Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka a Chovanec nepřišli jednat o uprchlících. Kalousek: Arogantní

Autor: val, ČTK - 
26. ledna 2016
20:28

Poslanci měli v úterý diskutovat o uprchlické krizi, jednání se ale nekonalo. Nepřišly totiž klíčové osobnosti – premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). Od opozice za to vláda sklidila kritiku. Jednání se posunulo na 12. února.

Přesunutí jednání na úterý přitom prosadila sama koalice. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na to reagoval slovy, že se vládní tábor rozhodl vyřadit sněmovnu z rozhodování o tom, jaký bude český postoj k evropským otázkám při vyjednávání na úrovni EU. Označil to za arogantní a urážlivé. Vláda dala odkladem podle Kalouska zároveň najevo, jakou důležitost migračnímu problému přikládá. (Více o tématu migrace zde.)

Milan Chovanec na svém místě při dřívějším jednání sněmovny Milan Chovanec na svém místě při dřívějším jednání sněmovny | Blesk / Zbyněk Pecák
„Proč se toho tak bojíte? Pro vás je důležitější poklepání českých byrokratů než uznání české veřejnosti,“ obořil se na vládu předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Šéf občanských demokratů Petr Fiala podotkl, že migračními otázkami se má summit EU zabývat v polovině února a stanovisko sněmovny na postoj českých zástupců už těžko bude mít nějaký zásadní vliv. Předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola namítl, že unijní jednání začne až týden po jednání dolní komory. Sněmovna zahájila debatu o postoji české vlády k migrační krizi už předminulý čtvrtek. Premiér tehdy uvedl, že příliv uprchlíků z Asie a Afriky není organizovaný, jak tvrdí někteří z jejich odpůrců. Řekl také, že migrační vlnu lze zvládnout jen společně v rámci Evropy například posílením ochrany její vnější hranice, nikoliv izolovanými kroky jednotlivých zemí.
Čtvrteční jednání sněmovny byla ve znamení interpelací. Hodinu a půl se poslanci ptali premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Čtvrteční jednání sněmovny byla ve znamení interpelací. Hodinu a půl se poslanci ptali premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). | Blesk / Zbyněk Pecák
Sobotka neuspokojil zástupce KSČM, ODS a Úsvitu, podle nichž dal najevo, že vláda nemá žádné řešení. Po pragmatickém řešení, které by neohrozilo fungování volného pohybu mezi státy EU, volala TOP 09.

Do Česka přijely v minulých dnech první rodiny křesťanských uprchlíků z Iráku. Podívejte se na galerii:

oltec ( 27. ledna 2016 09:40 )

a kdo by na tebe pracoval zdechl by jsi hlady rego

tgbg ( 27. ledna 2016 08:47 )

Zeman společně s komunisty znovu připravují rusákům podmínky pro novou okupaci Česka. Bohužel. Rusko, každý měsíc 8000 nových případů AIDS a 30 000 000 muslimů.

akko ( 27. ledna 2016 05:21 )

Za Paroubka nam bylo na zvraceni...dnesni Vlada je rychlejsi...pulka naroda jiz zvracela...a bude hur...

akko ( 27. ledna 2016 05:18 )

Ti Idioti jen chteji vse poradne rozmaznout,aby Zemana pospinili...Jsou to ubozaci...Kazdy z nich jiste vi,ze slo o vtip...a ted z toho delaji schvalne straaaaasnou aferu...Za nasi vladu se stydim!!!...Misto aby resili "zhave problemy"...radeji si hrabou do kapes a kdyz ma nekdo vic...jdou po nem...Hnus humus...uz aby byly volby...

keep.smiling ( 27. ledna 2016 02:35 )

Před chvílí na Čt24 opakovali záznam ze včerejší návštěvy Zemana v Tišnově....Zeman odpověděl doslova (na otázku z lidu, jak se dá zbavit Sobotky), že každého politika VČETNĚ MNE (prezidenta) se lze zbavit demokraticky (ve volbách) nebo nedemokraticky (kalašnikovem). Neřekl ani slovo o Sobotkovi a odpovídal vtipně a pravdivě na hloupou otázku. Ovšem co z toho udělali ostatní (Šarapatka, Fiala a spol.) je na pováženou. Tady zůstává rozum opravdu stát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa