Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohřeb Ransdorfa: Papaláš Jakeš nepřišel, má sešité ruce

Autor: Zuzana Štíchová - 
29. ledna 2016
16:20

Vedení současné komunistické strany, exministr zahraničí Jan Kavan nebo současný ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Ti všichni se přišli osobně rozloučit do strašnického krematoria s europoslancem Miloslavem Ransdorfem. Očekávala se i přítomnost „staré garnitury“, kterou zosobňuje především Milouš Jakeš. Ten ale nedorazil. Blesk.cz pak telefonicky sdělil, že měl úraz. Ransdorfovi spolustraníci a kamarádi na pohřbu vesměs litovali odchodu brilantního mozku.

Třiadevadesátiletý Jakeš po smrti dlouholetého člena své strany smutnil, ale jedním dechem dodal, že se s Miloslavem Ransdorfem ne vždy shodl. Asi stejně jako většina komunistů, které Ransdorf často dráždil. Většina jich ale na páteční poslední rozloučení s europoslancem dorazila. Jen Jakeše vyhlíželi spolustraníci marně.

Jsem nemocný, měl jsem úraz,“ odpověděl následně na dotaz Blesk.cz, proč se pohřbu neúčastnil. „Rozbilo se sklo a prostě pořezalo mě to na rukou. Mám to sešitý a odpočívám,“ doplnil bývalý generální tajemník ÚV KSČ, který do funkce nastupoval po Gustávu Husákovi.

Jakeš: Měl jiný pohled na minulost

Podle československého politika odešel Ransdorf ještě mladý, bylo mu 62 let. „Byl aktivním členem strany, je škoda, že zemřel tak předčasně, byl poměrně mladý, i když pokud jde o moje a jeho názory, ne ve všem se shodovaly,“ přiznal v den Ransdorfovy smrti. Dodal, že názorově se rozcházeli především v pohledu na minulost.

„Byl to člověk velmi vzdělaný, samozřejmě měl své názory na řadu otázek, zejména na hodnocení minulosti, ale myslím, že se významně snažil. Snažil se řešit ty problémy, zejména pokud jde o jeho činnost v evropském parlamentu,“ uzavřel minulý pátek.

Vše o Miloslavu Ransdorfovi najdete zde

Jaké reakce vyvolala Ransdorfova smrt, proslov jeho manželky a jak vzpomínají na svého kolegu kamarádi a kolegové? Podívejte se na video:

Video Pohřeb Miloslava Ransdorfa. Co na jeho úmrtí říkají kamarádi a kolegové? - Blesk TV
Video se připravuje ...

tgbg ( 30. ledna 2016 08:58 )

Ostatní komunisti by ho měli následovat. Když byl tak brilantní.

japos22 ( 29. ledna 2016 20:04 )

Nezávisle myslící člověk, třeba komunista Ransdorf, je požehnáním pro lidstvo - ti ostatní blbové, kteří si hledají nejvýhodnější místečko ve stádečku, tam by měl úřadovat soudruh Kalašnikov

moiaza ( 29. ledna 2016 18:45 )

Však Ransdorf také nepůjde Jakešovi na pohřeb. Každý tam musíme. Jeden dřív, druhý později. To je jediná spravedlnost na tomto světě. Ani miliardy neuplatí zubatou.

asijo ( 29. ledna 2016 18:34 )

V pekle je Havel,tam se Ransdorf nedostane.

fotrpjotr ( 29. ledna 2016 18:33 )

To se pleteš,republika do roku 1989 nebyla rozkradená,tu rozkradla ODS až po roce 1989.Doporučuji Bohnice,tam můžeš studovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa