Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Američané o „nevydání“ Fajáda dopředu věděli, tvrdí Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán informoval americkou ambasádu předem, že Fajáda Česko do USA nevydá.
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán informoval americkou ambasádu předem, že Fajáda Česko do USA nevydá.  (Autor: Archiv Blesk, ČTK)
Autor: zst - 
10. února 2016
20:12

O tom, že Česká republika nevydá Alího Fajáda, který je v USA obviněn z napomáhání teroristům, za velkou louži, podle ministra spravedlnosti dobře věděla americká ambasáda v Praze. Robert Pelikán (ANO) to řekl v pořadu Interview na ČT 24. Ukončil tak spekulace o tom, zda Česko nejednalo za zády USA.

„Že by mi to „odkývali“, to asi není úplně správné slovo, ale bylo jim dobře známo a jasné, že se to stane. To je pravda,“ poznamenal v rozhovoru nejmladší ministr Sobotkovy vlády. Jeho rozhodnutí přitom ostře kritizovala například sněmovní opozice. „Ten člověk se podíval do kamery z výše svých 156 cm a 35 let a řekl: ‚Já jsem zvážil ten skutek a já jsem se rozhodl, že ho nevydám‘,“ pustil se do Pelikána například v úterý rozlícený předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Americké velvyslanectví přes informace, které od českého ministra dostalo, reagovalo pohoršeně. „Jsme šokováni rozhodnutím české vlády propustit Alího Fajáda a Chalída El Marábího. Tito muži čelí u amerického federálního soudu obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, dále z pokusu získat, přepravit a použít protiletadlové střely a z pokusu poskytnout materiální podporu teroristické organizaci,“ stálo v prohlášení.

„Při prvním setkání jsem upozorňoval, že to není jednoduché rozhodování a že se může stát, že ten člověk vydán do USA nebude. Pak jsem ještě jednou hovořil s panem velvyslancem, dojel jsem k němu na ambasádu, než jsme to zveřejnili. Nadšený nebyl. Byl jsem pak poněkud překvapen ostrostí jejich reakce, ale bylo mi v obecné rovině anoncováno, že to přijde,“ popsal jednání s USA Pelikán.

Randák: Bylo to potvrzení souvislostí

Že by ministerstvo spravedlnosti své rozhodnutí s americkou stranou nekonzultovalo, si krátce po propuštění pětice Čechů v Libanonu nedokázal představit napříkad bývalý šéf rozvědky Karel Randák. V rozhovoru pro Blesk.cz poznamenal: „Mám ten dojem, že Američané o tom byli informováni.

Je to potvrzení toho, že spolu ty dva případy souvisí, že je to klasická výměna někoho za někoho. Bohužel, svým způsobem bohudík, to potvrzuje, že ti Češi nebyli v zásadě uneseni v Libanonu. Myslím si, že byli pouze zadržováni, a to s vědomím libanonských bezpečnostních složek,“ poznamenal také Randák.

honzazchaloupky. ( 10. února 2016 20:43 )

američani ať si políbí zadek

moiaza ( 10. února 2016 20:35 )

Pelikánek lže a lže. Už se to brzy naučil od svých kámošu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa