Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zdravotní potíže expremiéra Špidly: V nemocnici ho prý čeká dlouhá léčba

Autor: zst, map, fab - 
8. února 2016
21:18

Vladimír Špidla (64, ČSSD), který v současné době působí jako šéf poradců premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), by měl podle informací Blesku být hospitalizován v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Špidla s redakcí dnes komunikoval přes SMS, pobyt na lůžku ale na přímo položenou otázku nekomentoval. Strakova akademie pouze potvrdila, že šéf poradců není v práci a je nemocný.

Podle důvěryhodného zdroje pravděpodobně nejde o problémy se srdcem, ale hospitalizace by i přesto měla být plánována na delší dobu. Takové jsou informace Blesku o zdravotním stavu expremiéra, který zemi vedl v letech 2002 až 2004. Oficiálně ale Špidlův zdravotní stav nechce nikdo komentovat. „IKEM nemůže tuto informaci ani potvrdit ani vyvrátit. O zdravotním stavu pacientů, včetně případné hospitalizace, nemůžeme podávat žádné informace,“ řekla Blesk.cz její mluvčí Veronika Velcová.

Co se Špidlovi stalo, se Blesk.cz snažil zjistit i u samotného šéfporadce premiéra. Po několika neúspěšných pokusech, kdy linku blokoval jiný hovor, poslal Špidla zprávu. „Jen SMS.“ Na otázku, jestli je v IKEM hospitalizovaný, ale už neodpověděl.

O den později se k nemoci vyjádřil krátce Úřad vlády, který potvrdil, že je šéf poradců premiéra Bohuslava Sobotky na neschopence.

Špidla holdoval běhu, nezřídka za ním po pražské Hvězdě supěli i bodyguardi. Později se dal na vysokohorskou turistiku a při jedné takové letní výpravě na Mont Blanc mu kvůli prudké změně počasí dokonce omrznul malíček a museli mu ho amputovat. Před rokem se ale svěřil novinářům, že už také kvůli zdraví neběhá.

Jednak už nemám tu vytrvalost, abych uběhl několik kilometrů, a pak – běh už nesvědčí mému zdraví. Zato provozuji severskou chůzi,“ prozradil. A hned se pochlubil: „S těmi holemi dokážu za hodinu ujít až sedm kilometrů, což je na můj věk poměrně slušný výkon.“

Zdraví ho před nadměrným pracovním vytížením nejzávažněji varovalo v roce 2004, kdy tehdejší premiér zkolaboval v Poslanecké sněmovně. Skončil v pražské vojenské nemocnici. Špidla musel nakonec na preventivní kardiologické vyšetření, které pro něj ale dobře dopadlo. Lékaři neodhalili žádné závažné problémy. Kolaps zřejmě způsobil nedostatek spánku a přepracování.

V poslední době má bývalý eurokomisař Vladimír Špidla na starost tým poradců kolem premiéra Bohuslava Sobotky a také vede skupinu, která má zajistit lepší komunikaci s Německem kvůli uprchlické krizi a rozdílným postojům obou sousedních států. Svědčil také u soudu, který se týká sídla ČSSD - Lidového domu - a kam je předvolán také prezident Miloš Zeman.

Mluví se také o tom, že by letos v létě mohl Špidla zamířit na českou ambasádu do Paříže. Ještě minulý čtvrtek pak expremiér zahajoval úvodním slovem energetickou konferenci v Poslanecké sněmovně.
Vladimír Špidla ještě 4. února zahajoval energetický seminář ve sněmovně. O pár dní později zřejmě skončil v nemocnici. Vladimír Špidla ještě 4. února zahajoval energetický seminář ve sněmovně. O pár dní později zřejmě skončil v nemocnici. | Facebook

Pražský IKEM je specializované pracoviště, které se zaměřuje na transplantace, léčbu cukrovky a má vyhlášené kardiocentrum. Zatím není jasné, zda byl bývalý předseda ČSSD a expremiér Špidla do nemocnice převezen akutně nebo na plánovaný zákrok.

Na proměny bývalého premiéra se podívejte v galerii:

rumungro ( 9. února 2016 12:56 )

Vládu drží pohromadě Babišův finanční pragmatismus,díky kterýmu máme takovýto výsledky.Faktem je,že díky vládě,dokud budeme přijímat pouze prověřeny křesťany,tak jako doposud,tak není důvod k obavám.

rumungro ( 9. února 2016 12:46 )

Ještě žije ten,co má otevřenou náruč?

rumungro ( 9. února 2016 12:42 )

Můžu nějak pomoct?Ta moje měla to stejny.

eda22 ( 9. února 2016 12:31 )

Jak to tady vypadá? Nejnižší nezaměstnanost v EU, čtvrtý nejvyšší ekonomický růst, 92 nelegálních migrantů v detenčním zařízení, stabilní vláda.

panda82 ( 9. února 2016 11:30 )

Vždyť o nic nejde , má nemocenskou stejnou jako plat, jeho se nemocenská obyčejných lidí netýká a jako poradce Sobotky taky nebude chybět, vždyť podle toho to vypadá, jak mu radí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa