Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

150 milionů za Hanku s Tonču? Vaření z vody, tvrdí vicepremiér Bělobrádek

Podle Bělobrádka nejsou informace o výši výkupného, které Česko za Hanku s  Tončou zaplatilo, správné.
Podle Bělobrádka nejsou informace o výši výkupného, které Česko za Hanku s Tončou zaplatilo, správné.  (Autor: Blesk / Ladislav Křivan, Archiv Blesk)
Autor: ČTK, zst - 
9. února 2016
12:39

Informace týdeníku Respekt o tom, že Česká republika zaplatila za dvojici Češek unesených v roce 2013 v Pákistánu téměř 150 milionů korun, nejsou podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka správné. Jde podle něj o spekulace.

To, že někde něco vyjde, ještě neznamená, že to tak je, že vůbec něco bylo zaplaceno. To já nemohu potvrdit,“ řekl v úterý ve sněmovně novinářůmPavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Ta informace podle mě není správná a zase je to spekulace,“ poznamenal také.

Reagoval tak na informace týdeníku Respekt o výši výkupného, které Česko údajně zaplatilo za dvojici Češek unesených v Pákistánu. Dvojice Češek – Hana Humpálová a Antonie Chrástecká – se do vlasti vrátila loni v březnu po dvou letech v zajetí. O tom, že za ně tuzemsko zaplatilo výkupné, se dlouho spekulovalo, i když to politici popírali.

Šéf lidovců se také vyslovil pro to, aby možné úniky utajených informací na uzavřených jednáních probraly příslušné sněmovní výbory. Na plénu by se takové věci řešit nemusely, míní.

TOP 09: Češi už nejsou za hranicemi v bezpečí

Opoziční strany mezitím začínají mluvit o ohrožené bezpečnosti Čechů, kteří vycestují do zahraničí. „Česká vláda bohužel jedná s teroristy, a dokonce to ani nedokáže udržet v tajnosti. Tím vystavuje smrtelnému nebezpečí všechny naše občany v zahraničí, protože povzbuzuje všechny teroristické skupiny k akci – ulov si svého Čecha,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podobným názorem se netají ani předseda ODS Petr Fiala.

Jako problematické vidí ODS, TOP 09, ale i Starostové, Úsvit a někteří komunisté také vydání Alího Fajáda libanonským úřadům poté, co o jeho vydání požádaly také Spojené státy. Výměnou se do Česka vrátila pětice Čechů, kteří v Libanonu zmizeli loni v létě.

Strany chtějí sáhnout k neobvyklému kroku. Zařadit na jednání sněmovny projednávání tohoto kroku České republiky, debatovalo by se bez veřejnosti i bez přítomnosti novinářů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 9. února 2016 20:08 )

p.belobradku, cirkevni restituce se tez uvarily z vody?

salto ( 9. února 2016 14:49 )

Bělobrádek jako správný flanďák lže, lže, lže

Vagin ( 9. února 2016 14:07 )

 Ještě tu O veliké řepě. Prosiiiim.

santikxauz ( 9. února 2016 14:04 )

Bělobrádku nespekuluj,sám dobře víš,že je to co vykládáš jen spekulace.

zednik ( 9. února 2016 13:52 )

 Dnes je už jisté že Bělobrada lže. 150 mil. daň.poplatníky nestál ani ten ubohý příspěvek 40kč všem našim důchodcům. Nevěřím, že se jedná o dvě blbé turistky, co jely meditovat do Indie. Min. u Humpálové tomu tak nebylo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa