Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Levné pivo, vstup do politiky, působení v Agrofertu: Babišovy názorové otočky

  • Autor: všm,ČTK - 
    30. 1. 2016
    19:01

    Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyvolal pozdvižení prohlášením, že chce navrhnout snížení daně z točeného piva. To poněkud zarazilo například jeho vládního kolegu a ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který sám s podobnou myšlenkou nedávno přišel. Šéf ANO ji tenkrát razantně odmítl. Není to ovšem poprvé, kdy Babiš projevil ve svých názorech jistou flexibilitu. Přinášíme několik příkladů.

  • 1.Zlatý mok levně ano, levně ne

    Revoluce v ceně piva. Po zavedení EET se prý sníží jeho cena. Revoluce v ceně piva. Po zavedení EET se prý sníží jeho cena. | Plzeňský Prazdroj/ČTK/Blesk.cz

    Návrh by měl potěšit hospodské a také pijany zlatavého moku. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce totiž navrhnout snížení daně z točeného piva. Půllitr by podle jeho propočtu zlevnil od 2,30 Kč do 3,60 Kč podle toho, zda by se jednalo o desítku, nebo dvanáctku. Názorně to měly ukazovat grafiky, které si Babiš nechal připravit, a které přinesl dokonce do Poslanecké sněmovny. 

     

    Za tento návrh se na něj snesla vlna kritiky, mezi rozhořčenými hlasy se ozval i ten vládního kolegy a ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Proč? Protože sám něco takového šéfovi ANO navrhoval a dostal jasně zamítavé „ne“.

     

    „Před rokem jsem od pivovarníků dostal podnět, zda by stát nemohl snížit spotřební daň na pivo. Tehdy jsem to téma projednával s koaličními partnery a především ministr financi byl proti, z důvodu výpadku příjmů do státního rozpočtu, a dnes navrhuje snížení DPH jen pro pivo. Ať si o tomto kroku udělá každý obrázek sám,“ napsal Jurečka na svůj facebookový profil ke změně Babišova názoru.

    Před rokem jsem od pivovarníků dostal podnět, zda by stát nemohl snížit spotřební daň na pivo. Tehdy jsem to téma...

    Zveřejnil(a) Marian Jurečka dne 29. leden 2016
  • 2.Stranu nezakládám

    Babiš a jeho ANO Babiš a jeho ANO | Foto: Karel Kopáč

    Změna názorů provází Andreje Babiše již od počátků. V říjnu 2011 se objevila informace, že si nechal na Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovat několik ochranných známek, možná názvů budoucí politické strany. Registraci podal na šest variací názvu Akce nespokojených občanů nebo zkratky ANO2011.

     

    Babiš tehdy nechtěl svůj krok nijak blíže vysvětlit. "Stranu určitě zakládat nechci. Další komentáře jsou teď ale předčasné," řekl serveru iHNed.cz, který informaci přinesl jako první.

     

    Zdůraznil, že nevěří ve vznik nové strany, která by postavila existenci na boji proti korupci a vyhrála ve volbách. V SMS zaslané serveru iDnes.cz dodal: "Registraci jsem podal, do politiky ale nejdu ani nezakládám stranu."


    Následně deklaroval, že nemá v úmyslu být jejím lídrem. To potvrzuje i samo ANO na svém webu v textu, který publikovalo k 2. výročí strany. „Jak si možná pamatujete, původně deklaroval, že nechce být jeho lídrem, nakonec však změnil názor - a to se ukázalo jako šťastný nápad,“ stojí na stránkách.
  • 3.V opozici nám bude nejlépe

    Po úspěšných volbách v říjnu 2013 několikrát lídr ANO uvedl, že se chystá do opozice. Po úspěšných volbách v říjnu 2013 několikrát lídr ANO uvedl, že se chystá do opozice. | Ladislav Křivan

    Po úspěšných volbách v říjnu 2013 několikrát lídr ANO uvedl, že se chystá do opozice. Neměl zájem vládnout s ODS ani TOP 09 a v případě ČSSD a KSČM je prý dělily velké programové rozdíly.  

     

    Ovšem spolu s rostoucími preferencemi hnutí změnil názor. V rozhovoru pro Právo řekl, že by v případě úspěchu ve volbách chtěl chod státu ovlivňovat z pozice ministra financí. Nakonec se ministrem financí opravdu stal a ANO vytvořilo koalici spolu s ČSSD a KDU-ČSL. 

  • 4.Poslanec a šéf Agrofertu - to nejde dohromady

    Andrej Babiš je jediným akcionářem Agrofertu. Andrej Babiš je jediným akcionářem Agrofertu. | ČTK, Profimedia

    V dobách, kdy ještě neměl politickou budoucnost jistou, tvrdil miliardář, že pokud se stane poslancem, předá řízení Agrofertu někomu jinému. V době předvolební kampaně své podnikatelské aktivity omezovat nikterak nechtěl.

     

    Nicméně situace se záhy změnila. V pořadu Impulsy Václava Moravce Babiš uvedl, že si vše rozmyslel. „Myslel jsem, že nelze řídit zároveň Agrofert a být poslancem. Ale teď vím, že můžu být poslancem a pracovat v Agrofertu,“ popsal své důvody politik. 

  • 5.Podpora biopaliv - ústup i útok

    Biopaliva - velké téma Biopaliva - velké téma | ČTK

    Téma podpory biopaliv je v Česku poměrně diskutované. Loni ministerstvo financí připravilo návrh zákona, kterým prodlužuje daňovou podporu biopaliv. Babiš po kritice opozice ale souhlasil s ukončením této podpory, aby prý nemusel čelit kritice kvůli svému střetu zájmů. 


    Ovšem celé to dopadlo trochu jinak. Hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením totiž nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv k 30. červnu. Pozměňovací návrh na ukončení podpory, o němž se hlasovalo, připravil přitom poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais. Zvedlo pro něj ruku ale jen minimum koaličních poslanců. Babiš se při hlasování zdržel. Pro ukončení daňové podpory biopaliv nakonec hlasovalo 52 poslanců, zapotřebí jich ale bylo 88.

  • 6.Kvóty pro ženy? Proč ne

    Andrej Babiš a Věra Jourová Andrej Babiš a Věra Jourová | Blesk
    Eurokomisařka Věra Jourová má za úkol prosadit směrnici, která nařídí firmám mít ve vedení 40 % žen. Česká vláda včetně Andreje Babiše se ale dlouho k celé věci stavěla negativně.


    Podle šéfa hnutí ANO šlo o princip. "Pokud by se kvóty pro ženy schválily, jednalo by se o precedens, který by mohl pro naše občany znamenat, že stát chce začít regulovat vše. Kolik žen má být ve vedení podniků, je na managementu samotných podniků," uvedl Babiš.


    Pak ale v názoru náhle obrátil. „Česko velmi pravděpodobně zavedení kvót odsouhlasí, slyším odtamtud značně pozitivní zprávy. I sám předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tuto otázku změnil názor. Byl k ní z počátku skeptický, nyní by ale věc rád podpořil,“ popsala na podzim vývoj Jourová pro Blesk.cz.

     

11karel11 ( 26. února 2016 11:06 )

Pan Babiš jim tuze vadí, tak ho chtějí zlikvidovat. Pane Babiši nedejte se.

dzery ( 31. ledna 2016 10:18 )

Vážně si myslíte že bude lacinější pivo?

tgbg ( 31. ledna 2016 09:49 )

Levné pivo to je dobrá věc. Komouši ti jenom lidem kradli a zdražovali. O 100%.

20tina12 ( 31. ledna 2016 00:52 )

 To trochu Babiš přepískl, no ochlastové budou slintat blahem👎👎👎👎👎👎👎

moiaza ( 30. ledna 2016 21:50 )

Je mi to u zadele. Pivo nepiji a žádný politik si mě nekoupí. Nevolím za koblihu, za růži, za propisky ani za jiné dreky. Mám v hlavě naprosto jasno a ani pivo zdrama můj názor nezmění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa