Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko proti ISIS: Posádky bitevníků mají jet učit čeští instruktoři

Letadla L-159
Letadla L-159  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: bru/ČTK - 
11. února 2016
15:23

Česko by mohlo vyslat do Iráku instruktory posádek letounů L-159. Do země by mohlo z České republiky odjet asi 30 lidí, z toho asi čtyři letečtí instruktoři a technici. Novinářům to dnes v Bruselu řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Pomoc při výcviku má být dalším českým příspěvkem v boji proti takzvanému Islámskému státu. Návrh chce předložit vládě ke schválení.

Vyslání skupiny prý Stropnický při středečním setkání projednal s americkým ministrem obrany Ashtonem Carterem. Ze schůzky podle českého ministra vyplynulo, že Američané znásobili svoje úsilí v boji proti takzvanému Islámskému státu a chtějí se zaměřit především na pomoc irácké armádě. Carter prý zdůrazňoval, že důležitý je především výcvik a trénink iráckých sil.

 

„A v tom smyslu jsme ho mohli informovat o tom, že chystáme, je to návrh, který chci přinést do vlády, vyslání zhruba 30 lidí do Bagdádu, z toho zhruba čtyři by byli letečtí instruktoři, technici a nějaké zázemí,“ řekl Stropnický.

Ti by tak mohli pokračovat ve výcviku iráckých pilotů, kteří se donedávna cvičili v Česku na stroje L-159. Česko je Iráku prodává. Přesun strojů ale blokuje chybějící souhlas Británie kvůli jedné ze součástek. Stropnický poznamenal, že věří v brzké odblokování problému. Američané prý český návrh ocenili.

15 českých stíhaček pro Irák

 

O prodeji nepotřebných L-159 do Iráku česká vláda rozhodla vloni. Irák už převzal první dva letouny, další tři by měl obdržet v prvním pololetí letošního roku. Celkem Irák přes společnost Aero Vodochody získá 15 strojů, které česká armáda nepotřebuje.

 

Také Německo dnes oznámilo, že půjčí Iráku 500 milionů eur (13,5 miliardy Kč) na stabilizaci země. Díky tomu by se mohl omezit počet Iráčanů, kteří prchají do Evropy. Iráčané jsou nyní druhou nejpočetnější skupinou běženců přicházejících do Německa.

Česko v boji proti islámským radikálům už Irák v minulosti podpořilo municí i zbraněmi. Irácké a kurdské armádě ministerstvo obrany pošle přes 6500 nových i použitých samopalů a přes sedm milionů nábojů. V uplynulých měsících už Česko Iráku a Kurdistánu darovalo miliony nábojů do kulometů, samopalů, 5000 ručních granátů a 5000 nábojů do pancéřovek RPG-7.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa