Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Cítí se jako v Kmotrovi? Exprimátor dostal 5 let, jde prý o „mafiánskou“ vendetu

Autor: simao, ČTK - 
10. února 2016
11:20

Dostal pět let a má zaplatit 12,5 milionu. Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma byl odsouzen, sám sebe však vidí v pozici obětního beránka. Zaútočil i na jihočeskou ODS. Jde prý o její vendetu. Skoro jako z legendárního Kmotra Francise Forda Coppoly? Na exprimátora zareagoval pro Blesk.cz exministr Martin Kuba (ODS). Prý už neví, jak se bránit proti Thomovým neustálým útokům.

V druhé půlce ledna poslal soud bývalého českobudějovického primátora Thomu na pět let do věznice s dozorem. A to za zneužití pravomoci úřední osoby. Thomu stihly i další tresty - musí zaplatit škodu přes 12,5 milionu korun a pět let nesmí vykonávat funkce ve veřejné správě.

Podle obžaloby Thoma v roce 2010 podepsal dodatek ke smlouvě na IT zakázku v hodnotě 37 milionů korun, aniž by ji schválila rada města. Obvyklá cena za podobnou zakázku může být podle znalců až o 12 milionů nižší.

"Od samotného počátku této kauzy totéž: žádného zneužití pravomoci jsem se nedopustil. Postupoval jsem přesně podle směrnice rady města, která naprosto jednoznačně upravuje povinnosti zaměstnanců magistrátu a primátora či náměstků při uzavírání smluv," hájí se nyní v rozhovoru pro Lidovky.cz Thoma.

Thoma dál tvrdí, že ho chtěl někdo politicky zlikvidovat. "Víte, kdo zná politické reálie v jižních Čechách, ten si dá dvě a dvě dohromady," ukazuje Thoma dokonce i na údajného viníka.

Šla po něm prý jihočeská ODS. "Jihočeská ODS fungovala a funguje dodnes na rodinné bázi italského typu, takže demontáž jedné z důležitých figur svého vlivu nesla velmi těžce a naprosto iracionálně," zaútočil nyní Thoma, který podle Lidovky.cz chápe své odsouzení jako "vendetu". Tedy mafiánskou praktiku.

Sám Thoma ostatně mluví o kmotrech. "V roce 2010 jsem byl svými tehdejšími spolustraníky z ODS a dalšími zastupitely odvolán z funkce primátora, neboť jsem si v souladu se zákonem dovolil vyhodit z čela budějovického magistrátu Zdeňka Řeřábka, přítele takzvaného ´kmotra z Hluboké´ Pavla Dlouhého, který je politickým otcem někdejšího ministra za ODS Martina Kuby," tvrdí dál Thoma. 

Kuba: Nesmysly a opakující se útoky

Blesk.cz kvůli jeho závažným útokům oslovil i exministra průmyslu a obchodu Martina Kubu, který je šéfem právě jihočeské ODS. "Jsou to úplné nesmysly, Juraj Thoma už 6 let neříká dokola nic jiného, naprosto nesmyslná argumentace, proti které nevím už jak se bránit," reagoval pro Blesk.cz exministr Kuba.

"Nevím už, co na to mám říkat. Juraj Thoma opakovaně veškeré své neúspěchy v politice vždy shazoval na někoho, kdo mu ubližuje. Celá jeho politická kariéra po odchodu z ODS byla na tomto postavená, je to rétorika, kterou on používá. Ale přiznám se, že od Juraje Thomy mě už ani nijak nepřekvapuje," pokračoval Kuba.

Podle něj to i s odvoláním Thomy z pozice primátora bylo jinak. "Juraj Thoma byl odvolán z funkce primátora, protože my jsme v ODS skutečně zjišťovali, že jeho působení na radnici opravdu neodpovídá tomu, co by primátor za ODS dělat měl. Vůbec to nesouviselo s nějakým odvoláním tajemníka, bohužel tento soudní spor a tento rozsudek ukazuje, že Juraj Thoma jako zkušený primátor po 8 letech den před svým odvoláním podepsal zakázku za 37 milionů, o které velmi dobře věděl, že má jít do Rady města, že ji nemůže sám bez Rady města podepsat. Každý primátor nebo starosta to ví a v životě by si netroufl nic takového udělat. Toto není nic o obětním beránkovi. Juraj Thoma pořád říká, jak mu kdo ubližuje, ale zapomíná říkat, jak ty věci reálně byly," dodal Blesk.cz Kuba.

salto ( 10. února 2016 15:33 )

To máš za to, žes byl členem zlodějské ódéesky. Doufám, že se budou mezi sebou požírat čím dál tím víc. Jóó slimáků (ODS, TOP aj.) je hodně a kapustičky (prachy ze zlodějin) málo a do toho ještě ten Zeman, že nebude dělat amestie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa