Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bouře uvnitř koalice: Babiš cupuje Bělobrádka za to, že chce hlavu Stropnického

Autor: ČTK, kle, val - 
11. února 2016
10:10

Hádka uvnitř koalice se rozhořela ve čtvrtek poté, co lidovecký předseda Pavel Bělobrádek vybídl ministra obrany Martina Stropnického (ANO), aby zvážil svou rezignaci poté, co v tisku potvrdil teorii o výměně Libanonce Alího Fajáda za pětici unesených Čechů. Ministra se zastal šéf ANO Andrej Babiš a Bělobrádka vyzval, aby si „odpustil nemístné výzvy k rezignaci“. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si zve předsedy koaličních stran na společnou schůzku. 

„Pan Bělobrádek by si měl pro příště odpustit své nemístné výzvy k rezignaci. Měl by se spíše věnovat podpoře vědy a výzkumu, protože to by naší zemi prospělo víc než nesmyslné útoky na koaličního partnera,“ uvedl Babiš

Stropnický podle něj nevyzradil žádné státní tajemství a nedopustil se žádného přečinu. „Okomentoval jen to, co před ním někdo jiný z Bezpečnostní rady státu vypustil do médií,“ řekl šéf ANO. 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš Stropnického hájí. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš Stropnického hájí. | Ladislav Křivan

Bělobrádek ve čtvrtek reagoval v Českém rozhlase na otázku týkající se Stropnického výroku z minulého týdne, v němž potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo, aby Česká republika nevydala Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. 

I když se spekulace, že se skutečně jedná o výměnu, již v médiích objevovaly, žádný z politiků je nepotvrdil. Stropnický svým vyjádřením podle zákulisních informací kolegy ve vládě hodně rozčílil. 

 „Považuju to za nepřijatelné, aby se takové informace vůbec komentovaly. Ať už jsou, nebo nejsou pravdivé, tak se vůbec nekomentují. A oni se ani nepotvrzují, ani nevyvracejí, prostě se nekomentují,“ řekl Bělobrádek Českému rozhlasu Plus. Podobné jednání je již podle něj za hranou, a Stropnický by proto měl zvážit setrvání ve funkci. 

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek | Foto: Ladislav Křivan

Svůj názor potvrdil s tím, že by zároveň měli Babiš a Sobotka zvážit, jaké důsledky z jednání Stropnického vyvodí. „Samozřejmě, že těch možností je více, včetně rezignace a návrhu na odvolání a to mají v rukou tito pánové,“ řekl Bělobrádek. 

Proti Bělobrádkovi se ohradil i Stropnický. „Když dovolíte, nebudu se teď zabývat kolegou Bělobrádkem a jeho potřebou se ke všemu vyjadřovat. Jsem v Bruselu, kde mám důležitou práci. Řešíme s americkým kolegou a dalšími ministry obrany Aliance opravdu podstatné věci týkající se migrační krize a naší bezpečnosti,“ vzkázal novinářům.

Ministr obrany Martin Stropnický Ministr obrany Martin Stropnický | Foto Blesk – Mária Rušinová

Andrej Babiš ještě před odletem do Haagu řekl, že pokud se ukáže, že některý ministr vynesl tajné informace, měl by odejít z vlády. Úniky tajných informací jsou podle něj nešťastné a vrhají na Česko špatné světlo.  

„Určitě,“ odpověděl na dotaz, zda by vynesení tajných informací bylo důvodem pro odchod ministra z vlády. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) prý oficiálním dopisem požádal, aby se možné úniky utajovaných skutečností prošetřily. „Pan premiér, myslím, že koná,“ poznamenal. 

Se Stropnickým se prý zatím o jeho vyjádření nebavil. „Já nevidím důvod, proč by neměl zůstat, nemám informace, že by něco způsobil,“ uvedl k jeho setrvání ve funkci. „Já si myslím, že asi to tak nemyslel,“ poznamenal na adresu vyjádření ministra obrany. 

Ten nedávno médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů bylo, aby Česká republika nevydala v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. Fajád, kterého USA podezřívají z napojení na teroristickou organizaci, byl nakonec z vězení propuštěn ve stejný den, kdy se pětice Čechů vrátila do vlasti. Tento krok tvrdě kritizovaly Spojené státy. 

Premiér Bohuslav Sobotka pouze vzkázal, že podobné věci by se měly řešit z očí do očí, a předsedy koaličních stran si proto pozval na pátek na společnou schůzku. „Probereme vše, co je aktuální a potřebné,“ uvedl Sobotka pro Blesk.cz.  

Opozice se bouří 

Opoziční strany rovněž požadují odstoupení Stropnického. „Jsou věci, které si žádný člen nemůže dovolit,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala. „Je nejvyšší čas, aby premiér Sobotka přestal strkat hlavu do písku a začal jednat,“ uvedl s tím, že Stropnický svým přístupem ohrozil bezpečnost českých občanů. 

Předseda ODS Petr Fiala naléhá na premiéra, aby Stropnického odvolal. Předseda ODS Petr Fiala naléhá na premiéra, aby Stropnického odvolal. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Jeho odvolání žádá také místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN). „Pokud ministr obrany přispívá k tomu, že Češi v zahraničí budou bezbranní vůči teroristům, tak to je velmi špatná zpráva pro české občany, pan ministr by skutečně měl zvážit svoji rezignaci,“ řekl. Hlavy by podle něj měly padat také v tajných službách. 

satanklaus ( 11. února 2016 22:33 )

To dříve. Zásadní negativa EET, jako zvýšení cen, zvýšení nezaměstnanosti a snížení sociálních dávek v důsledku vyždímání státní kasy, pocítí každý už tak za tři měsíce po zavedení, nejdéle do půl roku.

satanklaus ( 11. února 2016 21:38 )

Tím, že Kalousek potopil registrační pokladny, chceš omlouvat, že Babiš prosadil tuhle nefunkční srágoru z který bude těžit jenom on? Jsi cvok Normální člověk nemůže omlouvat Babišovy grázloviny minulými činy kohokoliv jiného.

verka1 ( 11. února 2016 19:08 )

bydlíme v demokratickém právním státě, chodíme k volbám a oni když se dostanou ke korytku, tak nám za to jen lžou, kradou peníze do svých kapes! Pravda vždy zvítězí!

verka1 ( 11. února 2016 19:02 )

Radši mít za ministra obrany Stropnického než Bělobrádky. Chodí Bělobrádek do kostela se modlit? Lže jak tiskne!

rumungro ( 11. února 2016 18:35 )

Ti zmr.di z Tropy,ods. a stan. se z normálních občanu snaží vydolovat aspoň pár nenormálních,co by jim dali hlas.Každý z nich je chytrý jak hov.no od velblouda,ale kdyby se jednalo o to,že je bude muslim píchat do kadáku,tak budou skučet o pomoc.Je dobře,že jsme je vykoupily.Na to,musíme být hrdí,kdo mluví o tom,že peníze jsou víc jak lidský život,tak to je dnazmetek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa