Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalašnikov „namířený“ vůči Sobotkovi: Zeman čelí trestnímu oznámení

Autor: bru/ČTK - 
26. ledna 2016
15:51

Prezident Miloš Zeman si znovu dloubl do premiéra Sobotky (ČSSD). Jak se zdá, tak to tentokrát ale přehnal. Za jeho slova ho totiž politici pořádně zkritizovali. Mluví se o tom, že Zeman vyzval k zabití premiéra, o nevkusu a hlouposti. Podle webu novinky.cz na prezidenta podal exšéf Zemanova kabinetu trestní oznámení.

Nedemokratický způsob, jak se zbavit premiéra? Podle Zemana kalašnikov

Na pondělním setkání s občany v jihomoravském Tišnově se jedna studentka hlavy státu zeptala, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odvolání premiéra. Zeman na to řekl: „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby. A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“

Člen rady České televize a bývalý ředitel Zemanova kabinetu Šarapatka podle webu Novinky.cz podal na Zemana kvůli jeho výroku trestní oznámení. "Jestliže prezident nabádá k použití zbraně proti premiérovi, a je jedno, jestli se jmenuje Novák, nebo Sobotka, pak nemá co dělat ve funkci hlavy státu," řekl Šarapatka webu.

Sobotka: Zeman děsí moje děti

Proti výroku se ohradil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého je Česko nejspíš jedinou civilizovanou zemí, kde prezident vyzývá k zabití ministerského předsedy. Prezidentova slova považuje za hloupá a zbytečná. Děsí prý jeho děti a rodinu. „Mám pocit, že pan premiér dospěl ke stanovisku, že se pan prezident rozhodl zabít ministerského předsedu svobodnými demokratickými volbami,“ řekl na Sobotkovu reakci Ovčáček.

Kritická vlna napříč stranami

Za zcela nepřijatelný a nevhodný označili výrok i šéfové obou komor českého parlamentu. Předseda Senátu Milan Štěch a šéf sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD) to uvedli ve společném prohlášení. Zemanův výrok kritizovali také další politici jako nevkusný.

„Jsme přesvědčeni, že podobné výroky ústavních činitelů, jakkoli snad myšlené a řečené v nadsázce, jsou zcela nepřijatelné a nevhodné. Pouze narušují politickou kulturu a komunikaci mezi ústavními činiteli a mohou přispívat ke zvyšování napětí a nenávisti ve společnosti,“ uvedli Štěch a Hamáček v prohlášení. Podle nich by se ústavní činitelé měli spíše snažit „zamezit šíření chaosu a strachu, které v současné migrační vlně stále častěji vyvolávají xenofobové a rasisté“.

Na vyjádření prezidenta reagoval také šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který na Facebooku poznamenal: „Vpravdě státnická rada. Zvlášť teď, v době hysterických bojůvek, které si hrají na ‚vlasteneckou domobranu‘, k nezaplacení.

„Já doufám, že to (Zeman) myslel v žertu, protože to je nechutné. V tomto ohledu nemám žádnou omluvu pro tento výrok,“ řekl novinářům šéf komunistů Vojtěch Filip. Nejmírnější byl předseda lidovců Pavel Bělobrádek – uvedl, že se některé bonmoty nepovedou a že to zná z vlastní zkušenosti.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na Twitteru uvedl, že „nevkusné žerty o použití zbraní vůči představitelům státu jen přilévají olej do ohně“. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) má za to, že prezident veřejně připustil atentát na premiéra. „Po podpoře extremismu a fašizace společnosti Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?“ dotázal se na Facebooku Dienstbier.

Do prezidenta se však optřel i textař Michal Horáček: "Je nemálo mentálně skrovněji vybavených a všelijak rozkolísaných lidí, a mezi nimi možná i ti, kteří návod "jak se zbavit premiéra" vezmou úplně vážně. Nedivím se, že pan premiér zmiňuje obavy svých dětí; nejsou neopodstatněné," napsal na sociální síť.

Nejen osudem některých lidí, ale i slov, je, že z původně dobrých a pěkných se zvrhnou v něco hodně nepěkného.Třeba...

Zveřejnil(a) Michal Horáček dne 26. leden 2016

Když se prezident s premiérem setkají, dusno není. Naopak – rozdávají úsměvy, podívejte se:

Témata:
Přidat názor
elektrokutilkutil ( 10. srpna 2016 08:54 )

Co naděláme, když počítáme "ZABYTÉ" díky vzdělancovi "Host2". Je to milé, když takový pisatel posuzuje vzdělanost druhých.

elektrokutilkutil ( 10. srpna 2016 08:49 )

Hradní pán, prezident " dolních 10 000 000" je prostě absolutní..... (písk). Je to neštěstí vč. Ovčáčka a kancléře Mynáře, bez prověrky, který stále sedí v hradní kanceláři atd. Vždyť jaké má ohlasy náš prezident ze světa politiky? Rozhodně nepatřím mezi těch zmíněných 10 000 000 občanů ČR, které sjednocuje jak sliboval. Můj prezidnet to rozhodně není.

co-teda ( 31. ledna 2016 16:03 )

e to těžký, blbec opravdu nepochopí že je blbej. Možná že je mu to i trochu líto. ( nejsem žížala, nejsem žížala, nejsem žížala.... a stejně ten psychiatr je vůl. Tady jasnej důkaz toho, že nejvíc škody na světě spáchal vždy vzdělanej blbec.

host2 ( 28. ledna 2016 10:13 )

Prezident Zeman mluví pravdu!Ať ten nevzdělaný blbec Sobotka přete trochu historie! Kolik císařů,králů,prezidentů,premiérů bylo zabytych od atentátníků od těch kteří chtěli skočit na jejich místo!

salto ( 27. ledna 2016 09:14 )

Kdyby Zeman řekl, že v noci je tma - zvedla by se vlna nevole... A tak je to v Plesku se vším

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud