Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rychlá pomoc pro miminka bojující o život: Českým lékařům pomůže armáda

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. února 2016
17:53

Jsou to děsivé momenty, kdy hraje roli každá minuta. S co nejrychlejší pomocí pro dětské pacienty v kritickém stavu nyní českým lékařům pomůže i armáda. Do akce se totiž chystají armádní vrtulníky Sokol, které přepraví specialisty na místa, kde se bojuje o dětské životy. Dohodli se na tom ministři zdravotnictví a obrany Svatopluk Němeček (ČSSD) a Martin Stropnický (ANO), kteří společně přihlíželi i ukázce odletu jednoho takového vrtulníku.

Jak se dostat včas za dětskými pacienty, kteří jsou v kritickém stavu? Lékařům pomůže při přepravě armáda. Podpisem tuto spolupráci slavnostně stvrdili ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v pondělí na letišti v Praze-Kbelích

Vrtulníky Sokol, které patří Armádě ČR, bude možné využívat na celém území Česka pro přepravu lékařských týmů ECMO za kriticky ohroženými dětskými pacienty.

Tedy za novorozenci a dětmi, které trpí akutním respiračním a oběhovým selháním. „V případě dětských pacientů velmi záleží na tom, aby příslušný specializovaný tým mohl být na místo přepraven co nejrychleji. Myslím si, že spojení armádních pilotů a lékařů specialistů bude znamenat zachráněné životy těch nejmenších,“ věří ministr obrany Stropnický.

Podle ministra Němečka se Česko posouvá o významný krok dál v možnostech záchrany dětských životů.

„Já myslím, že je to skvělá zpráva především pro dětské pacienty. Abych přiblížil vašim čtenářům, v jakých stavech se toto používá – jde především o stavy těžkých sepsí, kdy dochází k poškození srdečního oběhu a činnosti plic u dětských pacientů, např. i u novorozenců. A je potřeba, aby jak přístroj, tak zdravotnický tým dorazil za pacientem. Především ve vzdálených částech republiky, jako je třeba Ostrava nebo Olomouc, je perfektní, že tým Všeobecné fakultní nemocnice bude dopraven za jakýchkoli povětrnostních podmínek do tohoto místa a dojde k velmi výraznému zkrácení doby, kdy tým dorazí za pacientem,“ popsal Blesk.cz ministr Němeček, co od spolupráce očekává.

Video Ministři Němeček a Stropnický v Kbelích: Zhlédli i odlet vrtulníku. - Jaroslav Šimáček, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Když selhávají srdce i plíce...

Všeobecná fakultní nemocnice je přitom jedinou nemocnicí, která tuto péči umí zajistit, nemocné v kritickém stavu však zkrátka není možné do ní přepravit. Odborníci proto musí za malým pacientem co nejrychleji, upozornil Němeček. A právě tady pomůže armáda.

Ministr Němeček ve svém proslovu po podpisu dohody upozornil, že pozemní přesun může trvat pro malého pacienta „nekonečné hodiny, které mohou být doslova k nepřežití“.

Lékařské ECMO týmy se přitom zaměřují na speciální metodu extrakorporální membránové oxygenace (od toho právě zkratka ECMO). Pod složitým odborným termínem se skrývá metoda, která dočasně umožňuje nahradit funkci plic či srdce. „Dokáže nahradit u malého pacienta, kterému selhávají srdce i plíce, funkci těchto orgánů mimotělním oběhem,“ vysvětluje dál ministr Němeček. 

Mnohem větší šance na záchranu

Jak jejich pomoc funguje v praxi? Z těla pacienta v kritickém stavu je odebírána krev, ta je „prohnána“ přes oxygenerátor a následně pumpována zpět do těla. „Pacienti léčení pomocí ECMO patří do skupiny, u které se šance na přežití bez této terapie vyjadřují v jednotkách procent. Přežití novorozenců po zásahu ECMO týmu je přitom více než 75 %. Rychlost tady může být doslova otázkou života a smrti,“ dodal Němeček.

Spolu se Stropnickým pak zhlédli v Kbelích i praktickou ukázku v podobě příjezdu specializovaného týmu záchrankou na letiště a odletu za naštěstí imaginárním dětským pacientem.

Jedná se přitom o prohloubení spolupráce mezi ministerstvy obrany a zdravotnictví. Za loňský rok armádní vrtulníky podnikly celkem 548 letů v rámci letecké záchranné služby a nalétaly 483 hodin, jak uvedl Stropnický. Vedle toho pomáhají tyto vrtulníky i nemocnici IKEM.

Stropnický také upozornil, že ještě není zcela doladěna otázka financování. „Finanční záležitost ještě není zcela doladěná, ale my nechceme čekat, až se doladí. To znamená, že tu službu jsme schopni poskytovat v podstatě okamžitě. O to šlo. Věřím, že se potom najde i způsob financování, ale zatím bychom to dělali ze svého rozpočtu,“ říkal novinářům na ranveji kbelského letiště Stropnický. 

Peníze prý nyní nejsou to hlavní. Armáda prý bude připravena pomoci nonstop, kdykoli. O víkendech i Silvestru. „Taková práce je pro nás nikoli povinností, ale ctí,“ dodal ministr obrany, kterého na ceremoniál doprovodil i náčelník Generálního štábu Josef Bečvář.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa