Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hnus v Lidicích: Na hrobech se válí psí výkaly, neukáznění návštěvníci ničí pietu

Autor: Petr Podroužek - 
11. února 2016
18:27

Zhnusen musí být snad každý návštěvník Lidic. Pokud tedy nemá žaludek na výkaly od psů, které se tu povalují na pietních místech. Turisté tu trekingovými holemi rozrývají zem, mladí odpalují golfové míčky.

„Volně pobíhající psi pomočí i pomník u společného hrobu lidických mužů,“ upozorňuje Antonín Nešpor, předseda Občanského spolku Lidice. Málokoho tady ale zajímá, že pejskaři porušují zákon, neboť pes musí mít náhubek nebo být na vodítku.

„Lidé jsou neukáznění a až hulvátští. Je problém je donutit, když jdou se psem po pietním území, aby dodržovali pravidla. Stejně tak je to v případě jízdy na kole nebo hraní s míčem. Přitom to dělají přímo na místech, kde stávaly původní domy,“ říká Veronika Kellerová, starostka Lidic.

U původního hřbitova Lidic, který zničili nacisté, najdete jen malou cedulku, která vysvětluje, o co jde. Některé náhrobky jsou ještě čitelné, další ovšem dost poničené. „Určitě by firmě, která se o památník stará, nic nebránilo spadlé kříže narovnat. Původní hroby totiž patří lidem, ale mnoho z jejich potomků už nežije,“ říká Veronika Kellerová.

„Měla by zde být jasná informační cedule s nápisem: Starý hřbitov, který vyrabovali Němci. Prostor by měl zůstat v původním stavu, to znamená, jak byl vyrabován a jak si to lidické ženy přály, aby připomínal to, čím se Němci provinili,“ domnívá se Antonín Nešpor.

„Místo toho, aby k vypáleným Lidicím měli lidé úctu, tak si z toho dělají turistickou atrakci. Návštěvníci se nemohou v klidu zamýšlet nad událostmi, spíše musejí dávat pozor, kam a do čeho stoupnou. Myslela jsem, že sem vezmu žáky, ale to by se tu muselo hodně věcí změnit, abych se nemusela stydět,“ říká učitelka základní školy Marie Z.

„Jako občanovi Lidic, který přežil lidickou tragédii, mi nejsou tyto problémy lhostejné. Měl jsem možnost se podívat na několik míst v Evropě, kde se staly podobné tragédie jako v Lidicích. Nikde jsem se však nesetkal s takovou nekázní na pietním území. Jinde si návštěvníci těchto míst váží a přistupují k nim s úctou a pokorou. V Lidicích ne,“ míní Pavel Horešovský.

Zoufalá výpověď šéfa památníku

Neúcta k pietnímu místu je stále větší. Přes různé zákazy i bezpečnostní agentury nelze toto místo účinně ochránit. Chodí sem příslušníci Městské policie Kladno, ale nemohou zde být stále a Památník Lidice a obec Lidice nemají prostředky na to platit si vlastní policisty. Symbolické křížky na bývalém hřbitově si sem dávají někteří občané, mnohdy i se štítkem. Nejsou tedy přímo v naší péči, byť se také o ně snažíme postarat. Jde o nekonečný příběh. Před pár dny volala kolegyně, co má dělat, že si nad starým hřbitovem mladí lidé odpalují golfové míčky. Když je upozornila na to, kde jsou, byli drzí. Hlídač je daleko od místa, a tak než tam doběhne, narušitelé naskáčou do aut a jsou pryč. Podobně je to s pejskaři, kteří bývají arogantní a ohrožují toho, kdo se je snaží napomenout. Pietní místo je prostorem, kde se lidé promenádují s kočárky, na kolech, bruslích, se psy, dokonce i na koních, na některá místa zajíždějí auty, čtyřkolkami, v zimě navíc lyžují a sáňkují.“ To řekl Blesku Milouš Červencl, ředitel Památníku Lidice.

bre-burda ( 20. dubna 2016 18:49 )

Když si přečtu diskuze na internetu, čeho si dnešní lidé váží? Tam lítají fekální výrazy na cokoli a kohokoli, kdo vejde jen trochu ve známost. A tak se tomu stavu na Lidickém památníku ani nedivím. Prostě jak se říká "na to se.e pes!"

sores ( 12. února 2016 09:32 )

 9 pejskařů z 10ti jsou dobytek kteří h.o.vno po svém čoklu neuklidí!!! Všude v parcích a chodnících ve městě jsou psí h.ovna! Tací jsou český majitele psů! Jsou větší do.bytek nežli ten čokl, ten z toho nemá rozum.

tendertouch ( 12. února 2016 08:45 )

Tak Vám řeknu, jak by to dopadlo. Podloužka by honily za napadení a hovna by přibývala dál, protože takové krávy, by řekly, že je napadl a hovna půjdou stranou. Spíš co je horší, dříve se lidé uměli i stydět za některé věci, dnes je to normální. Čím větší blb a ještě to ukáže v reality show, tak za to dostane ještě zaplaceno. A hovna od psů, protože mají majitele, kteří jsou líní udělat pár kroků nebo si to uklidit po svých psech, doufám, že ta hovna jednou zavalí jejich příbytky. Jediná možnost, nosit pytlík, sebrat to hovno a hodit ho dámě do bundy a poklepat ještě přes bundu, ať si to užije. A pak tvrdit, že to hovno letělo tak daleko, až doletělo do její bundy. A že to viděl na vlastní oči. Žádné napadení. . Prostě tu hovna lítají vzduchem. A věřte, že v tomto Kocourkově tomu uvěří a slepice si bude muset vyprat aspoň bundu. Kráva. Hlavně, že její psisko má svetřík. Možná i psovi to dát pod svetřík. Někdo toho psa bude muset umýt. A Vy to nebudete.

Georgina1 ( 12. února 2016 00:26 )

Super reportáž a nejen o hovnech. Konečně někdo poukazuje na chyby tohoto systému. Třeba se pár lidem otevřou oči a budou vidět věci , které se snažily opomíjet, aby neměli problém. Myslím, že je toto se deje nejen v Lidicích, ale někde se začít musi!!!!!

kerloss ( 12. února 2016 00:14 )

Nejsou jen na hrobech v Lidicich jsou i tady v Praze na hřbitovech a ulich Prahy. Co je nejhorsi je to u skolek a jeslí. Ulice a chodniky jsou plna hoven a pejskari??? neuklizi po tech jejich psech. Mestaci? nepokutuji nevadi jim to ikdyz jdou kolem zakony pejskari nedodrzuji a mestaci jim nic nereknou proto si delaj co chtej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa