Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čínský prezident se cestou do USA zastaví v Praze. Koupí Číňané Unipetrol?

Na konci března přiletí do ČR čínský prezident. Jaké investice v České republice oznámí?
Na konci března přiletí do ČR čínský prezident. Jaké investice v České republice oznámí?  (Autor: ČTK/Blesk - Ramon Hofman)
Autor: kle - 
12. února 2016
18:05

Čínský prezident Si Ťin-pching navštíví koncem března Prahu. Bude to jeho jediná evropská zastávka po cestě do USA na jaderný summit. Očekává se, že Číňané ohlásí další vlnu investic v ČR, hovoří se o Unipetrolu či sektoru zdravotnictví. V loňském roce u nás již Číňané masivně investovali.

Během cesty do USA na jaderný summit se čínský prezident zastaví v Evropě, a to v jediném městě – Praze. Termín ještě není zcela přesně určen, ale počítá se s 28. až 30. březnem, informoval v pátek Český rozhlas (ČRo). 

Unipetrol na prodej? 

Čínská delegace v Praze dokončí obchody, které byly ohlášené v loňském roce, očekává se však také jednání o nových investicích. „Musí se dokončit obchody, které byly na podzim oznámeny. Zatím byl schválen jen vstup do Pivovarů Lobkowicz. Není dokončen vstup čínského kapitálu do Empresa Media či J&T Finance Group. Tam chtějí Číňané 30 procent akcií,“ řekla analytička ČRo Marie Bastlová. 

Podle Bastlové se dá nepochybně očekávat, že politici oznámí významný obchod. Čínská investiční společnost CEFC, která je v Česku velmi aktivní, měla již dříve zájem o vstup do energetického sektoru, konkrétně do podnikatelské skupiny EPH.

Podle informací týdeníku Dotyk Byznys si ale spoluvlastník a šéf holdingu Daniel Křetínský příchod čínského akcionáře nepřál. „Už nyní můžeme vyloučit, že by oním strategickým investorem byla CEFC nebo jiná čínská entita,“ uvedl k tomu tiskový mluvčí EPH Častvaj. 

Novým kandidátem je tak podle Bastlové společnost Unipetrol. „Alespoň se říká, že Číňané mají zájem o zhruba čtvrtinu akcií,“ domnívá se. 

Kromě toho se na trhu mluví o vstupu do strojírenského podniku ŽĎAS ve Žďáru nad Sázavou. Ten se loni zaměřil právě na rozvoj kontaktů s Čínou. Firma zaměstnává přibližně 2400 zaměstnanců. 

Z oblasti nemovitostí se hovoří o koupi pražského hotelu Four Seasons a pravděpodobně dojde i k dalšímu prohloubení spolupráce v případě uvažované kliniky tradiční čínské medicíny v nemocnici v Hradci Králové. CEFC by měla poskytnout přibližně 270 milionů Kč na výstavbu nového pavilonu. V královéhradecké nemocnici již funguje ambulance čínské medicíny. 

Tvrdíkovy obchody s Čínou

Společnost CEFC v uplynulých měsících oznámila masivní investice v České republice. Získala 60 procent ve fotbalovém klubu Slavia Praha, podíl v letecké společnosti Travel Service, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media. Koupila také několik nemovitostí včetně pětihvězdičkového hotelu La Palais Art Hotel v centru metropole. 

Čínská společnost CEFC China Energy Company Limited působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu. Založena byla počátkem 80. let a dnes je největší soukromou společnosti v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. V souvislosti s příchodem CEFC do Česka se v médiích spekulovalo o možném napojení firmy na čínskou armádu a rozvědku. Jaroslav Tvrdík, který čínské investory v Česku zastupuje, ale taková podezření odmítá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pravlast ( 13. února 2016 13:51 )

Určitě je dobře rozprodat všechno co zbylo cizákům nejlépe z veliké dáli,jak NHKG pro Arcelor,Waltera,Tatru a Let-nejlépe těm,kterým tak ubyde konkurence protože si ji koupí zrušili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa