Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

TOP 09: Kauzou Fajád porušila vláda zákon. Případ dostalo státní zastupitelství

Autor: ČTK - 
12. února 2016
14:01

Vláda podle TOP 09 při propuštění Libanonce Alího Fajáda porušila české i mezinárodní právo. Když muže podezřelého z terorismu nevydala do Spojených států, měla ho za údajné trestné činy stíhat v Česku, je přesvědčena opoziční strana. Kvůli případu se TOP 09 obrátila na Městské státní zastupitelství v Praze, aby zvážilo, zda nebyl spáchán trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, popřípadě jiný. Ministerstvo spravedlnosti jakoukoliv chybu odmítá.

„Propuštění Alího Fajáda bylo nejenom nezákonné, ale ve svém důsledku ohrozilo i bezpečnost všech občanů České republiky a vyvolalo oprávněné pochybnosti u našich spojenců, zda jsme právním státem,“ sdělila v pátek TOP 09 novinářům ústy svého předsedy Miroslava Kalouska.

„Alí Fajád byl obžalován z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, z pokusu použít protiletadlovou střelu a z pokusu poskytnout podporu teroristické organizaci. Tyto skutky jsou trestné i u nás, a proto měl ministr spravedlnosti pouze dvě legální možnosti – Alího Fajáda buď vydat naším spojencům, anebo zajistit jeho stíhání na území ČR,“ uvedl Kalousek.

Ministerstvo spravedlnosti odmítlo názor, že propuštěním Alího Fajáda podezřelého z terorismu porušilo české i mezinárodní právo. Zdůraznilo, že Spojené státy Českou republiku nepožádaly o provedení trestního stíhání v ČR a ani tento úmysl nenaznačovaly. Nebyly tak splněny všechny podmínky pro to, aby Česko mohlo Fajáda stíhat, sdělil náměstek ministra Petr Jäger.

Tento názor sdílí i advokát Jaroslav Ortman. „Měl být podroben trestnímu řízení v České republice, která by jeho skutek odstíhala. Toto je katarský princ číslo dvě,“ uvedl v narážce na případ Hámida bin Abdala Sáního, který byl v ČR obžalovaný ze sexuálních styků se školačkami a ministerstvo spravedlnosti ho vydalo do rodného Kataru. Právník Josef Lžičař, který Sáního zastupuje, se k Fajádově kauze vyjadřovat nechtěl s tím, že nezná její pozadí. Uvedl pouze, že Česko by nevydaného cizince stíhat mohlo.

Pelikán prý ohrozil důvěryhodnost Česka

O tom, že Fajád nebude vydán do Spojených států, rozhodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Soud pak Fajáda propustil na svobodu ve stejný den, kdy se pět Čechů unesených v Libanonu vrátilo do vlasti. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) posléze médiím řekl, že podmínkou propuštění pětice Čechů bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do USA. Prohlášení Stropnického vyvolalo tvrdou kritiku na jeho adresu.

TOP 09 je ale přesvědčena, že „štvanice“ na ministra obrany je pouze odváděním pozornosti. „Tím, kdo ohrozil bezpečnost a důvěru ČR, nebyl ministr Stropnický, ale ministr Pelikán. Politickou odpovědnost pak nese vládní koalice jako celek,“ tvrdí opoziční strana.

montevideo ( 12. února 2016 21:19 )

Koukala jsem na ně v přímém přenosu. Mirku Němcovou překonala patetickou hysterií krákorající Helena Langšádlová. To se vůbec nedalo poslouchat.

montevideo ( 12. února 2016 15:18 )

To ne, já už jsem vyšší věková kategorie, mě už by nikdo neunášel !

tymitaky ( 12. února 2016 14:59 )

Dají diskuzi a ty budeš také chtít nějaký ten melounek, to víš, že jo !!!

hejhej ( 12. února 2016 14:58 )

Fotka přesně odpovídá agresivnímu ochlastovi Kalouskovi. Fuj, ten je hnusnej

tymitaky ( 12. února 2016 14:56 )

Prohlásit Pelikána za ruského agenta je už přes čáru, Kalousek si na tu svou nevymáchanou nedá pozor a nedá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa