Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ONLINE Protesty proti uprchlíkům v Praze: Ozvala se i střelba a dělobuchy

Protesty v Praze: Loretánské náměstí a střelba z poplašné pistole (6. 2. 2016)
Protesty v Praze: Loretánské náměstí a střelba z poplašné pistole (6. 2. 2016)  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao, ČTK - 
6. února 2016
12:45

Dva nesmiřitelné tábory, jeden důvod, proč protestovat. Do ulic v Praze, ale i v řadě dalších evropských měst se v sobotu vydali lidé, aby vyjádřili své obavy z migrační krize či naopak svou podporu uprchlíkům. Jen v české metropoli bylo v plánu hned několik akcí. V pozoru musel být antikonfliktní tým. Na konflikty ale nakonec došlo. Na Malé Straně po sobě házeli lahve a kameny dvě skupiny, na Loretánském náměstí se i střílelo. Naštěstí do vzduchu a pistolí na poplašné náboje.

Demonstrace proti uprchlíkům i rasistům
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
6. 2. 2016

Protestní akce v Praze jsou u konce, policie zvládla i situaci na Klárově, kde k sobě znepřátelené skupiny nepustila. Děkujeme za pozornost u našeho online přenosu.

18:05
6. 2. 2016

Desítky příznivců patrně Bloku proti islámu se zastavily u policejního zátarasu nedaleko Úřadu vlády. Vlaje tu několik zplihlých českých vlajek, muzikant s harmonikou hraje "Škoda lásky". Policisté dál lidi nepouští. Kordony dokonale oddělily odpůrce migrantů i jejich zastánce, k dalším střetům v této části Prahy nedochází. K čemu však naopak může dojít, je policejní vyklizení Mánesova mostu, kde za dalším kordonem stojí desítky příznivců migrantů, hlásí fotoreportér Blesk.cz.

18:00
6. 2. 2016

Skupinky demonstrantů jsou rozeseté různě po Praze. Za dohledu policie se lidé pomalu rozchází.

 
17:40
6. 2. 2016

Ironicky se popasoval s dnešním děním v Praze člen TOP 09 a ústecký radní s výrazným afrem Dominik Feri. "Snad jsem neudělal chybu, když jsem na víkend odjel do Sudet. Taky by se mohlo stát, že vlastizrádná vláda bude dnes prostřednictvím demošek smetena, Brichta s Okamurou zanesou tuhle událost do české kroniky a já nebudu mít v budoucnu žádnou historku pro děti, protože jsem u toho nebyl," napsal na Facebooku.

Snad jsem neudělal chybu, když jsem na víkend odjel do Sudet. Taky by se mohlo stát, že vlastizrádná vláda bude dnes...

Zveřejnil(a) Dominik Feri dne 6. únor 2016
17:21
6. 2. 2016

Ne každý "sluníčkář" se vydal v sobotu do Prahy.

 
17:30
6. 2. 2016

Policejní manévry probíhají v Praze i na Mánesově mostě mezi Klárovem a Staroměstskou. Policejní těžkooděnci tam oddělují skupinu prouprchlickou a protiuprchlickou.

 
17:09
6. 2. 2016

V Praze proběhla i minidemonstrace na podporu premiéra Bohuslava Sobotky "Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu". Její účastníci kritizovali Zemanův výrok o kalašnikovu

 
17:03
6. 2. 2016

"České ženy vzkazují: Islámu se nebojíme, Konvička je perverzák."

Mezi demonstranty na podporu uprchlíků se objevilo i toto heslo. Společně s kritikou a karikaturou prezidenta Miloše Zemana.

 
17:01
6. 2. 2016

K dalšímu incidentu došlo v Praze na Klárově. Šlo však o spor jednotlivců, který vyřešili policisté v civilu. Provokujícího muže zpacifikovali. 

 
16:40
6. 2. 2016

K policejním manévrům dochází nedaleko Úřadu vlády. Od Klárova tam byl zatarasen demonstrantům přístup policejním kordonem. Dočasně byl zakázán i vstup do metra Malostranská. Zastávkou vlakové soupravy pouze projíždí.

 
16:30
6. 2. 2016

Policejní složky protestní den v Praze rozhodně podcenily. Na řadě míst metropole došlo k zatýkání výtržníků. Včetně okolí Pražského hradu či Malostranského náměstí.

 
16:23
6. 2. 2016

Pochody na podporu uprchlíků v Praze.

 
16:18
6. 2. 2016

Že by si pražské bouřlivé protesty proti uprchlíkům a vládě nechal tentokrát utéct plamenný řečník Miroslav Sládek? Ano! Vyrazil totiž tentokrát do Brna. 

 
16:10
6. 2. 2016

V Brně přitom promluvil k demonstrantům šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas. "Musíme říct stop migraci jako celku a Evropa musí uzavřít přístup migrantům na naše území. Je třeba nekompromisně deportovat všechny migranty, kteří přišli v posledních dvou letech. Z 99 procent jsou to podle mě ekonomičtí migranti," tvrdí.

 
16:05
6. 2. 2016

"To vám naši potomci neodpustí."

Tento nápis se objevil na protestu proti uprchlíkům v Brně. Zhruba 500 lidí se tam sešlo na náměstí Svobody. Lidé měli na transparentech i další nápisy. Třeba "Merkelová + Juncker = bezdětní hrobníci Evropy," ale také "Sobotka na školení do Austrálie a fofrem". Do premiéra se pustili i při následném pochodu městem, kdy skandovali mj. "Postavme se vládě, proti její zradě," či "Sobotka na Pankrác".

 
16:02
6. 2. 2016

A ještě jednou snímky z napjaté situace v Thunovské ulici v Praze.

 
16:00
6. 2. 2016

Česká televize odvysílala záběry, které dokumentují napjatou situaci v ulicích na Malé Straně, kde policie s námahou oddělila dvě agresivní skupiny odpůrců uprchlíků a jejich zastánců, skandujících "Antifa".

15:45
6. 2. 2016

"Přišla jsem, protože tady nechci islám, nechci chodit v burce a mám strach o svoje děti. Nelíbí se mi jejich kultura. Už jsme tady poněkolikáté, pokaždé je tady víc lidí," řekla reportérovi Blesk.cz Petra Poláková (44) z Bzence na jižní Moravě, která také vyrazila na protiuprchlickou demosntraci na Hradčanské náměstí. Nevěří prý, že by uprchlíci chtěli pracovat. "Budou akorát zneužívat dávky, o nic jiného jim nejde," míní.

 
15:35
6. 2. 2016

K Pražskému hradu dorazilo i protestní shromáždění Solidarita bez hranic, organizované iniciativou Ne rasismu. Policie i tady proti některým účastníkům zasáhla.

 
15:33
6. 2. 2016

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička ve svém projevu označil podporovatele migrantů za kolaboranty. Kritizoval české i evropské politiky, největší pískot davu na Hradčanském náměstí zazněl u jména německé kancléřky Angely Merkelové. "To, čemu se říká migrační krize, je neozbrojená invaze statisíců mladých mužů, o kterých nic nevíme. Jako celek představují rezervoár pro fanatické džihádisty a obrovské civilizační ohrožení nás všech," prohlásil Konvička.

 

Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský uvedl, že s německou kancléřkou kolaboruje i česká vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Brusel je nám na nic, my chceme ochranu hranic," skandovalo náměstí. Účastníci protestu pískali na adresu ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) či ombudsmanky Anny Šabatové.

 
15:22
6. 2. 2016

Policisté už zkontrolovali několik podle nich podezřelých lidí, na Hradčanském náměstí zatím ale nikoho nezadrželi, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Už před zahájením demonstrace odkláněli turisty od Pražského hradu.

15:14
6. 2. 2016

"Ti muslimové mají prostě jiné vyznání, jiný styl života, jinou úctu k lidem a hlavně k ženám. Teď to vidí člověk kolem sebe, jak se chovají podle toho koránu. Jdeme hlavně kvůli tomu, protože do budoucna máme fakt strach o naše potomky. Aby nedocházelo ke konfliktům na ulici a aby žili v klidu. Máme strach i o republiku, že by to tady mohli muslimové zahltit," vysvětloval reportérovi Blesk.cz na Hradčanském náměstí jeden z demonstrantů Petr Fídler (44) z Pardubic, proč do Prahy s manželkou přijel. Na podobné akci jsou prý poprvé.

15:10
6. 2. 2016

Dle odhadů je na Hradčanském náměstí asi 4 tisíce lidí, další přicházejí. V pohotovosti jsou policisté, přistaveno je více než 10 policejních antonů.

 
15:05
6. 2. 2016

Protivládní a protiuprchlická demonstrace vrcholí před Pražským hradem. Policejní kordon účastníky protiislámského shromáždění odděluje od příznivců migrace.

 
14:51
6. 2. 2016

Dochází i na první konflikty. Příznivci a odpůrci uprchlíků se střetli v Thunovské ulici v Praze na Malé Straně. Házeli po sobě lahve, ozývali se dělbuchy. Podle zpravodajky ČTK trval incident pět až deset minut, policie se obě skupiny snažila oddělit. Nikdo nebyl zraněn ani zadržen, uvedl pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

 
14:41
6. 2. 2016

"To, že tady jsme jako Češi, Moravané a Slezané, je jen proto, že naši předkové v mnoha válkách ubránili Evropu před muslimskými nájezdníky. Nikdo nebyl tak pitomý, aby řekl – musíme útočníky integrovat," bouřil se na Václavském náměstí Tomio Okamura a stovky demonstrantů oslovoval "bratři a sestry". Prý "pod dojmem husitského chorálu".

 
14:40
6. 2. 2016

V dolní části Václavského náměstí se sešli další demonstranti proti uprchlíkům. Na akci svolané Tomiem Okamurou a jeho stranou SPD nechybí rocker Aleš Brichta či senátor Jan Veleba.

 
14:25
6. 2. 2016

Na Loretánském náměstí se během demonstrace proti vládě ozvala střelba. Naštěstí pouze z poplašné pistole a během proslovu Adama B. Bartoše, kdy 21letý holohlavý muž hecoval dav. Střílejícího muže zachytil i fotograf Blesk.cz. Muže policisté ihned zadrželi, zbraň na poplašné náboje zamířila na policejní expertizu.

14:18
6. 2. 2016

"To poselství je velmi jednoduché. Chceme do ulic přenést demokratické hodnoty na rozdíl od xenofobních hnutí, která se shromažďují např. na Hradčanech. Chceme se postavit celoevropské akci, kterou pořádá Pegida a u nás Blok proti islámu. Proti jejich akci Pevnost Evropa," řekl Blesk.cz Jan Blažek z Ne rasismu. 

 

Pozastavil se i nad tím, že Česko přijalo křesťanské uprchlíky z Iráku. "Považujeme to za projev kulturního rasismu, neexistuje žádný důvod, proč by měli mít křesťanští uprchlíci přednost před islámskými. Lidé mají strach z jinakosti," řekl Blesk.cz

14:12
6. 2. 2016

"Ilegální nikdo není,"

skandují tři až čtyři stovky lidí v Praze na Malostranském náměstí. Nechybí mezi nimi matky s dětmi. A nápisy "Vítáme uprchlíky", hlásí reportér Blesk.cz z další akce na podporu uprchlíkům, kterou pořádá Solidarita bez hranic.

 

Do tzv. akčního dne, vyhlášeného jako odpověď na akce Pegidy po Evropě, se zapojuje řada hnutí. Mezi lidmi kolují na Malostranském náměstí i levičácké letáky, které hlásají: "Kolín nad Rýnem: Útoky proti ženám byly produktem patriarchální nadvlády a hrály do karet antiimigrantskému rasismu."  

14:05
6. 2. 2016

V Praze bude zřejmě nejmasovější akcí protiuprchlická demonstrace pořádaná na Hradčanském náměstí Blokem proti islámu a hnutím Úsvit, která je součástí celoevropských protestů organizovaných hnutím Pegida. Dorazit by tam měli právě i účastníci pochodu z Vítězného náměstí, kteří tam směřují přes Prašný most a Pohořelec. Zkomplikovali rázem provoz v této části Prahy.

13:59
6. 2. 2016

"Třiďte odpad, ne lidi,"

upozorňují Mladí zelení v Praze v Loretánské ulici.

 
13:55
6. 2. 2016

Místa, kde se schází příznivci obou táborů, označuje mapka z Facebooku proti projevům nenávisti. Je z ní patrné, že se budou demonstranti z obou táborů dostávat v Praze do poměrně těsného kontaktu.

 
13:45
6. 2. 2016

Na akci Za Evropu beze strachu a nenávisti #REFUGEESWELCOME vystoupí mj. předseda Strany zelených Matěj Stropnický, přítelkyně v Praze pobodaného muslima Eva Zahradníčková, režisér Tomáš Kratochvíl, farář Tomáš Trusina či česká historička umění, profesorka Milena Bartlová. Dorazila i Táňa Fischerová, někdejší kandidátka na prezidentku.

6. 2. 2016

Akce v Praze na Pohořelci, kde se sešli zastánci uprchlíků. "Chcete bílé Čechy? Počkejte si na sníh," stojí na dalším z transparentů lidí, kteří přišli běžence podpořit.

 
13:40
6. 2. 2016

V Praze na Pohořelci se sešel pochod Za Evropu beze strachu a nenávisti. "Žijeme v době, která bude klíčová pro naši budoucnost. Do Evropy přicházejí statisíce lidí utíkajících před válkou, pronásledováním a utrpením. Někteří také vidí v Evropě příležitost uplatnit se a zlepšit tak svůj život. Žijeme ve světě, kde se teror a terorismus stává běžnou součástí našich životů," upozorňují organizátoři na stránkách akce.

 

"Současná Evropa však nečelí jen hrozbě terorismu. Potýká se i s velkým přílivem lidí z jiných kontinentů – ať již uspěšně či neúspěšně. Zalévá ji ale také vlna dehumanizace. Jakoby lidé prchající do Evropy již nebyli lidmi, ale hordami čehosi, co chce napadnout Evropu. Tváříme se, že mezi nimi nejsou lidé, kteří mají stejné touhy a potřeby jako my… Nemyslíme si, že Evropa je nafukovací, ani že je nutné přijmout každého bez bezpečnostních kontrol. Chceme, aby Evropa chránila své progresivní a humanistické hodnoty a stála na hodnotách, se kterými souhlasily všechny její země," dodávají.

 
13:29
6. 2. 2016

Zatímco před Úřadem vlády vyrostly dvojité zábrany a okolí monitoruje policie, z Vítězného náměstí se demonstranti proti Sobotkově vládě vydali na Loretánské náměstí. Na jejich pochod dohlíží policie i členové antikonfliktního týmu. Účastníci cestou skandují hesla jako "Svobodu vám nedáme", "Nic než národ" nebo "Multikulti" nechceme. Před průvodem jede několik policejních aut, která postupně zastavují dopravu.

 
13:20
6. 2. 2016

"Nejsem extrémista, ale extrémně naštvaná máma,"

zní další vzkaz pro Sobotkův kabinet z Vítězného náměstí. "Islám a šaría mimo zákon," vyzývá další z demonstrantů.

 
13:15
6. 2. 2016

Protesty proti české vládní politice na Vítězném náměstí v Praze. Demonstranti se chystají na pochod směrem na Loretánské náměstí na akci demonstrace "Za Evropu bez EU!". Mezi vlajkami nechybí ani Vandasovci (Dělnická strana sociální spravedlnosti) a příznivci Islám v ČR nechceme s přeškrtnutou mešitou ve znaku. S Policií ČR řešil organizaci protestu šéf Národní demokracie Adam B. Bartoš.

 
13:13
6. 2. 2016

"Sobotku v PČR nechceme" a "Bude zase vesele, až vylezem z Brusele." Na Vítězném náměstí v Praze se na 13. hodinu sešli účastníci protestu proti údajné protinárodní politice české vlády. Pořádají jej hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie.

 
6. 2. 2016

Česko přitom uprchlíkům pomáhá. Do Prahy v pátek přicestovala druhá skupina křesťanů z Iráku, kteří našli útočiště na Jihlavsku. Je mezi nimi i matka dvouměsíční dcery, která se narodila během útěku před teroristy z Islámského státu. Čtěte ZDE.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:01
6. 2. 2016

Protestní akce byly vedle Prahy a Drážďan svolány i do Bratislavy, polské Varšavy a Krakowa, Amsterodamu, Kodaně, estonského Tartu, ale třeba i do měst v Rakousku, Švýcarsku, Finsku a Bulharsku. Vůbec první demonstraci chce zorganizovat rovněž irská odnož Pegidy. Jde často o akce proti údajné islamizaci kontinentu pod heslem Pevnost Evropa.

 
12:55
6. 2. 2016

Drážďany čekají až 25 000 demonstrantů z obou táborů. Německé úřady se proto obávají možných násilností. Tamní policie očekává, že se na protestní akci Pegidy (hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu) sejde na 15 000 lidí, v plánu je však také řada protidemonstrací s 10 000 předpokládanými účastníky.

 
12:49
6. 2. 2016

Prahu v sobotu čekají protesty proti islamizaci, migraci či Evropské unii. V plánu jsou ale i demonstrace a pochody, které naopak budou protestovat proti rasismu a xenofobii. Shromáždění obou stran jsou součástí mezinárodních akcí, jež se uskuteční v dalších evropských zemích či Austrálii.

12:45
6. 2. 2016

Pražská policie považuje sobotní demonstrace za rizikové. Udělá prý maximum, aby nikdo nebyl ohrožen na životě a zdraví. V hlavním městě proto budou v pohotovosti uniformovaní policisté i kriminalisté v civilu, uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Akcí se zúčastní i antikonfliktní tým.

mandat ( 15. února 2016 18:06 )

V Cechach je bordek jak v tanku, nejsou penize na nemocne deti ani na duchodce.Zdravotnictvi a skolstvi je na mizine a vlada hodla prijimat ilegalni migranty.Nejedna se o uprchliky,ale ekonomicke migranty.Parazity,co chteji v Evrope mit vse zadarmo a nic nedelat.Vse se podcenuje, maji rodiny od 80 lidi nahoru, mnozi se jak podkani a kdo to bude zivit ? Tech par naivnich lidicek, co je vitaji bydli jeste u maminky,nemaji ani paru o tom, co to je, starat se o druhe.Tohle nedopadne dobre.A navic zavleci si islam do zeme, to je sebevrazda.

salto ( 10. února 2016 10:55 )

Pokud ta střelba a dělobuchy pomohly k tomu, aby se naši politici probudili, tak souhlasím

an-dr-ea ( 7. února 2016 20:09 )

Nelze než souhlasit!!!! Lidi chrápejte a takto to dopadne!!!!!! ,,Kdo v demokracii spí, probudí se v diktatuře,,A tyranii Nesmíme čekat až se nebude dát nic dělat !!!!!!

an-dr-ea ( 7. února 2016 20:05 )

Každý ať si udělá obrázek sám! Je hnus co se tady děje!!!!!!!!!!!!!! ------------------------------------------------- http://aeronet.cz/news/vid eo-dustojnik-ministerstva-vnitra-koordinoval-provokacni-akci-skupiny-maskovanych-muzu-behem-sobotni- demonstrace-proti-islamu-v-praze-neuveritelna-inscenace-rezimu/

okolonas ( 6. února 2016 22:08 )

to ti patří

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa