví proti plánu německé kancléřky Angely Merkelové, který počítá s řešením migrační krize za pomoci Turecka.

„Snažíme se svým evropským partnerům vysvětlit, že Balkán je citlivý prostor a nechceme, aby se stalo, že tam budou mít velké množství uprchlíků a nezvládnou to,“ oponoval Zaorálek. Podle něj minulost ukázala, jak je Balkán nebezpečný. „Musíme se starat o to, co se tam děje, protože se nás to týká,“ doplnil.

montevideo ( 14. února 2016 14:39 )

Vyhlásili anketu "Nej pes 2016". Už mám svého favorita. A tím je agent psík !

lahny ( 14. února 2016 13:30 )

Mně by zase zajímalo, kdyby se nevydal ten Alí Fajád a nezaplatilo to výkupné za ty holky, a pak se zjistilo, že všichni byli popravení, tak jak by modří ptáci řvali (včetně s Kalouskem), že těch "pár korun" stálo za životy těch lidí.

montevideo ( 14. února 2016 13:26 )

No jo, ale toto je příliš . Té ženské by měli zakázat vystupovat na veřejnosti .

rumungro ( 14. února 2016 13:19 )

Spíše by mě zajímalo,proč se nemluví o vyšetřování pražských zakuklených pepíků.

majojo ( 14. února 2016 13:17 )

Ať se do toho, proboha, Kalousek neplete, ten sráč,kam šlápne, sedm let tráva neroste! O Zaorálkovy nemluvím, škoda slov.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa