Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Učitelka rozdávala žákům dotazy pro Zemana. Zhroutila se, zastal se jí Hašek

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. února 2016
11:45

Při svých návštěvách krajů často prezident Miloš Zeman zavítá i mezi studenty, tentokrát to však vzbudilo mnohem více rozruchu než obvykle. Ve Valticích totiž žákům vytiskli otázky předem na papírky, které jim následně jejich vyučující před kamerami ČT rozdávala. Bylo kolem toho pořádné haló. Překvapený byl i Zemanův mluvčí a vystresovaná učitelka skončila v pracovní neschopnosti. Zhroutila se. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se jí však zastal.

„Paní učitelka se zhroutila,“ řekla Právu ředitelka Střední vinařské školy Valtice Ivana Machovcová o učitelce, která se studenty dotazy chystala. Ředitelka dodala, že je kolegyně na pokraji sil a že by sama nikdy nevěřila, jak daleko může situace zajít.

Rozruch přitom vzbudily scény, kdy před příchodem prezidenta do přeplněné třídy učitelka rozdávala žákům dotazy. „První otázka, děcka, potřebuju, abyste se toho někdo ujal. Kristýnka mi tady znervózněla. Kdo to vezme?“ říkala učitelka před Zemanovým příchodem do třídy, zatímco vše natáčela kamera ČT.

V pořadu 168 hodin následně odvysílali reportáž „Beseda“, ve které poukazovali na to, že se škola na příjezd hlavy státu nezvykle pečlivě připravila. A studenti četli ne zcela jistým hlasem předtištěné dotazy plné odborných výrazů.

Beseda prezidenta se studenty ve Valticích v pořadu 168 hodin: Učitelka rozdává žákům otázky. Beseda prezidenta se studenty ve Valticích v pořadu 168 hodin: Učitelka rozdává žákům otázky. | Reprofoto ČT

„Pane prezidente, vy sám jste se již několikrát vyjádřil negativně směrem k České televizi. Uměl byste nám vysvětlit, proč televize, za kterou lidé platí nemalé koncesionářské poplatky, předkládá informace lidem stejně manipulativně a neobjektivně jako jiná masmédia? A lze tomu nějak zabránit?“ četla blonďatá žákyně školy z papírku dotaz na Zemana, který byl namířen právě proti ČT. Po odvysílání se objevily na sociálních sítích pochybnosti, zda opravdu tato problematika studentku zajímala.

Beseda prezidenta se studenty ve Valticích v pořadu 168 hodin: Studentka čte dotaz. Beseda prezidenta se studenty ve Valticích v pořadu 168 hodin: Studentka čte dotaz. | Reprofoto ČT

Debata s předtištěnými otázkami vyvolala reakce široké veřejnosti. Včetně politiků, především opozičních. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že jeho samotného průběh setkání prezidenta se žáky překvapil. Podobnou situaci prý za tři roky krajských cest prezidenta nezaznamenal, řekl ČTK. Vyloučil, že by žáci dostali otázky na jeho nebo Zemanův popud. Zároveň řekl, že Hrad při dalších podobných akcích udělá vše pro to, aby se podobná situace už neopakovala.

Žáci se však nakonec učitelky zastali. „Měli jsme několik hodin na to, abychom se na diskuzi připravili. Nechtěli jsme si udělat před prezidentem ostudu. Učitelka nám proto pomohla otázky dobře zformulovat. Spatra bychom to neřekli, byli jsme ve velkém stresu,“ řekla iDnes.cz jedna z valtických studentek.

Také podle ředitelky školy se na příjezd prezidenta připravovali žáci společně s učitelkou výuky občanského základu, „v jejíchž hodinách si také sami žáci své dotazy na lístky napsali“.

Před návštěvou prezidenta ve škole ve Valticích rozdali žákům připravené otázky. Před návštěvou prezidenta ve škole ve Valticích rozdali žákům připravené otázky. | ČTK

Hejtman Hašek se zastal učitelky: Někteří už málem zapalovali hranici

Učitelky, která se zhroutila, se pak zastal sám hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). „S paní učitelkou z valtické střední vinařské školy jsem před malou chvílí telefonicky hovořil, je v pracovní neschopnosti a potřebuje především klid vzhledem ke zdravotnímu stavu. Ujistil jsem ji,že ji nečeká žádný pracovněprávní postih či výpověď, jak freneticky požadují někteří rádobydemokraté v elektronických diskusích,“ prozradil Hašek na svém Facebooku.

S učitelkou se prý osobně sejde po její rekonvalescenci. „Vážím si velmi i podpory studentů, kterou své kantorce přes mediální tlak vyjádřili. Je mi naopak líto těch, kteří neznaje reálný děj ve valtické škole plamennými slovy málem zapalovali hranici a tančili kolem ní rituální tance s hlubokými proklamacemi o údajném návratu normalizace,“ dodal hejtman.   

Hejtman Michal Hašek se zastal učitelky z valtické školy. Hejtman Michal Hašek se zastal učitelky z valtické školy. | Facebook

karel050860 ( 12. září 2016 19:54 )

 Tak se sh routila,není to nic vyjmečného,media to akorát nafouknou.Je vidět,že pan Hašek má aspoŇ rozum,když se ji zastal.

sotek ( 8. února 2016 16:22 )

bagdadi: Ty jsi blbý jak čtrnáctidenní štěně, nebo jsi z dvojčat?? Jedno tak blbé být nemůže??

sotek ( 8. února 2016 16:20 )

beta719: Omlouvám se, ta poznámka patří bagdadi

sotek ( 8. února 2016 16:17 )

bagdadi: Ty jsi blbý jak čtrnáctidenní štěně, nebo jsi z dvojčat?? Jedno tak blbé být nemůže??

e.44 ( 7. února 2016 20:00 )

To kdo se na koho přilepil, snadno pozná i polointeligent s IQ šumícího vánku, tak si jdi honit to tvoje zapatlaný triko jinam, pablbe. A nebo si tu klidně pokračuj, ubožáku všemi opuštěný, ze samoty pomatený, ale už beze mě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa