Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Putin vyznamenal českého europoslance z KSČM: Má dostat Řád přátelství

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. února 2016
12:13

Ruský prezident Vladimir Putin se rozhodl vyznamenat českého europoslance Jiřího Maštálku. Ten sice oficiálně zatím Řád přátelství nepřevzal, na stránkách Kremlu je však uveden mezi oceněnými z Číny, ale i Německa či Rakouska. Neskrývá, že ho to potěšilo. 

„Je to na oficiálních stránkách Kremlu z 29. ledna, ale zatím jsem nic osobně nedostal,“ řekl Blesk.cz komunistický europoslanec Maštálka. „Jsem překvapen a je to samozřejmě i určitý impulz do další práce. Uvidíme, jestli to potvrdí nějakým osobním dopisem. Zatím se na to stále dívám jako na milé překvapení na stránkách,“ dodal.

Vladimir Putin o držitelích Řádu přátelství rozhodl ve výnosu číslo 29, který 29. ledna podepsal. Na oficiálních stránkách Kremlu jej Blesk.cz skutečně dohledal. 

Spolu s Maštálkou bylo oceněno dalších 10 lidí. Třeba čínský ministr přírodních zdrojů Van Min, rakouský vicekancléř Reinhold Mitterlener nebo státní ministr Monackého knížectví Roger Michel.

V drtivé většině byli oceněni za rozvoj obchodních vztahů. Za co přesně dostal řád Maštálka, není jasné. U jeho jména je uvedeno „člen Evropského parlamentu za ČR, zástupce předsedy delegace Evropského parlamentu ve výboru Rusko – Evropská unie“.

Obecně se Řád přátelství v Rusku uděluje od roku 1994 za veliký přínos a upevnění přátelství a spolupráce s Ruskou federací, rozvoj obchodně-ekonomických styků, vědy, uchování a popularizaci ruského jazyka a kultury za hranicí. Alespoň tak je to uvedeno ve výnosu hlavy státu.

V minulosti dostali Řád přátelství mj. palestinský prezident Mahmúd Abbás, židovský podnikatel a filantrop Moše Kantor či byznysmeni Paolo Scaroni (někdejší italský šéf energetického koncernu ENI) a Američan Rex Tillerson (šéf ropné společnosti ExxonMobil). Ale také francouzský módní návrhář Pierre Cardin.

Od prezidenta Medveděva jej pak dostal třeba i polský režisér filmu o Katyňské tragédii Andrzej Wajda. Medveděv stejným řádem ocenil i tři slovenské veterány z 2. světové války.

Maštálkovy kontakty s ruskými politiky i vědci

Na ocenění českého politika nejvyšším ruským státním vyznamenáním, jaké může cizinec dostat, upozornily Haló noviny. Podle nich je výčet Maštálkových aktivit, akcí a projektů, konaných v zájmu rozvoje přátelských vztahů EU a Ruska a také samozřejmě Česka a Ruska, rozsáhlý. List upozorňuje i na Maštálkovu spolupráci s předními ruskými politiky.

„Nevím, jaké tam mají parametry,“ uvedl k ocenění Maštálka. „Ale je pravda, že se s ruskými politiky často stýkám. A nejenom s politiky, také s vědci, s akademickou sférou i se státní správou, respektive s některými městy. Například Volgogradem, kde jsme uspořádali dvě výstavy. Vedle toho jsem se snažil i vystupovat na konferencích nebo je organizovat sám. Naposledy 16. listopadu jsme dělali konferenci Migrace, EU a Rusko v Evropském domě v Praze. To jsou aktivity, které zřejmě byly zohledněny,“ dodal pro Blesk.cz komunistický europoslanec.

Řád přátelství je vyroben ze zlaceného stříbra a má vzhled pěticípé hvězdice se zlatými paprsky. Uprostřed je symbol zeměkoule, orámovaný zeleným věncem z vavřínových listů.

Kdo je Jiří Maštálka?

• MUDr. Jiří Maštálka je 60letý český europoslanec, původní profesí lékař. Za minulého režimu absolvoval lékařské instituty ve Volgogradu a Kyjevě. Poté pracoval ve fakultní nemocnici Plzeň. Specialista na kardiologii.

• Trvalé bydliště má právě v Plzni, je ženatý, má dvě děti, hovoří rusky a anglicky.

• Členem KSČ od roku 1977, v KSČM od roku 1990.

• V roce 1996 se dostal do sněmovny, mandát obhájil v letech 1998 i 2002. V roce 2004 byl zvolen europoslancem, kterým je dodnes. 

• Nedávno Blesk zjistil, že zaměstnává coby asistentku manželku kolegy z europarlamentu Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) Ivanu.

Video se připravuje ...
Další videa