Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemanův kalašnikov se ve sněmovně „neuchytil“. Poslanci debatu o něm zamítli

Autor: ČTK, zst - 
27. ledna 2016
10:15

Opoziční ODS ve středu neprosadila návrh, aby se sněmovna zabývala výrokem prezidenta Miloše Zemana o použití zbraně v souvislosti s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Návrh podpořilo 75 ze 168 přítomných poslanců včetně některých zástupců sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců. Proti bylo 59 poslanců zejména z řad KSČM. Podle samotného autora výroku jde o hysterickou kampaň.

Politici už v úterý prezidentův pondělní výrok o tom, že nedemokratickou cestou, jak se zbavit premiéra, je zbraň kalašnikov, vesměs odsoudili.

Návrh na zařazení bodu na schůzi sněmovny přednesla Miroslava Němcová (ODS) s poukazem na to, že Zeman podle ní porušil slib, když prý výroky dokládá, že nejedná v zájmu všeho lidu. V souvislosti s ústavním článkem o sdílených pravomocích prezidenta a premiéra Němcová soudí, že bez jejich spolupráce je ohroženo fungování země i princip parlamentní republiky.

Sněmovna měla podle návrhu usnesení Němcové uvést, že Zemanovy výroky na Sobotkovu adresu ostře odmítá a že směřují proti demokratickému řádu. Měla prezidenta požádat, aby se Sobotkovi omluvil.

Němcové návrh na zařazení bodu podpořili v debatě poslanci opoziční TOP 09. „Pan prezident už přestřelil všechny možné hranice,“ řekl předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Nikdo podle něho neví, který „magor“ vezme Zemanovy výroky doslova. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se prezident „zjevně nekontroluje“ a vyvolává podle něho úvahy o vlastní svéprávnosti, což je z ústavního hlediska vážná situace.

Proti návrhu ODS vystoupil v debatě Vítězslav Jandák (ČSSD), když žádal, aby byli někteří poslanci „urychleně odvezeni do Bohnic“. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že nepokládá za možné navrhovaný bod zařadit na program schůze vzhledem k tomu, jak se podle něho ODS a TOP 09 stavěly k internetovým výzvám „zabijte si svého komunistu“.

Zeman: Je to hysterická kampaň

K odmítavým reakcím politiků se ve středu vyjádřil sám prezident Zeman při návštěvě Valtic u Břeclavi. Po jeho slovech se podle něj strhla hysterická kampaň, připomněl, že Česká republika je demokratický stát. „Tak jednoznačně musíme preferovat právě demokratické formy, které jsou sice pomalejší, ale na druhé straně účinnější,“ řekl.

Miloš Zeman v Jihomoravském kraji: V Zetoru usedl do traktoru Miloš Zeman v Jihomoravském kraji: V Zetoru usedl do traktoru | Twitter

Připomněl ale také, že mnoho významných politiků bylo ve funkci zastřeleno. V této souvislosti zmínil amerického prezidenta Johna Kennedyho, indickou premiérku Indiru Gándhíovou nebo prvorepublikového československého politika Aloise Rašína. Hovořil i o ubodání švédského politika Olofa Palmeho.

Zjistěte si, kdo porušuje Ústavu, kdo porušuje zákony, kdo jedná proti zájmům své vlastní země, a nevolte ho,“ řekl Zeman. Zdůraznil, že v ČR je zhruba 80 politických stran a hnutí. Na politickém jídelním lístku v zemi je tedy podle něj široký výběr. „I když přiznávám, že některá jídla jsou zkažená,“ doplnil Zeman. Více se k výroku z Tišnova nevracel. 

Nedemokratická cesta vede přes kalašnikov

Pozornost vzbudil Zeman na pondělním setkání s občany v jihomoravském Tišnově, když se ho jedna studentka zeptala, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odstoupení premiéra.

Zeman na to odpověděl: „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“

Premiér označil tato slova za hloupá a zbytečná. „Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele. Tyto výroky prezidenta pokládám za hloupé, zbytečné a nebudu na ně v této zcela nepatřičné rovině reagovat,“ napsal v prohlášení.

Hned v úvodu jednání sněmovna uctila minutou ticha na návrh ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) oběti holokaustu. Na středu připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu.

Podívejte se na snímky z prezidentovy návštěvy Jihomoravského kraje, kde prohlásil sporný výrok:

dzery ( 27. ledna 2016 18:03 )

Nedělej trampingu ostudu!!

tosto ( 27. ledna 2016 15:23 )

salto : ho..no , pr.d.l , srač..a , to je tvoje značka

kupredu-leva ( 27. ledna 2016 14:04 )

My komunisté v čele se soudruhem prezidentem Zemanem dáme tuto zemi do pořádku. V Jáchymově už sice není žádný uran k těžení, ale podobná práce se někde najde. Budou holýma rukama v našich převýchovných táborech čistit kanály dokud celá pravice nevychcípá. Soudruh Zeman tím ušetří za náboje do Kalašnikova. A naše země bude vzkvétat a lid bude zase (povinně) provolávat slávu komunistické straně vedoucí pracující lid ke světlým zítřkům! Čest práci!

tymitaky ( 27. ledna 2016 14:03 )

V tvém případě by to nebylo od věci.

tgbb. ( 27. ledna 2016 13:58 )

Metoda totality - zavřít opozici do blázince či je rovnou postřílet. Prostě levice u nás vítězí, totalita nastupuje, rozsudky bez důkazů již padly (Kramný).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa