Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Štědrý posel Zaorálek: Další miliony, tentokrát pro Řeky

Autor: vr - 
11. února 2016
12:47

Na své třídenní cestě po zemích, kterých se přímo dotýká příliv uprchlíků, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) štědře rozdává finanční pomoc. Turkům dal v úterý k dispozici 10 milionů korun na posílení pobřežní stráže, Řekům zase včera přislíbil 10 milionů na takzvané hotspoty, které na pobřeží mají kontrolovat připlouvající uprchlíky.

Zaorálek to řekl po čtvrtečním jednání na řeckém ministerstvu zahraničí. „Panu ministrovi jsem předal dopis, ve kterém sděluji, že se česká vláda rozhodla poskytnout Řecku 400 tisíc dolarů (10 milionů Kč, pozn. red.) právě na přístroje snímající otisky prstů, které umožňují, aby údaje byly součástí evropské databáze. Takto se snažíme pomoci, aby opravdu fungoval systém, který by kontroloval, kdo přichází,“ vysvětlil.

Česká podpora má pomoci ochránit vnější hranice Schengenu. Kdyby ten kvůli sporům o uprchlíky padl, byla by to podle Zaorálka obrovská ztráta pro Česko, které z Unie těží nejvíce ekonomicky.

Český ministr ale zároveň Řekům sdělil, v čem takříkajíc pokulhávají. „Jsou významné oblasti, kde by bylo třeba přidat, a to je schopnost potom, co se rozliší mezi ekonomickými migranty a uchazeči o azyl, vrátit tyto ekonomické migranty zpátky do zemí, jako je Turecko,“ vysvětlil.

Jak se dozvěděl na včerejší návštěvě Makedonie, spousta lidí přichází do Evropy s nečistými úmysly a falešnými doklady. „Evropa musí být schopna ochránit svůj prostor, a ukazuje se, že když to nefunguje, je to dost nebezpečná hra. My ji musíme skončit. Máme na to omezený čas,“ míní Zaorálek. Ve čtvrtek absolvuje poslední den své cesty a na ostrově Lesbos si prohlédne zatím jediný fungující hotspot – víc by jich mělo Řecko založit v březnu.

Video se připravuje ...
Další videa