Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pravici navzdory: Poslanci chtějí odhalit zatajené příjmy Čechů

Autor: val, ČTK - 
27. ledna 2016
21:38

Poslanci po půl roce odkladů pokročili ve schvalování klíčového vládního zákona, za který se přimlouvá kromě ministra financí Andreje Babiše (ANO) i prezident Miloš Zeman. Novela má dát finanční správě možnost porovnat výši majetku s daňovým přiznáním. Pokud hodnota neevidovaného majetku převýší sedm milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě jej zdaní. Sněmovna ve středu poslala zákon do druhého čtení.

Cílem zákona je podle Babiše zavést taková pravidla, „aby bylo možné odhalit nepřiznané nebo zatajené příjmy poplatníků daní z příjmů a následně je zdanit“. „Nejde o plošnou povinnost podávat pravidelně majetková přiznání,“ zdůraznil ministr.

Zákon má dát finanční správě možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud hodnota neevidovaného majetku převýší sedm milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku, popřípadě jej zdaní. Jestliže poplatník nebude schopen prokázat původ svých příjmů, bude mu daň vyměřena dodatečně včetně penále. Jeho výše se má pohybovat od 50 do 100 procent výše daně podle toho, zda poplatník bude s daňovým úřadem spolupracovat.

Právě toto ustanovení označila za protiústavní TOP 09, a to i s odkazem na stanovisko Legislativní rady vlády. Ustanovení podle kritiků nutí poplatníka k součinnosti, aby mu byla uložena sankce. Stoprocentní penále pak může být pro poplatníka likvidační, což odmítl už Ústavní soud. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska norma poskytne další příležitosti pro udavače, neboť počítá s prověřováním podnětů.

Návrh podle Babiše také počítá s trestním stíháním těch, kteří by porušili povinnost učinit pravdivé prohlášení o svém majetku. „V návaznosti na to se navrhuje zvýšení horní hranice trestní sazby trestu odnětí svobody za tento trestný čin z jednoho roku na tři léta,“ uvedl Babiš při červnovém startu projednávání návrhu sněmovnou.

Na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice při svém vzniku. Stanovená hranice sedm milionů korun pro neevidovaný majetek je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) koaličním kompromisem, když ČSSD navrhovala pět milionů a ministerstvo financí deset milionů korun.

salto ( 28. ledna 2016 08:37 )

Zlodějům se cpou tlustý do tenkejch

tosto ( 28. ledna 2016 08:27 )

Kalousek už teď z toho čůrá Maggy v kostkách

aaobcanka ( 28. ledna 2016 06:34 )

Kalouska by min. 1/2 národa (za ty jeho fin. pijavicové hříchy) nejraději vidělo za katrem. Údajně nejvíc vytunelovala Klausovic pravičácká strana ODS.

aaobcanka ( 28. ledna 2016 06:30 )

Kalousek a TOP si údajně "nashromáždili" ze st. rozpočtu a dotací x mld, tak se nyní zřejmě třesou strachy.

villi ( 27. ledna 2016 22:18 )

ZA ROZKRADENÉ MAJETKY FUNKCE A HLASY KUPUJÍ !! JSOU KOUPENÍ JAKO TELEVIZE,ROZHLAS,NOVINY !!! TAK SE NECHTE PRODÁVAT A ROZDÁVAT !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa