Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Nechci tu kolbiště extremistů.“ Starostka Prahy 3 žádá po útoku policii o pomoc

Autor: Václav Lang - 
8. února 2016
12:56

Na radnici Prahy 3 se v pondělí sešli zástupci bezpečnostních složek s vedením městské části, aby probrali sobotní útok na autonomní centrum Klinika. Ten následoval po masivních demonstracích odpůrců a zastánců uprchlíků. Starostka městské části Vladislava Hujová (TOP 09) apelovala na policii, aby byla v pozoru při blížícím se masopustním průvodu, kterého se mají zúčastnit tisíce lidí. V rozhovoru pro Blesk.cz dodala, že nechce, aby se z Prahy 3 stalo kolbiště extremistů.

Dnes zasedalo bezpečnostní grémium Prahy 3 k sobotním událostem na Klinice. Můžete mi říct, jak to dopadlo?

Požádala jsem tam Policii České republiky i městskou policii, aby se více věnovaly otázkám bezpečnosti na území městské části, nejenom kvůli incidentu v Jeseniově 60 (sídlo Autonomního sociálního centra Klinika), ale i kvůli tomu, že v těchto dnech probíhá 23. ročník Žižkovského masopustu a shodou okolností zítra půjde Žižkovem průvod téměř čtyř tisíc lidí. Já bych byla velice nerada, kdyby se Praha 3 stala kolbištěm levicových a pravicových extremistů.

Poničené interiéry pražského centra Klinika, na které zaútočili 6. února 2016 po demonstracích proti uprchlíkům. Poničené interiéry pražského centra Klinika, na které zaútočili 6. února 2016 po demonstracích proti uprchlíkům. | Foto Blesk - Robert Klejch

Máte signály, že by k něčemu takovému mohlo dojít?

Nemám žádné signály, ale signály nebyly ani ve věci Jeseniovy 60. Faktem je, že jsem vyzvala politiky celostátní úrovně, aby přestali řešit migrační problém, uprchlickou krizi v úrovni emocí, která se přenáší na ulice, a začali řešit tento fenomén racionální cestou v součinnosti s Evropskou unií, protože na ulicích je to demonstrováno jako boj lidí pravicového extremismu, kteří jsou vedeni strachem a nenávistí, a na druhé straně levicového, který provází až naivita a vstřícnost. Bohužel za podpory některých vysokých politiků ČR. Ale domnívám se, že toto je tak vážné téma, že by nemělo být kolbištěm a nemělo by být předmětem politického bulváru.

Uvedla jste, že jste apelovala na policii, aby v Praze 3 posílila v oblasti bezpečnostní situace. Jsou tam nějaké konkrétní návrhy?

Existuje otázka Klinika a otázka zmíněného lidového veselí v rámci masopustního průvodu, to jsou dvě problematické věci, které dnes vidím. Ale je to obecně otázka na Policii ČR, aby zabezpečila ochranu obyvatel České republiky, a je to otázka i na ministerstvo vnitra, aby nějakým způsobem začalo trošku víc řešit extremismus, který se začíná v České republice projevovat.

Dobrovolníci vyklízejí poničené centrum. Dobrovolníci vyklízejí poničené centrum. | Blesk - Robert Klejch

Vraťme se ještě ke Klinice. Máte už nějaké oficiální stanovisko, co přesně se tam stalo?

Představitel Hasičského záchranného sboru ČR mě informoval, že nešlo o zápalnou lahev, ale o zábavnou pyrotechniku, která byla vstřelena do objektu, a že policie šetří některé podezřelé osoby. Víc mi o tom nebylo sděleno.

Tím jste dnešní jednání uzavřeli, nebo jste se dozvěděla ještě nějaké podrobnosti?

Tomuto tématu jsme věnovali přes půl hodiny času a já nemohu v rámci své funkce nakazovat policii, já mohu pouze doporučovat, žádat o součinnost.

Poničené interiéry pražského centra Klinika, na které zaútočili 6. února 2016 po demonstracích proti uprchlíkům. Poničené interiéry pražského centra Klinika, na které zaútočili 6. února 2016 po demonstracích proti uprchlíkům. | Foto Blesk - Robert Klejch

Sdělili vám nějaké konkrétní informace o podezřelých?

Ne. Konkrétní informaci jsem se dozvěděla pouze od hasičů, že se nejednalo o nějakou bombu. Ale je to násilí jako každé jiné. Jestli někdo vezme dlažební kostku a hodí ji někomu do okna, tak ve střední Evropě, v systému zastupitelské demokracie, by se toto nemělo projevovat. Ale především by politici neměli sázet na tyto nejnižší pudy.

Podívejte se na fotografie z poničené Kliniky:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa