Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ransdorfovo tělo převezli kvůli pitvě. Mohla si ji vyžádat rodina

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. ledna 2016
16:37

Objevily se snad pochybnosti nad příčinou smrti europoslance Miloslava Ransdorfa? Anebo jde o standardní proces? Po politikově náhlém pátečním úmrtí již proběhla i pitva. Ovšem nikoli v nemocnici, kde zemřel. Jeho tělo bylo převezeno na „lékařskou“ pitvu, kdo si ji vyžádal, není jasné. Vyrojily se tak různé „záhadné“ spekulace. Byl to ošetřující lékař? Nebo Ransdorfova rodina?

Tělo zesnulého Miloslava Ransdorfa převezli z nemocnice IKEM v Praze-Krči na pitvu do jiného zařízení, uvedl web tn.cz. K „lékařské“, nikoli soudní pitvě. „Nemohu vám nic říci, jen to, že byla provedena pitva. Proběhla na Ústavu patologie, nikoli u nás,“ upřesnil Blesk.cz situaci docent Alexander Pilin, přednosta Ústavu soudního lékařství v Praze.

Na dotaz Blesk.cz, zda pitvu provedli u nich a zda šlo o tzv. patologicko-anatomickou pitvu, zareagoval přednosta Ústavu patologie docent Pavel Dundr.

„Ano. Obojí mohu potvrdit, obojí je pravda. Patologicko-anatomická pitva je v tomto případě definována zákonem č. 372/2011 Sb., kde jsou přesně vyjmenovány případy, kdy se pitva musí provést. A podle toho jsme postupovali,“ sdělil docent Dundr.

Tento druh pitvy se provádí hlavně proto, aby lékař ověřil už stanovené diagnózy. Případně ze zákonem stanovených důvodů.

Miloslav Ransdorf zemřel v pátek po převozu do IKEM, ani přesun do takto vyhlášeného zařízení mu už život nezachránil. Kvůli převozu jeho těla se tak objevila spekulace, proč pitvu prováděli jinde. IKEM však odmítl dotazy ohledně pitvy jakkoli komentovat. „Podrobnosti k jednotlivým pacientům nekomentujeme,“ sdělila Blesk.cz mluvčí IKEM Veronika Velcová.

Docent Dundr v převozu však nic neobvyklého nevidí. Kdo a proč pitvu Miloslava Ransdorfa nařídil, nemohl však říct. „To už jsou informace, které souvisí se zdravotní částí celého procesu, a nejsem oprávněn vás o tom informovat. Ale indikace je daná zákonem. Pitvu obecně indikuje ošetřující lékař,“ uvedl.

Nepotvrzené tak nadále zůstávají i zdravotní potíže, které Miloslava Ransdorfa postihly. Příčinou smrti měla být mozková příhoda. Doma našla europoslance jeho manželka, v té době měl už být v bezvědomí. Ransdorf trpěl cukrovkou a již v minulosti (před rokem 2008) měl podle webu Novinky.cz drobnou mozkovou příhodu, po které však normálně fungoval, obhájil i své křeslo v Evropském parlamentu.

V poslední době však čelil Miloslav Ransdorf velkému tlaku v souvislosti se svou švýcarskou kauzou, kvůli které dokonce strávil tři dny ve švýcarské vazbě a stěžoval si tam na nedostatek inzulínových injekcí. Odmítal, že by se choval jakkoli v rozporu se zákonem. A pustil se do boje za očištění svého jména.

Převezen kvůli rodině?

Ransdorf svůj boj nedokončil, zemřel necelý měsíc před 63. narozeninami. Pitvu si mohla přát Ransdorfova rodina, uvedlo tn.cz.

Případně šlo o rozhodnutí ošetřujícího lékaře. Nešlo každopádně o akt, který by nařídil policejní vyšetřovatel. V tom mj. tkví rozdíl mezi jednotlivými druhy pitev, tedy mezi „lékařskou“ a soudní pitvou. „Soudní pitvu nařizuje vyšetřovatel Policie ČR ve své zprávě, jinak to může být výjimečně státní zástupce,“ řekl Blesk.cz již obecně docent Alexander Pilin.

České zákony nyní odlišují čtyři druhy pitev. „Jaké jsou druhy pitev, určuje zákon č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách. Pitvy jsou patologicko-anatomická, zdravotní, anatomická anebo soudní. Patologicko-anatomické pitvy se provádějí na ústavech patologie, zdravotní a soudní pitvy se provádějí na ústavech nebo odděleních soudního lékařství,“ dodal Blesk.cz Pilin.

Náklady patologicko-anatomické pitvy jsou hrazeny ze zdravotního pojištění zemřelého a provádí se na právě zemřelých ve zdravotnických zařízeních.

Důvody pro její nařízení jsou různé. Je prováděna mj. na návrh lékaře provádějícího ohledání nebo dle zvážení patologa, v příp. že pacient zemře při neurochirurgickém výkonu, ale také v momentě, kdy k úmrtí došlo v souvislosti s odběrem orgánu za účelem transplantace. Zákonem nařízených možností je více. Která se týká přímo Ransdorfa, není jasné.

S Ransdorfem se rozloučí již v pátek

Poslední rozloučení s europoslancem Ransdorfem je přitom v plánu již tento pátek – v poledne v krematoriu v pražských Strašnicích. Bude otevřeno pro veřejnost. „Děkujeme všem, kteří se rozloučí osobně, či tichou vzpomínkou,“ uvedly ve smutečním oznámení Ransdorfova matka Věra a manželka Vlasta s dcerou Anetou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

villi ( 28. ledna 2016 20:03 )

KOUKEJTE,JAK VLASTIZRÁDCI KVIČÍ JAK PODSVINČATA !!! A JAKPAK BY NE,KDYŽ NÁM VE VOLBÁCH NESAHAJ ANI NA OCASY !!!!

borivojmilosrdny ( 28. ledna 2016 11:37 )

souhlasím z tebou ,Heluš!

borivojmilosrdny ( 28. ledna 2016 11:35 )

villi je zprávnej inteligentní kovanej soudruch!

Helehelenka ( 28. ledna 2016 11:33 )

de ment seš ty!

Helehelenka ( 28. ledna 2016 11:30 )

KSČM je banda zrádců socializmu. Jedinná strana ,co hájí zájmy pracujících ,je KSČ , která vjerně hájí otkas Lenina ,Stalina a Gottwalda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa