Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidovci nepodpořili „stopku“ násilí na ženách. Ničemu nepomůže, tvrdí Bělobrádek

Podle lidovců jsou české zákony dostatečné.
Podle lidovců jsou české zákony dostatečné.  (Autor: ČTK)
Autor: zst, ČTK - 
8. února 2016
16:59

Vláda schválila úmluvu Rady Evropy, která se týká prevence a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Na Twitteru o tom informoval ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Hlasování ale nebylo jednoznačné, proti byli ministři z řad lidovců - Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka, ministr kultury Daniel Herman (také KDU-ČSL) se zdržel.

„Ratifikace úmluvy je v souladu se zahraničněpolitickými zájmy České republiky, napomůže prevenci a potírání genderově podmíněného násilí na ženách a domácího násilí a posílí mezinárodní spolupráci smluvních stran v těchto oblastech,“ uvedlo v předkládací zprávě ministerstvo spravedlnosti.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) na pondělním jednání dokument schválil a poslal ho tak na stoly poslancům do sněmovny. „Vláda právě schválila přistoupení k Istanbulské úmluvě a přihlásila se tak k ochraně žen před všemi formami násilí,“ napsal k tomu na Twitteru Jiří Dienstbier (ČSSD).

Dokument mimo jiné zavádí definice souvisejících trestných činů, například nucených sňatků, mrzačení ženských pohlavních orgánů, násilného přerušení těhotenství či násilné sterilizace, a požaduje jejich kriminalizaci. Česko je jednou z posledních zemí EU, která zatím dohodu neratifikovala.

Proti vicepremiér a ministr zemědělství

Poněkud překvapivě se proti schválení Istanbulské úmluvy postavil šéf lidovců Pavel Bělobrádek a jeho pravá ruka, ministr zemědělství Marian Jurečka. Na twitteru to na ně „práskla“ ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Podle ministryně její kolegové „zjevně nepochopili, o co vlastně jde, ale o to zarytěji jsou proti“. Oba lidovci se ale brání vysvětlením, že nejsou nadšeni z genderové ideologie. „No jo, když někdo není nadšen z gender ideologie,“ poznamenal na sociální síti stručně Bělobrádek.

"Myslím, že manželství je vztah muže a ženy, rodiče jsou otec a matka a není třetí pohlaví. Úmluva, která je nadřazena našim zákonům, nijak nepomůže v boji vůči domácímu násilí, to ošetřují naše zákony, jen se nevyužívají dostatečně," napsal pak šéf lidovců Blesk.cz v SMS zprávě. "Jediné navíc v Úmluvě jsou formulace umožňující vnucování genderové ideologie," dodal.

V čem je náš právní řád nedostatečný?“ ptal se zase v reakci na Marksovou Jurečka, který je přesvědčen, že bychom neměli přijímat mezinárodní úmluvy jen proto, že je ratifikují jiné státy.

Úmluva změní české zákony

Istanbulská úmluva je první mezinárodní dohodou, která se problematikou násilí na ženách podrobně zabývá. Jejím cílem je nulová tolerance k těmto formám diskriminace a porušování lidských práv.

Přistoupení k úmluvě si vyžádá některé změny českých právních předpisů, které prý ministerstvo stihne vládě předložit do konce června příštího roku. Parlament by poté mohl dostat dokument k ratifikaci do 30. června 2018.

Dokument zahrnuje i preventivní opatření, která mají násilí na ženách předcházet. Mezi ně patří zvyšování obecného povědomí o této problematice, podporování změn kulturních a sociálních vzorců ve společnosti, vzdělávání dětí o otázkách rovnosti mezi ženami a muži či zřízení léčebných programů, které pachatelům zabrání v opakování trestné činnosti. Oběti násilí mají mít k dispozici telefonní linky důvěry či azylová zařízení.

Úmluva platí od srpna 2014, podepsat ji bylo možné od roku 2011. Zatím se k ní připojilo 39 členských států Rady Evropy, zbývá jich osm včetně Česka. Z Evropské unie zatím k dohodě nepřistoupilo ještě Bulharsko a Lotyšsko.

hejhej ( 9. února 2016 13:26 )

zednik: A co říkají černopr.delníci na bití, znásilňování muslimských žen jejich primitivními, fanatickými blby ??? Lidovci nepatří do vlády, jsou to proradní, prolhaní politici-vyzpovídají se ,dostanou rozhřešení a lžou dál....

joudajoudovy ( 9. února 2016 09:00 )

lidovci opet nezklamali.... jako maly p-r-d se opet nekam vklinili a kladou si podminky. verim, ze lide nezapominaji a vedi, ze tato strana vladla s tunelari a zlodeji. napomohla krachu zemedelstvi, prumyslu, skolstvi, zdravotnictvi a napakovala se na cirkevnich restitucich. amen...

rumungro ( 9. února 2016 00:34 )

Genderova ideologie,v tomto případě,smazává tradiční pohled na rozdílny pohlaví.Muž,žena,koště,lesba,tranďák,splývají v jedno pohlaví-kterýmu budeme říkat po anglicky "sex". Všichni budou mít naprosto,po genderovsku,stejná rodinná práva.K tomu nemůže dát křesťan,vyznávající tradiční rodinu,nikdy souhlas.Je to prostě další hřebík do rakve křesťanů!

1pravda1 ( 8. února 2016 19:47 )

balika

zednik ( 8. února 2016 18:02 )

 Lidovci vědí, proč se cukají. To by tak chybělo aby nějaká manželka chtěla užívat antikoncepci, nechtěla rodit každý rok a půl a navíc bože můj , co třeba lesbická dcera!!! Něco takového se přeci jednak lidovcům nerodí a pokud ano, tvrdě se to doma trestá. Fakt si nedělejte iluze - je to pořád jenom náboženství a každé náboženství je dogma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa