Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Židoku*vy byly v uvozovkách,“ hájí se politik, který se klaněl před Ransdorfem

Autor: Václav Lang - 
10. února 2016
05:48

Tomáš Ploc, někdejší komunistický kandidát do zastupitelstva města Louny, je aktivním kritikem na sociálních sítích a pro ostré slovo nejde daleko. Pozornost vzbudil před několika dny, kdy úmrtí europoslance Miloslava Ransdorfa spojoval s praktikami „židoku*ev“. Blesk.cz jej požádal o vysvětlení tohoto výroku, za který jej tepe i vlastní strana, Ploc se k němu ale odmítá vyjádřit.

„Mohl bych vědět, kde jste vzal moje telefonní číslo? Tak mi nevolejte. Nějaké tiskové prohlášení vám předseda posílal, já k tomu nemám co říct,“ odmítl Ploc v úterý vyjádření pro Blesk.cz.

O zaslání tiskového prohlášení ve skutečnosti nešlo. Předseda lounské buňky KSČM Stanislav Rybák pouze koncem ledna po telefonu odpověděl na otázky Blesk.cz týkající se tehdejšího Plocova výroku o „židoku*vách“. Ten zveřejnil na Facebooku a následně jej zase smazal.

Tento svůj příspěvek Ploc následně ze sociálních sítí odstranil. Tento svůj příspěvek Ploc následně ze sociálních sítí odstranil. | Facebook Tomáše Ploce

Vedle parte Miloslava Ransdorfa tehdy stálo: „Je mi líto, že musel umřít člen naší strany, který věděl příliš mnoho o praktikách ‚židoku*ev‘, které podporují genocidu Slovanů a vytvoření společnosti otrokářského systému, známého pod pojmem NWO, a nadvládu Židů z pokolení Rockefellerů a Rothschildů. Nyní má Miloslav Ransdorf již klid, ale my budeme pokračovat v jeho šlépějích. S úctou k jednomu z největších komunistů naší československé historie.“

Předvolalo si ho vedení

Svůj výrok nyní Ploc odmítá veřejně vysvětlit, třebaže už se z něj musel zpovídat stranickému vedení. „Říkal, že to vůbec nemyslel rasisticky nebo s podtextem, ale že to myslel jakoby na lidi, kteří vykořisťují další, že to nemyslel na Židy obecně,“ popsal v úterý pro Blesk.cz Plocovu výpověď jeho stranický nadřízený Rybák.

Politik Tomáš Ploc (KSČM) Politik Tomáš Ploc (KSČM) | Facebook Tomáše Ploce

Ploc, který je nadále na sociálních sítích aktivní, pak v jednom z komentářů zmínil, že použitý expresivní výraz pouze označuje ty, „kteří řídí politiku světa v náš neprospěch“. Podotkl také, že jej užil v uvozovkách.

I tak jej ale bude muset svým politickým nadřízeným vysvětlovat znovu příští týden při jednání výkonného výboru lounské komunistické buňky, kam byl tento bod zařazen. „Pochopitelně, protože je to věc, která se nemůže jen tak nechat přejít,“ uvedl Rybák.

Ten už v lednu uvedl, že se nejedná o jediné problematické vyjádření, které s Plocem řešili. „Už jsme mu několikrát říkali, že má sice svůj soukromý profil, ale měl by si hlídat některé výrazy,“ prohlásil tehdy Rybák.

Video se připravuje ...
Další videa