Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Měl by přijít někdo mladší,“ zvažuje prezidentství Pospíšil. Koho byste volili?

Autor: zst - 
26. ledna 2016
13:15

Přesně tři roky od zvolení slaví 26. ledna prezident Miloš Zeman. Pomalu tak přibývá politiků i osobností z veřejného života, kteří oznámili kandidaturu na jeho post, nebo alespoň připustili, že by se do boje o Hrad mohli zapojit. Jedním z nich je i bývalý ministr spravedlnosti a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Prezident by měl být v dobré psychické i fyzické kondici. Z tohoto pohledu může být nižší věk spíše výhodou. Možná i proto si Poláci nedávno zvolili prezidenta, který má jen něco málo přes čtyřicet let. Osobně si myslím, že po třech českých prezidentech stejné věkové generace, kteří do politiky vstoupili hned po revoluci v roce 89, by měl přijít někdo o generaci mladší,“ řekl Pospíšil v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Pospíšil před dvěma lety po neúspěchu na stranickém sjezdu opustil řady ODS. Cítil prý ztrátu důvěry. Vzápětí kandidoval do Evropského parlamentu za konkurenční TOP 09 a získal nejvíce preferenčních hlasů, což demonstrovalo jeho obecnou oblíbenost mezi voliči.

K úvahám o kandidatuře mne přivedl rostoucí počet lidí, kteří mne vyzývají, abych se o prezidentský úřad ucházel. Když to dříve párkrát řekla Meda Mládková, považoval jsem to za nadsázku či žert. V posledních měsících se mi ale čím dál častěji stává, že mě lidé oslovují, abych o kandidatuře přemýšlel. Trochu mne to stále překvapuje, protože přistupuji k úřadu prezidenta s velkou pokorou, ale nelze o tom nepřemýšlet,“ říká Pospíšil.

Telička kandidaturu striktně odmítá

Další z českých europoslanců, který často poslouchá otázky, zda nepůjde do prezidentského souboje, je Pavel Telička (za ANO). „S kolegou Ježkem (také europoslanec za hnutí ANO – pozn. redakce) jsme přemýšleli nad vhodným kandidátem před pár měsíci a na jednom jménu jsme se shodli. Nebudu ho ale prozrazovat,“ řekl pro Blesk.cz na téma boje o Hrad loni v srpnu krátce po oslavě svých padesátin.

A za svým názorem si Telička stojí i o půl roku později. Neodpustil si navíc směrem ke svému kolegovi Jiřímu Pospíšilovi malý šťouchanec. „Opravdu nezvažuji, nejsem mladý a nejsem v dobré fyzické kondici,“ napsal na sociální síti bývalý hráč rugby Telička.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rockyshowman ( 11. října 2016 17:51 )

To snad není pravda co si ten občan dovoluje! To jsme tak zcenerovaní? Kdejaký nie.and by chtěl vládnout! Národe vzbuď se ! Jo kdyby to byla Danka D., to bych pochopil, to bychom se řechtali od rána do večera.

pravlast ( 27. ledna 2016 08:28 )

Prezidentský kandidáte,nevíš náhodou něco o tomto případu? . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

jirka3010 ( 26. ledna 2016 17:03 )

A první dáma Moravec, to by byla dvojka

zadnice ( 26. ledna 2016 16:59 )

Gaye za prezidenta snad nééé! I když u nás je možné i nemožné!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa