Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Zeman povzbudil nácky a ti zaútočili.“ Prezident to schytal kvůli Klinice

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. února 2016
16:00

Kvůli útoku maskované skupiny na centrum Klinika, které se snaží pomáhat uprchlíkům, to schytal i prezident Miloš Zeman. Z různých stran. Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) tvrdí, že Zeman „polarizuje společnost“, šéf zelených Matěj Stropnický připomněl Zemanův kalašnikov. A Kateřina Jacques rovnou napsala, že Zeman „nácky povzbuzuje“. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček útoky odráží. A na útok na Kliniku reagují i další politici.

Kvůli útoku na pražské centrum Klinika svolává starostka Prahy 3 Vladislava Hujová na radnici bezpečnostní gremium. Polarizace společnosti podporovaná mimo jiné i postojem prezidenta republiky je, jak se včera ukázalo v Jeseniově ulici, velmi nebezpečná,“ upozornila Hujová (TOP 09).

Narážela patrně na Zemanova kontroverzní slova o uprchlících. V rámci sobotních demonstrací se totiž do pražských ulic vydali jak odpůrci imigrantů, tak jejich zastánci. Na akcích prvních z nich padala pochvalná slova na adresu prezidenta Zemana. Jak na Hradčanském náměstí, kde se sešli Konvičkovci, tak na Václaváku, kde si dali dostaveníčko pro změnu Okamurovci.

Stropnický: Po kalašnikovu to byla jen otázkou času

Naopak zastánci uprchlíků vytáhli mj. transparenty se Zemanem či s narážkami na jeho slova. A před Úřad vlády dorazila skupina s heslem „Kalašnikov není vtip“. V zástupech „sluníčkářů“ vyčnívala také karikatura prezidenta, zalévajícího konvičkou hákový kříž.

Objevily se však i náznaky střetů mezi oběma tábory demonstrantů. Večer přerostly v otevřený útok na centrum Klinika, které mj. pro uprchlíky sbírá oblečení. 

„Po výzvě prezidenta Miloše Zemana bránit se proti politikům a lidem vstřícným vůči uprchlíkům kalašnikovem bylo jen otázkou času, kdy k nějakému podobnému útoku dojde. Prezident jitří vášně, aby je pak ministři Chovanec a Babiš mohli ‚oprávněně‘ krotit vládou silné ruky,“ vzkázal Blesk.cz šéf Strany zelených Matěj Stropnický, který v sobotu sám vystoupil na jedné z demonstrací na podporu uprchlíků. I on vyzval k prošetření útoků a upozornil, že „politickou odpovědnost nesou však všichni politici, kteří se na vlně nesnášenlivosti vezou“. 

Policie útok na Kliniku skutečně intenzivně prošetřuje. A to kvůli podezření na spáchání trestných činů výtržnictví, obecného ohrožení a poškození cizí věci. V souvislosti s útokem pátrá po dvacítce osob. Někteří podezřelí prý již byli u výslechu, uvedly Lidovky.cz.

Ovčáček vzkázal: „Zrůdně se radují, jak to Klinice nandali“

Na útok již pro Blesk.cz zareagoval i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Útok na centrum Klinika dokazuje, že je bezpodmínečně nutné téma migrace sebrat z rukou extremistů pravicových i levicových. Ti první se nyní jistě zrůdně radují, jak to Klinice nandali, ti druzí teď budou útok paušálně zneužívat proti odpůrcům bezbřehé migrace,“ uvedl Zemanův mluvčí. 

Pan prezident bude nadále pravdivým pojmenováním skutečné situace způsobené migrační krizí proti extremistům zleva i zprava bojovat. Pokud si začneme lhát, jak navrhuje paní starostka, vydáme se na cestu do pekel,“ zareagoval Ovčáček i na slova starostky Prahy 3 Hujové.

Rozlícená Jacques: V Praze se dějí ohavné věci

Na útok na centrum Klinika zareagovali i další politici. „V Praze se dějí ohavné věci. Náckové povzbuzení prezidentem a nejtemnější zákoutí politiky nahánějí lidem strach, relativizují hodnoty humanity, šíří nenávist,“ napsala na Facebooku manželka exministra Bursíka a někdejší poslankyně.

Momentálně se nachází v Londýně, zavzpomínala však na májovou demonstraci z roku 2006. „Vzpomínám, jak mě před lety na protináckovské demonstraci brutálně zmlátil policajt, dneska nácek. Byly tam tehdy moje děti a všechno to viděly. Hodně jsme v následujících letech společně vytrpěly. Dnes jsou Nina a Sebastian dospělí a skvělí lidé. Nikdy mi naše společné trauma nevyčetli,“ svěřila se Jacques. „Bojím se, když mi posílají fotky z pochodu za toleranci, a jsem na ně hrdá,“ dodala. 

Na Facebooku zareagoval i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. „Žhářský útok na sociální centrum Klinika je naprosto nepřijatelný. Ať už má člověk názor na migraci jakýkoliv, tak takovéto jednání je třeba ostře odsoudit. Doufám, že budou pachatelé brzy dopadeni,“ napsal.

Dienstbier: Zákeřný útok

Po premiéru Sobotkovi zareagovali na útok na Kliniku i další členové jeho vlády a ČSSD. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, kterému bylo v sobotu na Hradčanském náměstí spíláno do kolaborantů, uvedl na Twitteru: „Zákeřný útok na Kliniku ukázal, kam vede zloba a nenávist. Takové činy jsou v demokratické společnosti naprosto nepřijatelné.“

Ministryně školství Kateřina Valachová dodala: „Jak už vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka, ‚násilí je v každé demokratické zemi nepřípustné‘. I já útok na sociální centrum Klinika naprosto odsuzuji. Házení zápalných lahví bychom neměli nikdy podceňovat.“

Reakce na útok na centrum Klinika: Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Reakce na útok na centrum Klinika: Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Facebook

Původně se skutečně mluvilo o útoku zápalnými lahvemi, Klinika však vydala prohlášení, ve kterém podle ní útočili agresoři kameny a světlicemi. V budově byla v tu chvíli dvacítka lidí. Jeden člověk byl zraněn na hlavě, další se nadýchali kouře. 

„Žhářské útoky nejsou vyjádření názoru, ale čisté násilí, které je nepřípustné a odsouzeníhodné. Nesmíme být vůči projevům lhostejní, dnes se týká Kliniky, zítra už se může týkat každého z nás. Doufám, že pachatelé budou brzy dopadeni a potrestáni,“ řekla Blesk.cz místopředsedkyně TOP 09 a pražská politička Markéta Adamová. 

Útok odsoudila i Pirátská strana. „‚Slušní Češi‘ zapálili autonomní centrum Klinika. Možná se někteří, co s nimi rázovali v průvodu, chytnou za nos. Teda rách bych, ale nedoufám v to. Solidarita,“ napsal na sociální síti Ivan Bartoš. 

Haškův vzkaz z jihu Moravy

Z jihu Moravy pak svůj vzkaz do metropole zaslal i hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Připojuji se ke všem rozumným politikům napříč celým politickým spektrem, kteří odsuzují včerejší násilný útok na sociální centrum Klinika. Základem demokracie je názorová různost a její respektování v rovině výměny názorů, nikoliv násilných činů. Ty musí být potrestány. Věřím,že se stejným zanícením a rozhořčením se budeme opět všichni společně zasazovat o rychlé policejní vyšetřování a spravedlivý trest i při ochraně bezpečnosti našich občanů, že v ČR nebude existovat na rozdíl od Německa pokyn policistům nezabývat se řešením trestných činů v případě podezření na určitou identitu pachatele, zkrátka že zůstaneme i nadále státem, kde zákony platí pro všechny a jejich porušování nebude tolerováno nikomu,“ rozebral napjatou situaci Hašek na Facebooku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarypadlo ( 9. února 2016 08:47 )

Biomasa může spol.s Hujerovou klidně posloužit samcům kteří prostě cítí přírodní potřebu a Stropák jestli není starý,má permici do vídeňského bazénu.Anebo může nedemokraticky kalachem odstranit sám sebe.

jarypadlo ( 8. února 2016 10:18 )

Jestli prezident podpořil útok na Kliniku,tak jemu potlesk.Islamizaci nechceme a fašizace společnosti to prostě musí vyrovnat a bránit nebo i útočit proti kolaborantům.I proti kolaborantům jmény-Hujová,ml.Stropnický,Jacques atd...je jich dlouhý seznam.

tgbg ( 8. února 2016 09:38 )

Příběh o tom, jak se z komunistů stávají fašisti. Vlasně oni komunisti jsou fašisti, jenom s jiným názvem.

Helehelenka ( 8. února 2016 08:13 )

Promluvil adorant pana prezidenta Zemana.

Helehelenka ( 8. února 2016 08:11 )

Ve snu by mi nenapadlo navážet se do našeho pana prezidenta, který je vůl í lidu zvoleným prezidentem!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa