Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na nižší DPH si nechte zajít chuť. Koalice smetla návrh ODS

Jedním z autorů novely, kterou koalice ale smetla ze stolu, byl i předseda poslanců ODS a exministr dopravy Zbyněk Stanjura.
Jedním z autorů novely, kterou koalice ale smetla ze stolu, byl i předseda poslanců ODS a exministr dopravy Zbyněk Stanjura.  (Autor: Blesk / Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, zst - 
9. února 2016
21:02

Z 21 % na 19 a menší měla být i snížená sazba DPH. Takový návrh se po více než půlročním čekání v úterý konečně projednával v Poslanecké sněmovně. Koalice ho ale rychle smetla ze stolu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přitom po snížení DPH také prahne, ale jen u některých produktů, které se prodávají v hospodách - například u sudového piva.

Základní sazba měla podle ODS klesnout z nynějších 21 procent na 19 procent a první snížená sazba z 15 na 14 procent. ODS také navrhla přeřadit stravovací služby s výjimkou podávání alkoholických nápojů do první snížené sazby. Z 21 by se tak restaurace dostaly do 14% sazby. S návrhem už loni v létě nesouhlasila vláda a jeden z koaličních poslanců navrhl zákon "stopnout" hned v prvním sněmovním kole.

Hlasování o novele zákona však nebylo jednoduché. Poslanci nejprve návrh na zamítnutí neschválili, což by znamenalo, že ji fakticky podpořili. Zdrželi se při něm například dva poslanci ČSSD Stanislav Huml a Jiří Koskuba a také šest poslanců KDU-ČSL.

Huml a Ivan Gabal (KDU-ČSL) však vzápětí hlasování zpochybnili a poté už sněmovna předlohu na dvakrát zamítla. Tlačítka museli poslanci mačkat ještě jednou, protože se zapomnělo na závěrečné slovo předkladatele novely, předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury.

Plošné snížení DPH by udělalo díru v rozpočtu

Podle vlády snížení neodpovídá vládním záměrům a mělo by významné dopady na státní rozpočet i rozpočty krajů a obcí. S přesunem stravovacích služeb do nižší sazby počítá i vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb, který mají poslanci schvalovat ve středu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navíc ohlásil přede dvěma týdny, že chce snížit DPH u točeného piva ze současných 21 na deset procent.

ODS ve svém návrhu předpokládala, že snížení sazeb by snížilo výběr daně nejvýše o 15 miliard korun, a to při zohlednění vyšších příjmů vyvolaných následnými vyššími útratami. S tím vláda nesouhlasí a mimo jiné uvedla, že dopad by byl o tři miliardy vyšší.

Stanjura dnes řekl, že si s výpadkem státní rozpočet poradí, jenom vláda nebude moci tolik utrácet. Argumentoval také tím, že předchozí zvýšení sazeb bylo vynucené tehdejší těžkou ekonomickou situací. "Rozhodnutí koalice je nepochopitelné zejména z důvodu, že toto minulé zvýšení DPH neustále kritizují. Ačkoli zvýšené sazby DPH měly skončit na konci roku 2015, vláda se je rozhodla ponechat ve zvýšené výši na trvalo," reagoval Stanjura v tiskové zprávě na zamítnutí předlohy.

Obě sazby DPH vzrostly naposledy od roku 2013 za vlády Petra Nečase (ODS). Prý proto, aby se vyrovnal výpadek peněz v prvním důchodovém pilíři. Sazby DPH se měly původně podle dřívějšího zákona z dob Nečasovy vlády sjednotit od příštího roku na 17,5 procenta. Sněmovna však v roce 2014 schválila zákon současné vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), který toto sjednocení zrušil a sazby ponechal na dosavadní úrovni.

salto ( 10. února 2016 08:34 )

Kdyby se v tomto státě vedené ódeeskou a podobnou chamradí, kradlo jenom z poloviny méně, tak dneska žereme koňská vejce a nebudem se handrkovat v jaké výši bude DPH

tgbg ( 10. února 2016 08:29 )

Snížení DPH by udělalo díru v rozpočtu. Nebylo by z čeho platit komunistické lenochy a bigány.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa