Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Policie sobotní demonstrace nezvládla. Pelikán chce rezignaci velitelů

Autor: Václav Lang, zst, ČTK - 
8. února 2016
16:00

Vláda se na svém pondělním jednání mimořádně zabývala i sobotními demonstracemi odpůrců i zastánců uprchlíků. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dokonce řekl, že policie při zásahu selhala a velení by mělo vyvodit osobní zodpovědnost. Ministři napříč koaličními stranami napadení centra Klinika také odsoudili. Milan Chovanec (ČSSD), pod jehož rezort policie spadá, na jednání nedorazil. Později na sociální síti Pelikánův přístup přirovnal k politickým procesům.

Policie podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) selhala, když v sobotu nezakročila proti maskovaným výtržníkům napadajícím průvod levicových aktivistů mířících k Pražskému hradu. Podle Pelikána věc nevyžaduje dvoutýdenní prošetřování, které plánuje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ale měla by být vyvozena odpovědnost vůči velitelům zásahu.

Chovanec, který se jednání ve Strakově akademii osobně neúčastnil, protože je na dovolené, později Pelikánovi vzkázal, že coby ministr spravedlnosti by pro ni měl mít trošku citu a nechat případ prošetřit.

„Absolvovali jsme debatu a myslím si, že jsme se v zásadě sjednotili, pokud jde o postoj vlády ČR k tomu, co se o víkendu událo,“ informoval na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministři se podle něj shodli na tom, že všichni občané České republiky mají nárok na svobodu slova, mají právo svobodně a kdykoliv vyjádřit svůj názor, ale „jakékoliv zastrašování, jakékoliv šíření nenávisti či dokonce násilí je v demokratické společnosti nepřijatelné“. „Pokud jde o útok na sociální centrum Klinika, vláda očekává, že orgány činné v trestním řízení budou důsledně a nezávisle konat, je důležité, aby tento útok byl vyšetřen a aby byli odhaleni jeho konkrétní pachatelé,“ řekl.

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) ale vláda absolvovala jen obecnou diskusi. „Řekli jsme si, že není možné nechat takhle eskalovat nenávistnou situaci a budou nepochybně následovat nějaké další kroky. Ale teď je asi předčasné spekulovat o tom, jaké všechny,“ uvedl.

Po vysvětlení volali někteří ministři ještě před zasedáním vlády, která původně neměla debatu o sobotních demonstracích na programu. Například ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) avizoval, že bude chtít po ministru vnitra Milanu Chovancovi slyšet další detaily. „Chci opravdu slyšet informace od ministra vnitra jako zodpovědného člověka, zodpovědného člena vlády za tyto věci. Mám spoustu podnětů, které jsem dostal jak na sociálních sítích, tak do mailu a budu se na ty věci chtít ptát,“ uvedl.

Protesty proti migraci v Praze: Napjatá situace na Malé Straně Protesty proti migraci v Praze: Napjatá situace na Malé Straně | ČTK

„Určitě s tím souhlasím, protože je to důležité téma. Musíme říct jasné ‚ne‘ lidem, kteří tady požadují násilí. To je naprosto nepřijatelné,“ prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ministra vnitra se ale nedočkali, podle informací Blesk.cz má Milan Chovanec dovolenou. Jeho resort ale ještě v neděli zveřejnil na svých webových stránkách Chovancovo vyjádření. Ten policii pochválil za to, že zvládla situaci udržet pod kontrolou, zároveň prý uložil policejnímu prezidiu prošetřit údajné prohřešky. „Na těchto kontrolách se bude podílet i audit ministerstva vnitra. Jde zejména o chování policistů u přenosového vozu Českého rozhlasu a rovněž o obvinění policie z údajné provokace, které na sociálních sítích šíří někteří aktivisté,“ uvedl Chovanec s tím, že výsledky šetření chce mít na stole do dvou týdnů.

Protiuprchlický protest v Brně (6. února 2016) Protiuprchlický protest v Brně (6. února 2016) | ČTK

Útok na Kliniku odsoudil jako zbabělý akt, „který potvrzuje nebezpečí fašizace části naší společnosti“. „A to v situaci, kdy pro znejišťování veřejnosti není žádný důvod,“ řekl.

Podívejte se, jak vypadaly sobotní demonstrace:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 9. února 2016 13:30 )

Pelikán má plnou hubu demokracie, měl by se podle toho chovat a vyjadřovat. Muslimy nechce většina lidí a pitomými politiky jsou nazývání rasisty, xenofoby, extrémisty. Jenže to jsou práve mislimové, které tady nechceme. Ti se nepřízpůsobí ani za mnoho století ( máme zkušenosti s cikány). Kdyby politicky jednali podle přání většiny, nebyly by útoky na menšinu, která se jich zastává ( neví ani proč). Pelikán je špatný ministr !!!!

jarypadlo ( 9. února 2016 08:37 )

Pelikán chce rezignaci velitelů protože má bratra a že je to musulman nikomu nijak nevadí.

zednik ( 8. února 2016 18:23 )

 Mě přijde, že u té Kliniky na Žižkově (jinak ve skutečnosti to vypadá jak squaterské doupě), to zvládli policajti dobře. Kdo si pustí video a pečlivě kouká, vidí v uličce malou tlupu prý neonacistů, někdo ale uvádí, že to byli převlečení policajti. Jako jim velí chlap v hnědé bundě. Asi 15 policajtů tuhle skandujícíc tlupu odděluje od celého zástupu sluníčkářů s hezkými transparenty. Stačilo aby policajti popošli k jakoby neonacistům a ti se stáhli. Divné, normálně by se přeci měli rvát ne ? Kdo lačnil po krvi byli následně sluníčkářští chlapci, kterým roste místo vousů chmýří. Řvali na policajty, že měli zakročit proti těm neonacistům. Ovšem nebyl důvod. Jen sluníčkáři chtěli melu - nevyšlo to. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Internetem-leti-vtipne-foto-na-tema-udajne-polic ejni-provokace-Podivejte-se-i-vy-420871

dumik ( 8. února 2016 18:10 )

Pelikán je snad i ministr vnitra? nebo má jen přebujelé sebevědomí?

topl ( 8. února 2016 18:09 )

To je pták ten Pelikán

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa