Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozhodnutí o evidenci tržeb má padnout 10. února. ODS plánuje ústavní stížnost

Autor: ČTK - 
29. ledna 2016
14:17

Sněmovna by měla hlasovat o zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb ve středu 10. února v 11:00. V dolní komoře to v pátek na návrh předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka prosadila vládní koalice, podle představitelů pravicové opozice TOP 09 a ODS protizákonně. ODS je připravena podat ústavní stížnost, pokud koaliční poslanci zákon schválí.

„Pokud koalice násilně prosadí zákon, který poškodí statisíce slušných a pracovitých lidí, obrátíme se na Ústavní soud,“ uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Spor se vedl o to, zda Faltýnek mohl navrhnout pevné hlasování o zákonu jako procedurální návrh. „Nejde o procedurální návrh v mezích zákona,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Spolu se Stanjurou vyzýval předsedajícího Jana Bartoška (KDU-ČSL), aby hlasování o něm neumožnil. „Jsem přesvědčen, že jednám v souladu s jednacím řádem,“ opáčil Bartošek.

Pravici se před tím nepodařilo prosadit jeho odvolání z pozice předsedajícího, námitku proti Bartoškově posudku ani návrh, aby sněmovna o zákonu hlasovala až po řádném skončení rozpravy v nynějším závěrečném čtení normy.

Poženeme vás k soudu

ODS je podle svých slov připravena podat ústavní stížnost, pokud koaliční poslanci zákon schválí. Termín si podle občanských demokratů prosadili v rozporu s jednacím řádem sněmovny. Novinářům to v pátek řekli předseda strany Petr Fiala a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Fiala označil postup koalice za znásilnění parlamentní demokracie.

Termín, kdy občanští demokraté stížnost podají, její zástupci neupřesnili. „Tu stížnost podáme co nejrychleji a budeme doufat, že Ústavní soud rozhodne také co nejrychleji,“ řekl Fiala. Stanjura doplnil, že ODS požádá soud o přednostní projednání stížnosti.

ODS od počátku projednávání EET zdůrazňovala, že proti zákonu bude vystupovat a zabrání jeho schválení. Na obstrukcích, kterými se schvalování zákona zdržovalo, se podíleli také poslanci TOP 09. Sněmovna se v pátek předlohou ve třetím čtením zabývala již poněkolikáté. Pokud 10. února skutečně sněmovna přistoupí k hlasování, poslanci ODS podle Fialy odejdou ze sálu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa