Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr varuje těhotné Češky před virem zika: Nejezděte do Jižní Ameriky

Autor: zst, ČTK - 
27. ledna 2016
13:06

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) se Česko nemusí obávat epidemie viru zika, který řádí v Jižní Americe a je nebezpečný pro ještě nenarozené děti. A to i přesto, že se první případ údajně objevil také v Dánsku. Doporučuje ale těhotným cestovatelkám, aby si cestu do Jižní Ameriky dobře rozmyslely.

„Chtěl bych uklidnit českou veřejnost. Co se týče rizika přenosu viru zika v ČR, tak je téměř nulové. Epidemie se šíří v Latinské Americe. Jde o zvláštní virus, který je přenášen bodnutím komára,“ řekl ve středu na mimořádné tiskové konferenci ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Podle ministra ještě oficiálně nejsou potvrzeny ani případy v Dánsku a Velké Británii, o kterých se od rána mluví v médiích. „Oficiální cestou nebyly nahlášeny ani případy v Dánsku a Velké Británii. Doporučujeme těhotným ženám, aby nejezdily do zemí Jižní Ameriky,“ varoval Němeček.

Před virem varovalo už i ministerstvo zahraničí. V Brazílii a Kolumbii už řádil v polovině prosince. S ohledem na aktuální informace ale Černínský palác upozornění rozšířil na celý region. „Pro celý region Latinské Ameriky doporučujeme všem českým občanům, aby dbali na ochranu před bodnutním hmyzu, zejména se to týká těhotných žen,“ řekla Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva.

Upozornění se podle Valentové nově vztahuje například na Venezuelu, Haiti nebo Barbados. Nejvíce postiženou zemí podle informací ministerstva zůstává Brazílie.

Němeček také zdůraznil, že kromě těhotných žen pacientům žádné riziko nehrozí. Virus se projevuje jako chřipka a nemocnému se objeví v obličeji vyrážka, která se následně po těle šíří. „Inkubační doba je tři až 12 dnů. Ženy, které otěhotní měsíc po nemoci, u těch už riziko nehrozí,“ doplnil ministr.

Dánsko, Británie, ale i USA

První nakažení virem zika se prý objevila v Dánsku, Velké Británii, ale také ve Spojených státech a Kostarice. Zdravotnické úřady podle agentury Reuters očekávají, že počet případů nákazy virem zika v Evropě vzhledem k intenzitě mezinárodního cestovního ruchu poroste. Britské zdravotnické úřady nicméně tvrdí, že pro Evropu virus nepředstavuje žádnou hrozbu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že virus se nejspíš rozšíří do všech zemí amerického kontinentu s výjimkou Kanady a Chile, kde se konkrétní druh komára přenášející virus nevyskytuje. Americký prezident Barack Obama vyzval k rychlému vyvinutí léku a vakcíny.

Virus je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. Pravděpodobně způsobuje to, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.

Není jisté, že virus přenáší pouze komáři. Podle WHO se zřejmě šíří také pohlavním stykem.


fotrpjotr ( 27. ledna 2016 15:31 )

Však oni nám to celebrity,které se jezdí do ameriky sexuálně vzdělávat časem přivezou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa