Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemanová opět khaki, Zeman mezi žáky. Odmítl odpovídat na předepsané dotazy

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. února 2016
12:00

Na aférku předepsaných otázek, které studenti četli při návštěvě prezidenta na vinařské střední škole ve Valticích, upozornil opět hradní mluvčí Jiří Ovčáček. A to při Zemanově dalším setkání se studenty tentokrát v Klatovech. Prezident rovnou žákům oznámil, že na dotazy čtené z papírů odpovídat nebude. První dáma se mezitím oblékla do armádního úboru.

Druhým dnem pokračuje návštěva Miloše Zemana v Plzeňském kraji. Tentokrát měl prezident v plánu navštívit Klatovy, Chlumčany a Blovice. První dáma Ivana Zemanová vyrazila na Plzeňsko s manželem také, má však separátní program – mj. návštěvu Muzea československého opevnění Kladruby, při kterém si prohlédla dvě pevnosti.

Na své první zastávce se Zeman setkal s řediteli Plzeňského kraje a také opět se studenty, tentokrát z klatovských středních škol. Ti ovšem neměli papírky s předepsanými dotazy, jako se to stalo při nedávné Zemanově návštěvě Střední vinařské školy ve Valticích. Upozornil na to na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který poté uveřejnil i fotku Zemanové ve vojenském.

Ovčáček narážel na debatu, kdy studenti valtické školy četli nejistým hlasem z předtištěných lístků poměrně složité otázky pro prezidenta, tato debata vyvolala rozruch. Ovčáček tehdy vyloučil, že by žáci dostali otázky na jeho nebo prezidentův popud. A uvedl, že průběh setkání se žáky Zemana překvapil.

Zeman studentům: Setkal jsem se s tím poprvé za 25 let

Po humbuku kolem otázek se učitelka, která žákům s dotazy před příchodem prezidenta radila, zhroutila. Ředitelka valtické školy i samotní žáci se jí zastali, prý předtím připravovali dotazy pro Zemana v hodině společně, kantorka však pomohla s formulací.

Sám Zeman přistoupil v zaplněném sálu v Klatovech k preventivnímu opatření – tentokrát studentům rovnou oznámil, že na otázky přečtené z papírku nebude odpovídat.

Původně prý chtěl Zeman mluvit v Klatovech o tom, že politik je něco mezi kaskadérem a pyrotechnikem, ale po Valticích to změnil. „Poprvé za pětadvacet let, co se pohybuju v politice, jsem najednou zjistil, že studenti mají v rukou lístečky s předepsanými otázkami, tak jsem své úvodní slovo změnil a chci vám citovat jeden výrok Juana Ramóna Jiméneze: ‚Dají-li vám linkovaný papír, pište napříč,‘ “ říkal studentům Zeman.

„Já jsem si z počátku myslel, že ti studenti mají trému, to se někdy stává starším spoluobčanům, že si doma svůj dotaz napíší na papírek, aby ho nezapomněli. Ale studenti ve vašem věku nejsou většinou sklerotičtí, jako jsme my, starší lidé, a mají dostatek sebevědomí a samozřejmě i dostatek odvahy, aby dokázali klást otázky, které budou provokativní, které budou nepříjemné, ale které budou pocházet z jejich vlastní hlavy,“ pokračoval Zeman. A dodal, že poprvé v životě odmítne odpovědět na jakýkoli dotaz, který tazatel přečte z papíru.

Tématy besedy byl třeba Zemanův názor na legálně držené zbraně. Prezident upozornil, že kdyby během teroru v Paříži byli lidé lépe vyzbrojeni, nemuselo dojít k tak velkému masakru. Vedle toho padlo tradičně několik otázek i na uprchlickou krizi. Ale také na regionální potraviny. Závěrem pak Zeman dostal na památku návštěvy Střední školy zemědělské a potravinářské, kde se beseda konala, perník vyrobený studenty.

Po debatě se studenty ovárek a kančí medailonky

Po debatě následoval prezidentův přesun do klatovského hotelu Central na oběd. „Předkrm bude ovárek s křenem, hořčicí a šumavským chlebem, polévka bude kulajda se zastřeným vejcem. Jako hlavní chod si prezident vybral 200 gramů kančích medailonků se šípkovou omáčkou a červeným vínem, ke kterým budeme podávat bramborové dolárky. Sladkou tečkou budou domácí lívance s karamelovou omáčkou a čerstvým ovocem,“ řekl Deníku před příjezdem prezidenta majitel hotelu Petr Šátral.

Odpoledne se Zeman chystá k návštěvě společnosti Lasselsberger v Chlumčanech a do Blovic, kde přijde i na řadu obvyklé setkání s občany.

buban ( 9. února 2016 17:31 )

Psala jsem výše-nikdo nikoho neuštval.

y1xcvbnm ( 9. února 2016 17:09 )

myslím tím kecy na její ochranu, psalo se že se chtěla vrátit a takovýma kecama to vyvracejí

dajan ( 9. února 2016 17:07 )

Ta bába za Zemanovou je Borhyová ne? Soudím podle těch hadrů.

buban ( 9. února 2016 16:57 )

Proč kecy? Se jí zastesklo po těch zážitcích, které jí Česko překazilo úplně zbytečným výkupným.

buban ( 9. února 2016 16:53 )

Takže pravda je, jako obvykle, někde jinde. Paní ředitelka zemědělky je v lázních, paní zhroucená učitelka (vnučka bývalého komunistického ředitele SZTŠ ve Valticích, kde mu sekretářku dělala jeho manželka, absolventka základní školy), se v současné době stará o své 3 čerstvě koupené domy na velmi dobrých adresách v turisticky velmi zajímavém městě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa